Delad bild. Ett vindkraftverk sticker upp över trädtoppar och Robertsfors kommunalråd Petra Andersin, Socialdemokrat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är för små incitament i det här förslaget” – se Robertsfors kommunalråd Petra Andersin (S) ge sin syn på det nya vindkraftsstödet. Foto: Arkivbild/SVT, Berno Jonsson/SVT

Så tänker kommunalråd i Västerbotten om vindkraftsstöd: ”Alldeles för lite pengar”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen planerar att införa ett nytt stöd för vindkraft på land. Kommuner i landet föreslås få en dryg miljard i ersättning kommande tre år.

– Det är ett steg i rätt riktning, men inte tillräckligt, säger kommunalrådet Petra Andersin (S) i Robertsfors.

Under första året föreslås kommunerna få 340 miljoner kronor, det meddelade regeringen och Sverigedemokraterna på en pressträff.

– Om alla kommuner ska dela på 300 miljoner, det blir nog kanske inte så mycket. Om man ska vara positiv avser det här inte bara nya verk, utan även retroaktivt. Vi har byggt för mer än tio år sedan, det blir någon form av rättvisa att de som redan tagit ansvar och byggt också omfattas av förslaget, säger Lennart Gustavsson (V), kommunalråd i Malå.

Höstbudgeten 2024

Han ser dock fortsatta problem med nybygge av vindkraft.

– Det finns olika typer av intressen som man ska ta hänsyn till. Marken kan vara viktig för rennäring, strandskydd, orörd skog och så vidare. Man måste hitta metoder för att hantera det.

Har efterfrågat stöd

Vindkraftverken blir högre, större och kräver utvidgade landområden. Flera kommuner i Västerbotten ser över sina vindkraftsplaner – och kräver bättre betalt för att vindkraftföretag ska få etablera sig.

Storumans och Norsjös kommunalråd är ”försiktigt positiva” över dagens besked, men vill invänta mer detaljer om hur stödet ska fungera.

– Det är bra att man ger stöd. Det måste bli stimulerande för kommunerna att bygga ut, vi har ett stort motstånd bland befolkningen. Vindkraftverken blir högre och högre, det är inte bara närboende som påverkas. Jag är försiktigt optimistiskt, men jag vill veta mer, säger Mikael Lindfors (S), kommunalråd i Norsjö.

Ulrik Dahlgren (S), kommunalråd i Storuman:

– Jag är försiktigt optimistisk, men jag vill läsa mer om hur det ska fungera och vad det innebär. Ibland tar det lång tid innan man får veta något. Men vi har efterfrågat ett stöd.

Sollefteås kommunalråd välkomnar förslaget.

– Bra att frågan lyfts, säger Johan Falk Andersson, (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudgeten 2024

Mer i ämnet