Efter det stora varslet ska 1 000 personer lämna Northvolt i Skellefteå. Foto: Pontus Lundahl/TT

Senaste nytt om storvarslet på Northvolt

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen kom beskedet att 1 600 personer varslas om uppsägning vid batteritillverkaren Northvolt. Av de varslade jobbar 1 000 personer i Skellefteå. Följ senaste nytt kring Northvolt och reaktioner efter varslet i direktrapporten.

Northvolt varslar personal

Thomas • Överallt skriver ni och andra medier hur många jobb som "försvinner" (varslats) från Northvolt, men ingen av er skriver hur många anställda de nu har. Det tycker jag är dåligt. Om man ska förstå omfattningen av en stor neddragning måste man ju kunna sätta det i perspektiv av det totala antalet anställda.

Hej Tomas! Det ska enligt uppgifter handla om nästan en fjärdedel av alla anställda i Sverige som varslats.

Pinnat inlägg

Besked från Northvolt: 1 600 jobb försvinner

1 600 får lämna batteritillverkaren Northvolt på grund av företagets ekonomiska kris. Totalt handlar det om nästan en fjärdedel av alla anställda i Sverige.
1 000 tjänster försvinner i Skellefteå, 400 i Västerås och 200 i Stockholm.

Inga pengar från Tyskland

Tyska regeringen kommer inte att ge några nya pengar till det krisande batteriföretaget Northvolt, som bygger en fabrik i Heide i centrala Tyskland, rapporterar Dagens Nyheter.

Till anläggningen i Heide har den tyska regeringen redan bidragit med motsvarande tio miljarder kronor.

”Eftersom Northvolt är ett svenskt bolag och de aktuella problemen är relaterade till att skala upp den svenska anläggningen är frågan om tyskt stöd, utöver den finansiering som Northvolt redan är utlovad för projektet i Heide, inte aktuell”, skriver en talesperson för tyska närings- och klimatdepartementet i ett mejl till DN.

Den svenska regeringen har tidigare uppgett att det inte är aktuellt att gå in med pengar i Northvolt. Statsminister Ulf Kristersson (M) upprepade beskedet i måndags, då bolagets varslade 1 600 personer om uppsägning, varav 1 000 vid fabriken i Skellefteå.

TT

Storvarslet på Northvolt slår hårt mot underentreprenörer

1 000 personer varslades om uppsägning på batterifabriken i Skellefteå, men det är betydligt fler som påverkas. Nedskärningarna slår hårt mot underentreprenörer som arbetat med utbyggnaden.

– Vi håller på och packar ihop. Ungefär hälften av vår verksamhet avbröts, säger Jesper Mattsson, produktionschef på Markbyggarna i Skellefteå.

Storägaren: Kommer fortsätta stötta Northvolt

En av storägarna i krisdrabbade Northvolt, Harald Mix, uppger att han kommer att fortsätta att stötta batteritillverkaren med kapital, rapporterar Ekonomiekot på Sveriges Radio.

"De flesta seriösa bedömare ser vilken viktig roll ett bolag som Northvolt spelar för europeisk konkurrenskraft och omställningen av fordonsindustrin. Jag kommer att fortsätta att stötta Northvolt med nytt kapital", skriver han i en kommentar till radion.

Pontus Lundahl/TT

S: Sök EU-stöd till de drabbade på Northvolt

Regeringen måste omedelbart söka stöd ur EU:s globaliseringsfond för att stötta de som varslats på Northvolt. Kravet kommer från den svenska S-gruppen i EU-parlamentet.

-Regeringen får inte lämna arbetstagare i sticket. 1 600 personer har varslats om uppsägning. Då är det viktigt att regeringen agerar snabbt för att stötta de anställda, säger Johan Danielsson (S) till TT.

Han sitter själv som ordförande i den arbetsgrupp i parlamentet som granskar liknande stödansökningar från EU-länderna och hoppas kunna ge ett snabbt klartecken, om bara en ansökan kommer in.

-En bedömning är att vi skulle kunna få någonstans mellan 50 och 100 miljoner (kronor) från fonden, lite beroende på omfattningen av de åtgärder som regeringen vidtar. Det här är nödvändiga pengar, säger Danielsson.

Caisa Rasmussen/TT

Facket: Oklart när anställda får besked

Fackförbundet IF Metall sitter i förhandlingar med Northvolt kring storvarslet. Det är än så länge oklart när anställda får besked om de berörs av varslet. Det har inte heller framgått hur många av de 1 000 varslade som är fast anställda eller tillsvidareanställda.

- Vi har absolut inte kommit så långt än, säger Lena Lundgren, ombudsman på IF Metall.

Fackförbundet har inte information kring vilka yrkesgrupper som berörs.

- Northvolt sitter själva och försöker få en överblick, säger Lena Lundgren.

Abd Al • how long we have to wait when we know if lost our job or not?

According to the union IF metall, it is unclear when employees will be notified. The union is in negotiations with Northvolt.

Efter massvarslet på Northvolt – landshövding vill flytta myndighetsuppdrag till Skellefteå

Regeringen ska se över om myndighetsuppdrag kan läggas i Skellefteå efter storvarslet på Northvolt. Detta menar landshövding i Västerbotten Helene Hellmark Knutsson.

– Vi har haft en löpande dialog under hela den här tiden. Min bild är att regeringen är fullt fokuserad på att vi ska behålla arbetskraften, säger hon.

Arbetsmarknadsminister Mats Persson besöker Skellefteå

På fredag besöker arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson Skellefteå med anledning av storvarslet på Northvolt. Han kommer bland annat besöka omställningsorganisationen som ska stödja dem som berörs av varslet.

– I tider av turbulens är det viktigt att visa att samhället står samlat och är redo att hjälpa de som riskerar att förlora jobbet och andra berörda. Jag reser till Skellefteå för att skapa mig en lägesbild av situationen och bilda mig en uppfattning om det stöd berörda personer kan komma att få just nu eller längre fram, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson.

Experten Arne Müller om storvarslet: Finns saker som talar för Northvolt

Trots att det just nu är mörka moln över Northvolt efter beskedet om storvarslet finns det saker som talar för företaget. Detta menar frilansjournalisten och författaren Arne Müller, som skrivit böcker om de gröna industrin och investeringarna i norra Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet