Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om hur ”Klara” fastnade för lustgas men tvingades sluta akut då hennes kropp skadades allvarligt. Foto: SVT

Klara var nära att dö av lustgas – kontot på sociala medier levererade varje dag

Uppdaterad
Publicerad

Lockande erbjudanden om lustgas dök upp i Klaras flöde på Instagram. Och efter en beställning med utkörning stod hon med en lustgasfylld ballong i handen.

– Det var så lätt att få tag på, säger hon.

Det skulle bli början på ett missbruk – som slutade på neurologmottagningen på sjukhuset i Västerås.

Det var lagligt och ruset försvann snabbt. Klara gillade det och kunde enkelt göra en beställning på sociala medier för att få patroner och tuber levererade.

I hennes bekantskapskrets blev lustgasen vanlig och köpen var inget man dolde. Tuberna lämnades över på offentliga platser och lustgasförsäljarna mötte upp där det passade.

Priserna pressades – mer pengar gick åt

Fler och fler konton skapades, man kunde välja och vraka bland försäljarna, och priserna pressades ner.

– Först kostade en tub 1 000 kronor, sedan 800 kronor, 600 kronor och till slut var det nere på 300 kronor, säger Klara, som egentligen heter någonting annat.

Klara behövde mer och mer lustgas för att känna sig påverkad. Hennes ekonomi försämrades då stora summor gick till att köpa lustgas.

Domningar och känslobortfall

Efter ett och ett halvt års användande började hon känna konstiga symptom, som domningar och känselbortfall. Samtidigt började personer som fått nervskador av lustgas tala ut i media. Deras problem liknade de som Klara hade och hon förstod att hon behövde söka vård.

Ett beslut som gjorde att hon hann sluta innan kroppen skulle ha fått bestående skador.

I klippet ovan berättar Klara hur allt började – och om det avgörande samtalet från sjukvården.

Klara fick ”elektriska stötar” av lustgasen – så skadade missbruket hennes kropp

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Caroline Slotte/SVT

Vad tycker du om lustgasen?

Elsa • I Nederländerna har stora problem uppstått för några år sedan. Plötsligt blev lustgas väldigt populär och både problem (beroendeproblematik, hälsa, trafikolyckor osv) och kunskap har ökat. Finns utbytte av kunskap och erfarenhet?

Hej! Den information vi fått är att flera skolor och personer inom kommunen jobbar med att informera om riskerna med användningen av lustgas.

Sedan pågår det en utredning där man undersöker huruvida det går att få till en lagändring för att reglera lustgasanvändandet. Vad den utredningen visar och vad åtgärderna blir återstår att se.

Tack för ett stort engagemang och många bra diskussioner om lustgas.

SVT Nyheter Västmanland kommer att fortsätta publiceringen av lustgasförsäljarna under veckan.

Här kan ni följa rapporteringen och se tidigare delar.

Har ni tips kring ämnet, tveka inte att höra av er till oss:

susanna.ahnlund@svt.se

caroline.slotte@svt.se

Anonym • Lustgas kan användas i måtta utan någon större risk för hälsoproblem. Det är missbrukare som bokstavligen slukar i sig 100+ ballonger varje dag som drabbas. Oerhört synd att pundare ska förstöra för resten av oss som vanligt. MVH En måttlig brukare.

Hejsan!

Tack för att du delar med dig. Vi har pratat med en läkare på neurologen som betonar att det varierar från person till person hur man påverkas av lustgasanvändningen och hur snabbt man får biverkningar eller skador. Vi har även träffat en tjej som vi kallar "Klara" som fick skador efter regelbunden lustgasanvändning. Se mer från vår granskning här.

Anita • Användandet är omfattande. Vore bra med ytterligare information i skolor om lustgas, förhoppningsvis kommer några elever då att låta bli eller be sina kompisar låta bli att använda det.

Hej Anita! Tack för att du delar med dig av din åsikt. De skolor och personer inom kommunen som vi haft kontakt med har berättat att de på olika sätt informerar om riskerna med lustgasen.

Lisa89 • jag umgicks med 2 kompisar och en sa: jag vet vart de säljer lustgas,testat? Vi köpte de i en butik i sthlm och gick hem till henne och testade. Vi tre satt oss i sängen och turades om medans vi kände känslan och skum i bollen. Efter 10-15 min var kappslarna slut (4till varje blev det). Kul att testa 1 gång för nyfikenheten men inget man ska/värt lägga tid och pengar på.

Hans • Lustgas orsakar brist på B12-vitamin och nervskador som kan bli bestående. Informera unga om det. Och Förbjud detta missbruk i lag å det snaraste.

Det stämmer. Vi rapporterar bland annat om det i den här artikeln när "Klara", som missbrukat lustgas, träffar sin läkare på neurologen som berättar om B12-brist och skadorna det kan orsaka.

Hej • Många som säger legalisera andra droger så kriminella inte ska tjäna pengar på dem. Men alkohol är lagligt och kriminella tjänar ändå pengar på det. Om droger blir lagliga kommer kriminella locka med bättre priser eller annat. Alla får det att låta så enkelt, gör si gör så, verkligheten är inte svart/vit.

Blond • Jag tycker att det är fint att vi kan få ha något annat berusningsmedel än alkohol. Det är synd att media alltid vinklar till att allt bruk är ett missbruk, när så inte alls är fallet.

Elias • Låt oss säga såhär, om någon blir alkoholist och sabbar levern efter att ha supit varje dag i ett halvår så skulle ingen reagera med förvåning. Skillnaden här är att det, så vitt jag vet, inte förekommer någon undervisning om lustgas och dess risker. Använd med måtta är det en jämförelsevis säker substans att berusa sig på. Istället för att göra om samma misstag som gjorts med narkotikapolitiken borde det satsas på att informera, inte kriminalisera.

Hej! Tack för din kommentar. Det vi vet utifrån de vi pratat med så jobbar skolor och andra som träffar elever med att informera om riskerna med lustgas, så det arbetet pågår.

Sen återstår det att se vad regeringens utredning visar och vilka åtgärder som vidtas efter den.

Mamma Mu • Här i Stureby på Bastuhagsv har vi numera dagliga besök em av lustgasanvändare och utöver det sen länge narkomaner!
Både i ljus o mörker kyla snö inget hinder för ungdomarna!
Helt öppet inne på gården!
Sturebyskolan intill - sen länge larmade!
Polisen sen länge informerade!
Men vad händer efter att vi larmat?

Vad är B12?

Vitamin B12 är ett vattenlösligt vitamin som framför allt används till produktionen av röda blodkroppar samt bidrar till nervsystemets funktion genom att medverka i bildningen av myelin, ett material som hjälper till att skydda nervtrådarna i kroppen.

Symptom

Domningar, förlust av känsel och muskelsvaghet är vanliga symtom vid B12- brist.  

Så får vi i oss B12 

Vitamin B12 kan inte tillverkas i kroppen, utan du får i dig det genom maten du äter. Det finns framför allt i kött och mejeriprodukter. Största mängden finns i kött, lever, fisk, skaldjur, ägg, mjölk och ost. Vissa vegetabiliska drycker som sojadryck, havredryck och risdryck är berikade med B12.  

Källor: 1177, Wikipedia

Lustgas – lagligt eller inte?

I dagsläget är det varken förbjudet att köpa eller sälja lustgas. Och det finns ingen åldersgräns, eller tillståndskrav för återförsäljarna.

Men kritiska röster har höjts från bland annat Läkemedelsverket, och polisen har gått ut med varningar efter att lustgasen i allt större utsträckning börjat användas som partydrog bland unga.

Antalet frågor till Giftinformationscentralen rörande lustgas ökade kraftigt under 2022.

I juli 2022 tillsatte regeringen en utredning som bland annat ska ge förslag på hur försäljningen ska kunna regleras, med särskilt fokus på att skydda unga från riskerna. Den ska redovisas senast den 31 oktober 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lustgas – knarklangarnas täckmantel

Mer i ämnet