Många patienter har fått vänta extra länge på åtgärder i sjukvården under pandemin. Men regionen hade kunna fortsätta operera och haft en mindre vårdskuld. Det framgår bland annat av sjukvårdens svar till coronakommissionen som SVT Västernorrland gått igenom i samarbete med Uppdrag Granskning.
Tretton månaders väntan
Per Nordlinder på Ulvön i Örnsköldsviks skärgård fick i augusti 2020 problem med urinvägarna. Först 13 månader efter att problemen debuterade åtgärdades det med ett ingrepp.
– Jag fick hota med att åka till Umeå för att få hjälp. Jag vet inte om det var det som gjorde att det gick snabbt. Men då tog det bara en och en halv månad så fick jag opereras i Ö-vik.
Brist på skyddsutrustning
Annika Nilsson, överläkare på operation och intensivvård i Örnsköldsvik menar att man hade kunnat operera mer om skyddsutrustning hade funnits i början av pandemin.
– Då handlar det om hundratals patienter som ströks från operation i onödan.
”Beredskapslager måste återinföras. Orimligt att vi i ett i-land stänger operation på grund av brist på munskydd!” står det i enkätsvaret från Örnsköldsvik till coronakommissionen.
Allt fokus på covidpatienter
Förutom problemet med skyddsutrustning så har bristen på personal och omfördelning till covidvård påverkat övrig vård.
”Tyvärr har allt handlat om covid-IVA-patienter under pandemin...Har påverkat vården och kommer att få konsekvenser när vårdskulden ska betalas av”, svarar medicinskt ledningsansvarig på IVA i Sundsvall till kommissionen.