Premiär för filmen Bye bye boredom.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Bye bye boredom skådespelarnas tankar inför biopremiären i videon ovan. Foto: Eric Heller/SVT

Droger och epa-ungdomar i fokus – premiär för Stödefilm

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen har långfilmen Bye bye boredom biopremiär över hela Sverige. Filmen, som är inspelad i Stöde, Viskan och Torpshammar, lyfter fram livet utanför storstäderna genom ögonen på två tonåringar.

– Att filmen äntligen får komma ut och möta sin publik är svårt att beskriva, säger Elina Sahlin, som både skrivit manus och regisserat.

Bye bye boredom är en film som tar oss med till en avbefolkad del av Västernorrland, där den dova och vackra miljön spelar en central roll i berättelsen om 13-åriga Jackie och Nova. Deras liv kretsar kring droger, hästar och EPA-traktorer, men allt förändras när en knarklangare flyttar till byn.

Filmen är inspelad i Stöde, Viskan och Torpshammar, ett par mil väster om Sundsvall.

Drogproblematik bland unga i fokus

Filmen, som är skriven och regisserad av Stöderegissören Elina Sahlin i hennes långfilmsdebut, belyser hur droger når allt yngre åldrar och hur detta påverkar ungdomar på landsbygden.

– Drogdebuten kryper längre ned i åldrarna: 12, 13, 14 år. Det känns angeläget att berätta hur det kan se ut, säger hon.

Filmen kommer också att visas som skolbio och användas som underlag till samtal om droger.

Lokala förmågor

Inspelningen av Bye bye boredom startade redan i september 2022 och flera roller spelas av ungdomar från Västernorrland. Bland dem finns 18-åriga Hugo Hamlund från Sundsvall, som gör sin skådespelardebut i filmen.

–Det ska bli spännande att se vad folk tycker om filmen, säger Hugo Hamlund, som ser fram emot premiären när SVT Västernorrland träffar honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.