Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vendela Olofsson och Moa Adamsson är anställda som vårdnära servicepersonal. Foto: Julia Örtegren/SVT.

Utveckling av vårdnära service på Hjärtcentrum i Umeå – ska kunna fungera som patientstödjare

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i höst ska servicepersonal som saknar vårdutbildning kunna fungera som ”patientstödjare” på Hjärtcentrum på Norrlands universitetssjukhus. Det kan exempelvis handla om vak hos patienter som är oroliga eller dementa.

– Vi har utrett det här och kommit fram till att det finns ett behov som vi kan lösa på ett patientsäkert sätt, säger Carina Bäckman som är verksamhetschef på Hjärtcentrum i Umeå.

På Hjärtcentrums vårdavdelningar för Kardiologi och thorax finns idag sju personer anställda inom vårdnära service, så kallad VNS-personal. De utför en rad sysslor som inte kräver vårdutbildning. Exempelvis städ, matbeställningar, bäddande av sängar och enklare transporter av patienter till olika behandlingar.

– Det viktigaste vi gör är att vi underlättar för sjuksköterskor och undersköterskor och att vi kan finnas där för patienterna och prata med dem om de undrar något, säger Moa Adamsson som jobbat med vårnära service på kardiologen sedan ett år tillbaka.

Vårdkrisen i Västerbotten

Ska inte utföra sjukvårdsuppgifter

Från och med i höst innefattar rollbeskrivningen för VNS-personalen på Hjärtcentrum även patientstödjande uppgifter, som att vaka inne hos patienter.

Varför görs den här satsningen just nu?

– Vi har ju en personalbrist på sjuksköterskor och undersköterskor. Och vi tycker inte att det är rätt använd kompetens att de ska sättas som medmänniskor för patienter som är oroliga eller förvirrade, när vi ser att det finns personalkategori som kan fylla den funktionen. VNS-personal ersätter inte vårdpersonal, men de kan förbättra arbetsförhållandena för de vårdanställda på avdelningarna, säger Carina Bäckman.

Undersköterskornas fackförbund Kommunal har i dagsläget ingen klar uppfattning gällande förändringen eftersom den är helt ny.

– Vi ser det som positivt så länge det inte påverkar en annan yrkeskategori negativt, säger Yasmin Qabil, ordförande i Kommunal Västerbotten.

Hör mer om patientstödjarfunktionen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Västerbotten

Mer i ämnet