En kvinna i en mörkblå skjorta står vid en vit gardin i en modern inomhusmiljö, med kontorsinredning i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Psykologförbundet vill förbjuda bältningar av barn. Hör ordförande Kristina Taylor om riskerna. Foto: Maja Tengnér SVT

Psykologförbundet: Bältningar mot barn bör förbjudas

Publicerad

Bältningar kan vara skadligt, traumatiserande och i vissa fall leda till döden. Det menar Kristina Taylor, ordförande på Psykologförbundet – som vill förbjuda att barn kan bältas.

– När vi tillåter tvång tenderar det att överanvändas, säger hon.

Lagstiftningen om bältning och andra tvångsåtgärder av barn inom psykiatrin skärptes 2020, med syfte att dessa skulle minska. Psykologförbundet var en av remissinstanserna som uttryckte tydlig kritik. De ville att tvångsåtgärder skulle förbjudas helt.

Läkarförbundet däremot menade att tvånget bör minimeras, men att möjligheten ska kvarstå. Det eftersom det i extremfall kan vara en nödvändig åtgärd för att ge barn nödvändig vård.

BUP i Västerås bältade barn mest i landet

Trots lagskärpningen bältas barn lika mycket i dag som för fyra år sedan. 2024 skärptes lagen ytterligare – numera måste BUP-avdelningarna rapportera så fort ett barn blir föremål för fler än tre bältningar.

”Orimligt” med snabb ökning av bältningar

Västmanland var under flera år den region som bältade barn mest. Psykologförbundets ordförande Kristina Taylor blir förvånad när hon ser statistiken.

– Det är orimligt att det ska sticka ut så här mycket. Jag blir frågande, vad behövde barnet i denna situation och hur såg relationen mellan barnet och behandlarna ut, säger hon.

En av riskerna med bältningar är att förtroendet mellan barnet och behandlaren riskerar att skadas, och därmed försvåra den fortsatta vården, menar hon.

Vittnesmålen från BUP i Västerås

bältning inom psykiatrin

En person som tvångsvårdas i enlighet med lagen om psykiatrisk tvångsvård kan under vissa omständigheter spännas fast i en bältessäng. I bältessängen kan personen spännas fast runt armar, ben och midja.

Patienten får bara bältas om det finns en omedelbar fara för att hon eller han allvarligt skadar sig själv eller någon annan. När det gäller barn under 18 år måste vårdgivaren motivera varför andra åtgärder inte har varit tillräckliga.

Det är chefsöverläkaren som fattar beslut om bältning. Barn under 18 år får spännas fast i högst en timme åt gången.

Källa: Sveriges riksdag, Lag (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård.

Här bältas barn mest

Antal åtgärder, fastspänning 0-17 år, per sjukvårdsregion, 2023. Antal åtgärder/100 000 invånare inom parentes.

Västernorrland: 179 (379,2)

Västmanland: 95 (162,7)

Värmland: 84 (154,5)

Halland: 75 (102,2)

Blekinge: 12 (38,7)

Stockholm: 134 (25,8)

Östergötland: 21 (21,8)

Örebro: 11 (17,4)

Södermanland: 10 (15,6)

Norrbotten: 6 (13,2)

Skåne: 37 (12,3)

Västra Götaland: 10 (2,8)

Kalmar: 4

Jönköping: 0

Uppsala: 0

Dalarna: 0

Gävleborg: 0

Jämtland: 0

Västerbotten: 0

Totalt: 690 (31,7)


Källa: Socialstyrelsen

Fotnot: Statistiken avser antalet åtgärder, alltså antalet bältningar, och inte antalet patienter som varit föremål för fastspänningar. Samma patient kan alltså förekomma mer än en gång i statistiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BUP i Västerås bältade barn mest i landet

Mer i ämnet