I våras gav regeringen länsstyrelserna i uppdrag att ”starta samverkan mellan kommuner och redovisa andra insatser på området”. Syftet: bättre samverkan mellan kommunerna i respektive län ”och en samordning av arbetet nationellt”.
Främst Kramfors utsatt
Nu är rapporten klar om hur läget är för kommunerna i Västernorrland. Där sticker några kommuner ut som mottagare av socialt utsatta människor. I Kramfors har politiker reagerat starkt på hur människors behandlats då de skickats till Kramfors av andra rikare kommuner.
– Det finns inga fakta i konkreta siffror för det här men den allmänna bilden om förekomsten av det här i länets kommuner är ungefär som den som speglats i media de senaste åren, säger Hanna Norberg.
– Det är främst Kramfors som varit utsatt, och det är också den kommun i länet som gått i bräschen för att driva den här frågan nationellt. Men det har även förekommit i Sollefteå och Ånge, enligt de signaler vi fått, säger Hanna Norberg.
Ministern presenterade
Det nätverk som Länsstyrelsen Västernorrland använt sig av är den så kallade Politikerplattformen, men även information som framkommit i dialogerna mellan Länsstyrelsen och länets kommuner vid uppföljningen av den årliga bostadsmarknadsenkäten har vägts in.
Under onsdagen presenterade civilminister Ida Karkiainen (S) slutrapporten av arbetet nationellt, som sammanställts av Länsstyrelsen i Östergötland. Den grundläggande slutsatsen är att ”aktiv medverkan som fenomen behöver konkretiseras ytterligare för att kunna komma till samsyn om dess omfattning.”
Hör civilminister Ida Karkiainen (S) här:
Aktiv medverkan till bosättning i annan kommun / social dumpning
Social dumpning är när en kommun får personer i behov av stödinsatser att flytta till en annan kommun utan att personen själv uttryckt en tydlig vilja att flytta.
Det är ofta kommuner med hög arbetslöshet och en hårt ansträngd kommunal ekonomi som då behöver överta ansvaret och kostnader för individer som flyttar från mer välbärgade kommuner. Social dumpning förekommer både mellan kommuner inom ett och samma län samt mellan kommuner i olika län.
Länsstyrelsen i Östergötland fick i maj 2021 i uppdrag att samordna länsvis samverkan och bidra till informationsutbyte nationellt. Slutredovisningen presenterades av civilminister Ida Karkiainen (S) onsdagen den 15 december.
Källa: regeringen.se
Fakta: Gemensam definition
I slutrapporten slås fast att en gemensam definition av begreppet social dumpning behövs i det fortsatta arbetet:
• En gemensam bild av när aktiv medverkan sker
• En beskrivning av aktiv medverkan över länsgränser
• Nationellt stöd för tillämpning
• Individfokus och målgruppernas behov
• Förtydligande av bosättningslagen
• Former och verktyg för att involvera hyresvärdar
• En bostadsmarknad för alla
• Utveckling av nationell samverkan.