• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Elpriserna slår hårt mot Kungsör: ”En tuff ekonomisk vinter”

Uppdaterad
Publicerad

När det väntas rekordhöga elpriser i vinter ser Kungsör kommuns utgifter ut att skena iväg. Enligt Rune Larsen, teknisk chef i kommunen, har elpriset redan ökat med 1 300 procent sedan 2020.  

– Det slår rätt hårt, säger Rune Larsen, som även är vd för Kungsörs kommunteknik AB.

SVT har kartlagt Sveriges kommuners ekonomi inför vintern och vad de förväntade rekordhöga elpriserna får för påverkan. I Västmanland har åtta kommuner svarat på enkäten och flertalet av kommunerna har uppgett att ekonomin är bra inför vintern.

Men i Kungsör ser det tuffare ut ekonomiskt. Dels beror det på att en stor del av kommunens elavtal är rörliga och redan i september var årets elbudget förbrukad.

Energikrisen i Västmanland

– Jag har inte tid att vara orolig, jag har fullt upp med åtgärder, säger Rune Larsen, teknisk chef i Kungsörs kommun.

Tittar på neddragningar

Enligt Rune Larsen budgeterade kommunen för 22 öre per kilowattimme för elen 2020. På kommunens senaste elräkningen låg snittpriset över 3 kronor.

Ishallen i Kungsör kostar upp mot 100 000 kronor mer i drift i månaden för tillfället. Rune Larsen säger att det kan bli aktuellt att stänga ishallen, men att beslutet måste fattas av politikerna.

Bundit fast elavtal

Från 1 juli 2023 kommer kommunen ha fast elavtal. Priset landade på en krona per kilowattimme.

– Jag har tre kvartal som jag måste lösa nu. Nio månader som vi måste brotta oss igenom, säger han. 

I klippet hör du Rune Larsen berättar om kommunens utmaningar med elen inför vintern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Energikrisen i Västmanland

Mer i ämnet