Det svenska kollektivavtalet uppfyllde inte kraven i EU-direktivet som säkerställer återhämtning och vila. Minimikravet måste samtliga EU:s medlemsstater leva upp till. Det slog EU-kommissionen fast häromåret efter en anmälan från en privatperson.
– Vi vill ha dygn kvar, vi vill jobba på dygn och vi kan göra det för vår belastning tillåter det. Vi har ju jour på arbetstid då vi kan återhämta oss, säger Christer Norman som arbetar som ambulanssjuksköterska i Sollefteå.
Vill se en ändring
Christer och flera av hans kollegor vill att beslutsfattarna ändrar beslutet.
– Man måste riva upp det här och kräva dispens och gå ut till de här stationerna och säga att vi styr upp det här och ni kommer att få ett schema där det här funkar, säger Christer Norman.
Gäller fler brancher
EU-direktivet om dygnsvila gäller hela arbetsmarknaden och det finns skiftscheman även i andra branscher som inte heller lever upp till direktiven.
I klippet berättar Christer Norman om de risker han ser med det nya EU-direktivet.
Sammanfattning av nya reglerna om dygnsvila
Det ställs krav på att förläggning av ordinarie arbetstid vid behov ska anges i schema. Av schemat ska förläggning av ordinarie arbetstid och viloperioder framgå.
Bestämmelsen avseende dygnsvila skärps och förtydligas. Det fastslås att regeln är att arbetstagaren har rätt till minst 11 timmars sammanhängande ledighet under varje period om 24 timmar.
Dygnsvila kan i undantagsfall förkortas till som lägst 9 timmar vid förläggning av ordinarie arbetstid om det finns särskilda skäl i verksamheter med ansvar för liv, hälsa och säkerhet. Det ska göras en intresseavvägning mellan arbetstagarens behov av minst 11 timmars dygnsvila och verksamhetens behov.
Det är inte möjligt att träffa lokala avtal om undantag eftersom det då finns risk att skyddet för dygnsvila urholkas.
De nya reglerna börjar gälla 1 oktober 2023.
Källa: Sveriges kommuner och regioner (SKR)
Specialfall
På en av EU:S officiella webbsidor kan man läsa om specialfall:
Du kan frångå vissa skyldigheter om den nationella lagstiftningen tillåter det. Om arbetet kräver kontinuerlig närvaro, produktion eller service får du skjuta upp personalens viloperioder. Det är möjligt om dina anställda arbetar inom följande områden:
- Sjukhus och liknande
- Brand- och civilskydd
- Industrier där arbetet inte kan avbrytas av tekniska skäl
- Jordbruk