Kritiken från den egna personalen mot ledningen är delvis hård. Hade regionen haft en bättre beredskap och styrning så hade effekterna av pandemin kunnat begränsas. Inklusive vårdskulden.
Det framkommer i enkätsvar till coronakommissionen men också i en utvärdering av pandemin som konsultbolaget KPMG gjort på uppdrag av regionen och som SVT Västernorrland titta närmare på i samarbete med Uppdrag Granskning.
– Vi har större lager på våra sjukhus och vi har större centrallager så nu ska vi kunna hantera sådant här, säger Lena Asplund (M).
Nya lärdomar
Hon menar att man är bättre förberedd nu för en kris, men medger att man tog höjd för fler patienter än vad som kom i början.
– Det kommer säkert att komma nya pandemier, nu har vi lärt oss och vi är mycket mer snabbstartade och snabbstängda för att flytta om och förändra, säger ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden Lena Asplund (M).
Bollar tillbaka till verksamheten
Hon menar också att det är verksamheten som måste avgöra hur och när vård ska ges.
– Vi har följt det här men jag är inte kapabel att säga när man ska sätta igång operationer igen.
TRE GRUNDLÄGGANDE PRINCIPER I KRIS
Vid en kris gäller som grundläggande princip att det ansvar som ligger på samhällets aktörer inte påverkas. Man talar om tre grundprinciper:
• Ansvarsprincipen: Den som har ansvar för en verksamhet under normala förhållanden ska ha det också under en krissituation. Det betyder bland annat, och med relevans för den aktuella utredningen, att det är den vanliga sjukvården som har hand om vården även vid en kris.
• Likhetsprincipen: Under en kris ska verksamheten fungera på liknande sätt som vid normala förhållanden – så långt det är möjligt. Verksamheten ska också, om det är möjligt, skötas på samma plats som under normala förhållanden.
• Närhetsprincipen: En kris ska hanteras där den inträffar och av dem som är närmast berörda och ansvariga. Det är alltså i första hand den drabbade kommunen och den aktuella regionen som leder och arbetar med insatsen. Först om de lokala resurserna inte räcker till blir det aktuellt med statliga insatser. Dessa tre principer äger i alla avseenden tillämpning för det region-kommunala ansvaret för hälso- och sjukvården.
källa: Bengt Gerdins underlagsrapport till coronakommissionen om intensivvården i Sverige under pandemin