Ordföranden för Ruvhten Sijte sameby, Marcus Rensberg, uttrycker stor oro över det höga bötesbeloppet. Det är en relativt liten sameby som redan är hårt trängd ekonomiskt på grund av tidigare kostsamma markkonflikter med staten. Det är därmed en omöjlighet för Ruvhten sijte att ta sig an den viteskostnad man nu har blivit ålagd menar han.
Oenighet inom samebyn
Anledningen till att länsstyrelsens föreskrifter inte följts inom tidsramen menar Marcus Rensberg är på grund av att man inom samebyn varit oense om hur många renar varje enskild medlem skulle slakta ned.
– Några tycker att det är orättvist fördelat. Jag säger att ja, det är orättvist. Det är orättvist mot alla andra medlemmar i samebyn som följer det som beslutats. Det här är inte okej, det börjar kosta alldeles för mycket nu, säger Marcus Rensberg.
Avslag på överklagan
Samebyns representanter har tidigare överklagat länsstyrelsens beslut att vitesförelägga samebyn som enhet. I överklagan framgår att samebyn anser att vitet istället ska åläggas de enskilda medlemmar som överskridit det tidigare beslutade renantalet.
Förvaltningsrätten har dock avslagit det tidigare överklagandet eftersom samebyn enligt länsstyrelsen inte har redovisat de uppgifter som krävs angående tilltåtet och aktuellt renantal inom området. Efter detta har samebyn lämnat in en ansökan om prövningstillstånd hos kammarrätten respektive Högsta förvaltningsdomstolen men nekats i båda instanser.
Önskar stöd från länsstyrelsen
Nu har Ruvhten sijte formulerat en ny överklagan till länsstyrelsen och Marcus Rensberg menar att samebyn behöver hjälp från länsstyrelsen för att begära in det ytterligare underlag som krävs från enskilda medlemmar.
– Vi hoppas väl att länstyrelsen den här gången ska klara av att göra det jobb dom är ålagda att göra. Det känns som att de lite lägger över ansvaret på oss. Men vi har inte den makten, vissa saker måste komma från länsstyrelsen själva, säger Marcus Rensberg.