Har du fått vänta länge på vård i Västernorrland?

Uppdaterad
Publicerad

Västernorrland har sämst tillgänglighet till vård i hela Sverige under perioden 2016-2020. Det visar en undersökning om vårdgarantin som Uppdrag granskning och lokala nyheter har gjort.

Ta del av publikens erfarenheter i vår chatt.

Har du fått vänta länge på vård i Västernorrland?

Poänglös • Fundering: vad är syftet med en lag som vårdgarantin om brott mot lagen inte har några konsekvenser?

Pinnat inlägg

Tack för alla inlägg och inspel. Vi stänger nu chatten för nya kommentarer, men ta gärna del av berättelserna nedan.

Patienter i kläm • Att anmäla är bra. Men det skulle vara betydligt bättre med en så bra vård så att det i princip inte skulle finnas något att anmäla. Men så fort det finns ett ekonomiskt vinstintresse och sparandet så måste det alltid tummas på något och då kommer vi patienter i kläm.

Kajsa • Var finns den psykologiska dimensionen i kommunikationen mellan vårdgivare och patient? Var finns respekten och varsamheten?

Gerd • Genom åren får vi höra på TV att busslinjer och tågsträckor med mera ska läggas ned för de är inte lönsamma. Går det att räkna lönsamhet på allt?. En ambulans behövs när någon blir sjuk och att den då är i närheten. Vi ska istället vara glada för varje gång som den inte behöver användas. Så därför behöver vi nog räkna ut hur många ambulanser som vi skulle behöva. Kanske finns det fler platser i landet som skulle behöva fler? Så är det även med vårdcentraler och tandvård. De behöver vara nära och att man får en tid när det behövs. Annars monterar vi ned allt det som är viktigt och ger oss trygghet.

ME/CFS • Det här svaret fick jag på neurologen på ett av länets sjukhus när jag var där för misstänkt ME/CFS, "Vi kan ingenting om det därför gör vi inget, det måste du tycka är rätt". Det har nu gått över två år och de hade rätt, de gjorde ingenting.

Uffe • Sveriges kommuner och regioner skriver nu att "Inget sjukvårdssystem i världen är köfritt". Det kan vi nog alla hålla med om. Men då köer blir för långa så att patienter far illa då måste det väl vara något annat? Kan det vara för lite personal i förhållande till de patienter som behöver vård?

Siv • Tror faktiskt att man måste ta hänsyn till alla sina patienter? Kanske kan vårdcentralen i Örnsköldsvik ha en fast telefontid varje dag för tidsbokning och rådfrågning hos sjuksköterska och en annan fast tid då de chattar?

Johan • Förr talade man om tillgänglighet för alla. Att kunna ringa är det inte en form av tillgänglighet? När nya teknologier kommer måste man då inte försäkra sig om att alla klarar av dem? Annars blir det någon form av aktiv selektering?

Per-Ove • Det går inte längre att ringa till vårdcentralen i Örnsköldsvik! Nu ska man chatta med en sjuksköterska ! Vi som är gamla och inte kan med de här nyheterna och som kanske även saknar mobiltelefon kan inte få kontakt med vården längre. 1177 funkar inte för att boka tid till läkare. Så hur ska vi göra?? Vill vården att vi äldre ska avlida så fort som möjligt?

Granskning av ögonområdet? • Undrar så varför ingen granskar ögonområdet och inte heller gjort det under många år? 2009 försökte två ögonläkare varna och upplysa genom en artikel i "Dagens medicin" om komplikationer och att det redan då var en fråga om att locka patienter.

(Den här kommentaren är modererad eftersom externa länkar inte är tillåtna i kommentarsfältet /admin)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet