Timråbos vd Micael Löfqvist utanför ett av två sprillans nya hyreshus i Söråker i Timrå.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur mycket kostar en trea i månaden? Det svarar Timråbos vd Micael Löfqvist på. Följ med honom in och kika på de snart inflyttningsklara lägenheterna i Söråker. Foto: Anna Beijron SVT

Snabbt växande bostadskö i Timrå

Uppdaterad
Publicerad

Bostadskön hos kommunala bostadsbolaget i Timrå ringlar sig allt längre. Skulle du ställa upp människorna på rad skulle det bli 5 500 personer.

– Vi märker ett ökat intresse för Timrå, säger Timråbos vd Micael Löfqvist.

Vi möts vid de två nybyggda hyreshusen med sex våningar i Söråker. Bara ett stenkast från Torsboda och den planerade industrietableringen som ska ge tusentals nya arbetstillfällen, enligt politikerna.

– Det är ändå ganska unikt att växa i dessa tider, säger Micael Löfqvist.

Industrisatsning i Torsboda

Att kön är rekordstor var Sundsvalls Tidning först med att berätta nyligen. 80 procent av de nya sökande bor utanför länet. Många är yngre och i arbetsför ålder. Kön har ökat med 1 700 personer på några månader.

”Dopad” kö

Micael Löfqvist medger att kön delvis är ”dopad”, som han uttrycker det. En ny digital tjänst gör det lätt för människor att gardera sig, att fylla i många bostadsorter som man kan tänka sig i framtiden.

– Jag har haft ett möte med företaget som har tjänsten och jag bedömer att ungefär hälften av de nya i kön kommer från den tjänsten. Men kunden har ju ändå gjort ett aktivt val.

Han säger att många av de sökande kommer från Göteborgsområdet.

”Torsbodaeffekt”- planerar fler byggen

Även om det är kärva ekonomiska tider planerar Timråbo fler nybyggen. Allt för att möta behovet av bostäder om Torsbodasatsningen blir av.

I klippet ser du hyreshusen i Söråker som snart ska slutbesiktas. Micael Löfqvist visar runt och berättar om planerna på fler nybyggen.

BOSTADSKÖERNA JUST NU

SVT Västernorrland har bett samtliga kommunala bostadsbolag rapportera nuläget jämfört med i fjol. Nedan följer en sammanställning av antalet personer i kö och inom parentes ökningen eller minskningen)

  • Mitthem: 26 000 (+3 000)
  • Timråbo: 5 500 (+1700)
  • Ö-vikshem: 12 988 (+270)
  • Härnösandshus: 10 614 personer (+3 940)
  • AFA i Ånge: 1023 (- 200 cirka)
  • Solatum i Sollefteå: 2 340 (ingen statistik från fjolåret)
  • Krambo: 7 260 (ej kunnat svara på förändringen) I siffran ingår även de som redan bor i lägenhet och vill byta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industrisatsning i Torsboda

Mer i ämnet