En kvinna i sjukvårdsuniform står med en hand upplyft, som om hon förklarar något. I bakgrunden syns två runda ljudabsorberande paneler på väggen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in på BUP:s slutenvårdsavdelning i Örebro och hör hur de jobbar för att undvika bältningar. Foto: Caroline Slotte/SVT

Här bältas nästan inga barn – metoden som funkar på BUP i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

På BUP:s slutenvårdsavdelning i Örebro har man jobbat för att minska antalet tvångsåtgärder sedan 2012, något som syns i statistiken. Mellan 2019 och 2022 utfördes färre än 10 bältningar per år.

– Vi har jobbat fram en kultur som sitter i väggarna, säger enhetschefen Birgitta Sjökvist.

När Birgitta Sjökvist började jobba på BUP:s låsta avdelning i Örebro för några år sedan kom hon från vuxenpsykiatrin och förvånades över lugnet på BUP.

– När jag kommit in i arbetet såg jag hur den personalgruppen jobbar. Det spelade ingen roll att det är fullt pådrag, för det är lugnt. Jag är jättestolt och fascinerad av arbetssättet. Sånt här smittar av sig.

BUP i Västerås bältade barn mest i landet

Det här är långt ifrån den kaotiska situation som anställda på motsvarande avdelning i Västerås vittnar om i SVT:s granskning.

Så blir psykvården tryggare

Metoden som används i Örebro kallas Safewards, och går ut på att personal och patienter tillsammans strävar mot en trygg avdelning med hjälp av konkreta förändringar i kommunikation, metoder och lokaler. Arbetsmetoden har gett personalen bra verktyg för att undvika bältning av barn, menar Birgitta Sjökvist.

– Vi bemannar upp, men behöver sällan trycka på larmet. Vi tar telefonen och ringer till grannavdelningen. Ofta kan vi identifiera en risksituation i ett tidigt skede och jobbar då mycket förebyggande, förklarar hon.

Flera låsta psykiatriavdelningar i landet har infört Safewards de senaste åren, bland annat har BUP i Västerås börjat använda delar av metoden.

bältning inom psykiatrin

En person som tvångsvårdas i enlighet med lagen om psykiatrisk tvångsvård kan under vissa omständigheter spännas fast i en bältessäng. Där kan personen spännas fast runt armar, ben och midja.

Patienten får bara bältas om det finns en omedelbar fara för att hon eller han allvarligt skadar sig själv eller någon annan. När det gäller barn under 18 år måste vårdgivaren motivera varför andra åtgärder inte har varit tillräckliga.

Det är avdelningens chefsöverläkare som fattar beslut om bältning. Barn under 18 år får spännas fast i högst en timme åt gången.

Källa: Sveriges riksdag, Lag (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård.

Här bältas barn mest

Bältning, antal åtgärder, patienter 0-17 år, per sjukvårdsregion, 2023. Antal åtgärder/100 000 invånare inom parentes.

Västernorrland: 179 (379,2)

Västmanland: 95 (162,7)

Värmland: 84 (154,5)

Halland: 75 (102,2)

Blekinge: 12 (38,7)

Stockholm: 134 (25,8)

Östergötland: 21 (21,8)

Örebro: 11 (17,4)

Södermanland: 10 (15,6)

Norrbotten: 6 (13,2)

Skåne: 37 (12,3)

Västra Götaland: 10 (2,8)

Kalmar: 4

Jönköping: 0

Uppsala: 0

Dalarna: 0

Gävleborg: 0

Jämtland: 0

Västerbotten: 0

Totalt: 690 (31,7)


Källa: Socialstyrelsen

Fotnot: Statistiken avser antalet åtgärder, alltså antalet bältningar, och inte antalet patienter som varit föremål för fastspänningar. Samma patient kan alltså förekomma mer än en gång i statistiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BUP i Västerås bältade barn mest i landet

Mer i ämnet