En person sitter på en bänk utanför en byggnad, iförd en mörk jacka och ljusa byxor. Personen tittar ner och håller något i sina händer. I bakgrunden syns en entré med en avskild plats för cyklar samt en lövträd som har tappat sina blad, vilket indikerar att det är höst. Markytan är grusad med några löv spridda runt omkring.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För att hindra smittspridning kan personer med luftvägssymtom få vänta utomhus. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Så ska smittorna stoppas på akuten i Umeå – patienter kan få vänta utomhus

Publicerad

Akutmottagningen i Umeå är redo för höstens smittor – och inför nya rutiner för att stoppa spridningen. Nu kan personer med luftvägssymtom få vänta utomhus.

– Om vädret tillåter kan det bli så att man får vänta utomhus så man inte behöver vistas bland andra, säger Samuel Grahn, akutläkare.

Smittspridningen av luftvägsinfektioner är störst under hösten och i vården förbereder man sig för att kunna ta emot fler patienter.

Hittills har man haft enstaka fall av influensa och RS och måttlig spridning av covid-19. Även kikhosta fortsätter att spridas.

Vårdkrisen i Västerbotten

– Vi har ett stort inflöde av patienter och behöver vara redo att hantera luftvägsinfektioner på ett sätt som minskar risken för smittspridning, både för våra patienter patienterna och våra medarbetare, säger Paula Johagen, verksamhetschef på akutmottagningen vid Norrlands universitetssjukhus.

Uppmaningen: Kom bara om du är allvarligt sjuk

På akuten kommer man att försöka separera patienterna och patienter med luftvägssymtom kommer att behandlas på ett annat sätt än andra.

– Vi delar ut munskydd och försöker ta in patienten på ett rum så fort som möjligt för att förhindra smittspridning i väntrummet. Dröjer det innan vi får tillgång till ett ledigt rum får patienten sitta kvar i vårt yttre väntrum, alternativt vänta utomhus om vädret tillåter det, säger Johagen.

Hon uppmanar också patienterna att inte komma till akuten om man har luftvägssymtom.

– Om man kommer hit utan att vara allvarligt sjuk så kommer vi att hänvisa till en annan vårdnivå, säger Paula Johagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Västerbotten

Mer i ämnet