till vänster Samerådets chef för arktiska miljöavdelningen Gunn-Britt Retter, till höger bild från en FN-debatt i New York

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gunn-Britt Retter, chef för Samerådets avdelning för arktisk miljö, tycker man bör kräva att västvärldens rika stater anpassar sina exploateringar. Foto: Stefan Karlsson

Slutsats i FN-debatt: Klimatåtgärder får inte gå ut över samernas rättigheter

Uppdaterad
Publicerad

När staten vidtar åtgärder för att mildra klimatförändringarna, måste man samtidigt respektera samers rättigheter att njuta av sin kultur på sina traditionella marker. Den slutsatsen drogs vid en debatt på FN:s permanenta forum för urfolk, UNPFII.

Om ekvationen ska gå ihop, måste staten lokalisera förnybara energiprojekt och andra utvecklingsprojekt så att de orsakar minsta möjliga ingrepp för samerna. Samråd bör ske så tidigt som möjligt, konstaterades i debatten.

Man slog också fast att samernas traditionella näringar är skyddade av FN:s konventioner. Staterna är skyldiga att skydda samisk kultur samt samernas fysiska och psykiska integritet. 

Klimat

”Ställa krav på rika stater”

– Man skulle kunna kräva att västvärldens rika stater anpassar sina exploateringar. De har resurser och möjligheter att stödja folk i andra stater och motverka och kämpa emot klimatförändringarna, sa Gunn-Britt Retter, chef för Samerådets avdelning för arktisk miljö. 

Permanent forum är ett rådgivande organ till FN:s ekonomiska och sociala råd. Första mötet hölls i FN:s högkvarter i New York år 2002. Sedan dess har det varit årliga möten, det senaste var 17 till 28 april i år.

Ett sidoevenemang då bar rubriken ”Kan mänskliga rättigheter skydda urfolk från klimatskada?” Debatten anordnades av institutionen för Norges folkrätt, Norges FN-kommitté och Australiens urfolksorganisation.

Tvingas utfodra renarna

Mattis Eira var en av flera samiska vägvisare som följde debatten.

– Vi har haft flera nödår efter varandra med dåligt bete. Vi förstår ju att det är klimatförändringarna som är orsak till det, sa han till SVT Sápmis och Sameradions team på plats.

Trots att Mattis Eira är ung, har han fått uppleva klimatförändringarnas konsekvenser, när renbetet inte räcker till.

– Det påverkar oss renskötare som nu måste utfodra. Det är inte naturligt i rennäringen, men vi måste göra det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet