Joe Biden håller tal.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag kommer vinna valet”, säger president Biden. Foto: SVT

Bidens ödestimma – intervjuas efter katastrofdebatten

Uppdaterad
Publicerad

I natt intervjuas Joe Biden i ABC News, presidentens första tv-framträdande sedan hans hårt kritiserade prestation i debatten mot Donald Trump. Krav på att han ska dra tillbaka sin kandidatur har lyfts och nu ska han försöka övertyga USA om att han håller.

– Jag kandiderar och kommer vinna igen! utropar Biden vid ett kampanjmöte i Wisconsin på fredagskvällen.

Tvivlen om den 81-årige Joe Bidens hälsa har nått nya höjder efter debatten mot Trump i förra veckan. Han gav där ett långsamt intryck, snubblade på orden och tappade stundvis fokus, något som fått New York Times ledarredaktion och flera partikollegor att uppmana honom att stiga åt sidan.

Biden har hittills vägrat. Han medger att han ”inte är en ung man” längre men hävdar att han fortfarande har kraft att sitta som president ytterligare en period.

USA-val 2024

Klockan 02.00 svensk tid släpper ABC News hela sin intervju med Joe Biden. Det har beskrivits som hans sista chans att övertyga väljarna, partiet och dess finansiärer.

– Joe Biden måste bevisa att han kan klara av att göra sig förstådd, att han är tydlig, att han inte kommer av sig på ett sätt han gjort tidigare. Bevakningen har inte varit nådig, minsta felsägning väcker frågor till Vita huset om han verkligen kommer klara av ytterligare fyra år, säger SVT:s utrikesreporter Sofia Yohannes, på plats i Washington DC, i Rapport.

Analysen: Blir tufft framöver

Alex Lange, politisk analytiker, säger i Aktuellt att Biden sannolikt inte kommer undan ytterligare kritik framöver, oavsett hans prestation i kväll. Varje litet snedsteg kommer bekräfta bilden av honom som för gammal, tror han.

– Kritiken kommer växa och växa. Det blir svårt för honom att återhämta sig även om det går bra i intervjun i kväll, säger Alex Lange.

Joe Biden och SVT:S Sofia Yohannes. montage

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Joe Biden måste bevisa att han kan klara av att göra sig förstådd, säger SVT:s Sofia Yohannes. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet