88-åriga Maria till vänster, SVT:s Europakorrespondent till höger

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Valdeltagandet ser ut att bli lågt i vallokalerna nära Transnistrien. ”Det verkar som att också de har nåtts av de kriminella gruppernas uppmaningarna”, säger SVT:s Christoffer Wendick. Foto: SVT

88-åriga Maria från Transnistrien vill uppleva EU innan hon dör

Uppdaterad
Publicerad

88-åriga Maria från Transnistrien korsar gränsen och har tagit sig till en vallokal för att rösta. Hon hoppas hinna leva i den europeiska unionen innan hon dör.

SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick befinner sig i byn Varnita i Moldavien. Där håller 30 vallokaler särskilt öppet för personer som bor i utbrytarrepubliken Transnistrien, som ligger på andra sidan floden.

Valdeltagandet ser ut att bli lågt och vid 15-tiden var det bara runt 8 000 personer från Transnistrien som hade röstat.

Men en som tagit sig till vallokalen är 88-åriga Maria från Transnistrien som föddes i Rumänien och även var medborgare i Sovjetunionen.

– I framtiden vill jag leva lite i den europeiska unionen eftersom jag inte har länge kvar att leva. Jag vill åtminstone veta att Moldavien kommit in och sen kan jag dö i frid, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.