• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

President Trump osäker kring att intervjuas av Robert Mueller. Foto: TT

9 saker att ha koll på i Rysslandsutredningen

Publicerad

President Trump och ryska Kreml förnekar att det skedde någon form av samröre under presidentvalskampanjen 2016. Presidenten förnekar också att han sparkade James Comey som FBI-chef för att han utredde detta. I ett års tid har nu den särskilde utredaren Robert Mueller synat Trumps närmaste krets, till en kostnad av närmare 17 miljoner dollar.

Donald Trumps team säger att utredningen är över vilken dag som helst – medan justitiedepartementet budgeterat ytterligare tio miljoner dollar för den det kommande året.

Här är nio saker att ha koll på framåt i Rysslandsutredningen:

Trump och Ryssland

1. Kommer Trump att sitta ned för en intervju med Robert Mueller?

De har förhandlat i månader. Presidenten har vacklat i huruvida han ska ställa upp på en intervju eller ej.

Personer i hans närhet uppger att Trump är övertygad om att det blir ett snabbt slut på utredningen bara han sätter sig med Robert Mueller. Andra menar att presidenten kan fälla krokben för sig själv med sin dokumenterade historia av att fara med osanning – över 3000 dokumenterade fall nu enligt Washington Post.

Hans advokater förhandlar fortfarande, men till dess att presidenten själv sätter sig är det svårt att se ett slut på utredningen. Den senaste tiden har presidenten gått allt mer till öppen attack även mot utredaren Robert Mueller.

2. Vad vill Mueller fråga Trump? 

Fyra dussin frågor har läckt ut i förväg. I utkastet visar Robert Muellers utredning ett stort fokus på den sparkade FBI-chefen James Comey och den sittande justitieministern Jeff Sessions, båda nyckelpersoner som Donald Trump gått hårt åt på sociala medier.

I förra veckan sa Rudy Giuliani, Trumps advokat och vän, att han anser att det ska finnas begränsningar för frågorna, att de bara ska handla om samröre med Ryssland och förhindrande av rättvisa. Giuliani vill inte att Mueller ska kunna ställa frågor om vare sig Donald Trumps relation med sin advokat Michael Cohen – som betalade en porrstjärna cirka en miljon kronor för att hon inte skulle prata om sin påstådda affär med presidenten – eller om presidentens övriga ekonomi.

3. Är utredningen en häxjakt? 

President Trump har använt ordet häxjakt i samband med Muellerutredningen 54 gånger sedan 2 mars 2017. Han har twittrat att människor har fått sina liv förstörda. Det är en åsikt han delar med flera av sina språkrör, som upprepar liknande formuleringar.

I rena siffror har utredningen till dags datum resulterat i över 100 brottsrubriceringar, fördelade på 22 personer och företag

De brottsanklagade består av fyra personer i Trumps närhet, 13 ryska medborgare, tre ryska företag, en man från Kalifornien och en Londonbaserad advokat. 

Fem av dessa, tre Trumprådgivare inkluderade – har redan erkänt sig skyldiga till brott.

4. Är utredarna ”13 arga demokrater”? 

De senaste dagarna har president Trump på nytt attackerat utredningen, som han nu säger består av ”13 arga demokrater” (gruppen är 18 personer).

Mannen som leder utredningen, Robert Mueller, är registrerad republikan, precis som mannen som tillsatte honom, Rod Rosenstein. Rosenstein blev i sin tur tillsatt på sitt jobb av Donald Trump. Utredningen är startad av justitiedepartementet som styrs av en republikan. 

Av de 18 personerna som jobbar med Rysslandsutredningen har hälften, nio personer, inte donerat pengar åt vare sig republikaner eller demokrater. Åtta personer har gett pengar till demokratiska kampanjer, fem av dem donerade 1000 dollar eller mindre. Den av de 18 som gett mest pengar till politiska kampanjer gav pengar åt både demokrater och två republikaner. 

Värt att notera är dock att en person gett långt mycket mer till demokrater än alla de 18 tillsammans: Donald Trump.

5. Kommer Donald Trump att sparka Robert Mueller? 

Det är inte lika lätt att sparka Robert Mueller som det var att sparka James Comey eller Rex Tillerson, som fick reda på att de fått sparken via sociala medier och tv.

Den enda som kan sparka Robert Mueller är den vice justitieministern Rod Rosenstein som tillsatte utredningen, och om han vägrar behöver Donald Trump först sparka Rosenstein och sedan tillsätta en ny person på hans plats för att sparka Mueller, vilket skulle sätta presidenten i svårighet då det kan tolkas som att han har något att dölja. 

En liknande situation hände 1973, i det som gått till historien som ”Saturday Night Massacre” – ”Lördagsnattsmassakern”.  

Då ville Archibald Cox, den specialåklagare som utsetts att utreda Watergatehändelserna, lyssna på bandinspelningar. President Nixon beordrade sin justitieminister att avskeda Cox. Denne vägrade att utföra ordern och sade upp sig. Ordern gick vidare till justitieministerns ställföreträdare, men även han valde att lämna sin tjänst. 

Först näste man på tur lydde order, men då var skadan redan skedd. Cirkusen gjorde att det folkliga missnöjet tog fart och presidenten tvingades lämna ut bandinspelningarna – som blev del av hans fall

6. Kommer Donald Trump att sparka Jeff Sessions? 

Inte förrän utredningen är avslutad, om man ska tro Rudy Giuliani, som i slutet av maj sa att det ”inte är någon hemlighet att Trump är missnöjd” men att presidenten varken ska, eller bör, sparka Sessions innan Rysslandsutredningen är klar.

Donald Trump anser att Jeff Sessions aldrig skulle trätt åt sidan på grund av jäv, och därmed banade väg för den särskilde utredaren Robert Mueller. 

Enligt New York Times har Trumps relation med Jeff Sessions blivit en del av utredningen, då Robert Mueller nu även undersöker huruvida Trump försökte pressa Jeff Sessions att ta tillbaka sitt beslut, vilket även det skulle kunna vara förhindrande av rättvisa.

7. Vad kommer hända med ”SPYGATE”? 

Begreppet ”spygate” lanserades av USA:s president Donald Trump i slutet av maj.

I en rad arga Twittermeddelanden skrev presidenten att justitiedepartementet skulle få till uppgift att utreda om företrädaren Barack Obama beordrade FBI att avlyssna eller infiltrera Trumps presidentvalskampanj under 2016.  

Han konstaterade att det kunde vara ”den största politiska skandalen i historien”. 

Det visade sig kort efter att mannen FBI använt hade sökt kontakt med Trumps medarbetare George Papadopoulos och Carter Page som en del i FBI:s formella utredning kring de bådas inblandning med Ryssland. 

En dryg vecka senare sa Trumps advokat Rudy Giuliani i en intervju att ”spygate” handlade om ”ett taktiskt grepp” för att få med sig allmänna opinionen och därmed minska risken för att presidenten ställs inför riksrätt. 

8. Vilka i Trumps närhet verkar Mueller rikta in sig på? 

Donald Jr., presidentens son, har hamnat i hetluften efter att han gick med på ett möte med en person som sade sig ha smutskastningsmaterial gällande Hillary Clinton.

Med på det mötet var även Donald Trumps svärson, Jared Kusher, gift med Ivanka Trump. Så även Trumps dåvarande kampanjchef, Paul Manafort, som nu har åtalats av Robert Mueller för flera grova brott. 

När det gäller Jared Kushner uppges Robert Mueller även titta på hans fastighetsimperium och de möten han haft med både ryska och kinesiska investerare under presidentkampanjen. 

Muellers team har redan intervjuat Steve Bannon, Trumps tidigare chefsstrateg, Jeff Sessions, Trumps justitieminister och Mike Pompeo, Trumps nya utrikesminister.

9. Kommer någon att lita på resultatet av Muellers utredning i slutändan? 

Det är svårt för Trump att sparka Mueller, men det han kan – och av allt att döma försöker göra – är att misskreditera utredningen så pass mycket att resultatet inte spelar någon roll för hans väljare.

Rudy Giuliani säger att Trump inte kommer att sparka Mueller utan att Mueller ”skapar sina egna problem”. 

Sannolikt kommer Donald Trump att använda utredningen som en del i mellanårsvalkampanjen i höst. 

Han har redan börjat twittra om alla miljoner utredningen kostat och alla liv den förstört.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet