Strömmingar som fångats

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskarna i Internationella havsforskningsrådet ICES anser fiskekvoterna för strömming i Bottniska viken kan ökas. Foto: Fredrik Israelsson SVT

Tomma nät – men forskare rekommenderar ökat strömmingsfiske

Publicerad

Medan strömmingsfiskare längs Norrlandskusten inte ser någon ljusning när det gäller tillgången på strömming, rekommenderar Internationella havsforskningsrådet ICES högre fiskekvoter. Något som oroar såväl fiskare som Naturskyddsföreningen.

– Det är ofta ganska tomma nät, säger fiskaren Dennis Bergman.

Nyligen kom ICES rekommendationer inför årets kvotförhandlingar och nu vill forskarna höja kvoten jämfört med 2024 års kvot på 55 000 ton upp till mellan 66 466 ton och 74 515 ton 2025.

– Vi håller på att köra hela Bottenhavet i botten, det är ett katastrofscenario, säger Naturskyddsföreningens ordförande Beatrice Rindevall om ICES förslag.

Ville stoppa fisket

När det gäller Bottniska viken, som består av Bottenhavet och Bottenviken, ville EU-kommissionen med utgångspunkt från ICES rekommendationer i fjol stoppa allt strömmingsfiske i området.

Men så blev det inte. När EU:s fiskeministrar var klara med sina förhandlingar slutade det med att kvoten sattes till 55 000 ton. En besvikelse för det småskaliga fisket som i flera år tvingats konstatera att den kustnära strömmingen saknats och som hoppats på ett stopp för det storskaliga trålfisket. Nu ser kvoterna för 2025 ut att kunna bli ännu högre.

Verka för låga kvoter

I oktober fastställer EU-ministrarna fiskekvoterna. Sveriges hållning beslutas av EU-nämnden, men landsbygdsminister Peter Kullgren menar att Sverige kommer att verka för låga kvoter.

– Ska jag gissa så tror jag att det kommer vara en restriktiv linje där vi återigen försöker hålla kvoterna på så låga nivåer som möjligt, säger han.

Internationella havsforskningsrådet, ICES, är rådgivande för EU-kommissionen och ministerrådet som slutligen bestämmer fiskekvoterna i EU:s havsområden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.