En blond tjej med vit tröja

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Idag har jag så mycket att leva för” – hör Olivia Wästerby i Umeå om den tuffa resan genom sin ätstörning till en frisk vardag. Foto: Linnea Vennström/SVT

Olivia Wästerby från Umeå blev frisk från sin ätstörning – tack vare kostschema

Publicerad

Olivia Wästerby, 23 år, från Umeå insjuknade i anorexi när hon var tonåring. Att slå sig fri från sjukdomen tog många år, men idag mår hon bra.

– Jag är väldigt tacksam att jag har kommit så långt, säger hon.

Olivia Wästerby var tolv år när hon fick diagnosen anorexi. Det var i samband med att hon började känna sig nedstämd som relationen till mat blev allt värre.

– Det var mycket smalhets på sociala medier, och tolvåriga jag trodde att om jag också blir smal kommer alla mina problem att lösas, säger hon.

Tuff resa genom sjukdomen

Med hjälp av vården och mycket stöttning från sin familj lyckades Olivia ta sig ut ur sjukdomen. Men det var en lång och tuff resa.

– Stödet från min familj var väldigt viktigt, säger hon.

”Livrädd att inte kunna få barn”

En vändpunkt för Olivia var när hon träffade en kostvetare som hon kände sig trygg med. Hon fick hjälp med att följa ett kostschema och fick tillbaka sin mens efter två månader – då hade hon inte haft mens på sex år.

– Det var en sådan lättnad, jag var livrädd att jag inte skulle kunna få barn i framtiden, säger hon.

Mår bra idag

Idag jobbar Olivia fortfarande aktivt med sitt mående för att inte halka tillbaka in i sjukdomen. Men hon har hittat sina strategier för att må bra och känner sig frisk från sin ätstörning.

– Jag har så mycket att leva för, jag har upplevt saker som mitt tolvåriga jag aldrig trodde att jag skulle få uppleva.

Hör Olivia Wästerby om hennes resa genom sjukdomen i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.