Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Biden höll pressträff efter fångutväxlingen: ”Tuffa förhandlingar” Foto: Evan Vucci

Bidens ord efter fångutväxlingen: ”Otrolig lättnad”

Uppdaterad
Publicerad

Frigivningen av flera amerikaner som suttit fängslade i Ryssland är en ”otrolig lättnad”, sa USA:s president Joe Biden i en presskonferens efter fångutväxlingen.

– Den här dagen bevisar varför man behöver vänner i den här världen, sa presidenten med hänvisning till USA-allierade.

Omgiven av de tidigare fångarnas familjemedlemmar, höll Joe Biden ett tv-sänt tal med anledning av förmiddagens utväxling av 26 fångar från USA, Ryssland och ett antal av deras allierade.

Wall Street Journal-reportern Evan Gershkovich, den rysk-amerikanska journalisten Alsu Kurmasheva och den ryska oppositionsaktivisten Vladimir Kara-Murza, som innehar ett amerikanskt grönt kort, var bland dem som släpptes.

Fångutväxling mellan Ryssland och väst

– Alla tre falskt anklagade för att vara spioner, sa Biden.

Gershkovich dömdes till 16 års fängelse för drygt två veckor sedan, efter att ha gripits under en reportageresa i Jekaterinburg i mars 2023.

Den tidigare amerikanska marinsoldaten Paul Whelan får också åka hem till USA. Även han var dömd av Ryssland för spioneri.

Riktar tacksamhet mot allierade

Presidenten hyllade kraften av att ha allierade under åren av ansträngningar som lett fram till dagens framgång som beskrivs som den största fångutväxlingen sedan Kalla kriget.

Han beskriver uppgörelsen för en ”prestation av diplomati och vänskap”.

– Flera länder hjälpte till att få detta gjort. De gick med i en svår, komplex förhandling på min begäran, tillade Biden.

Vita husets presstalesperson uppgav under torsdagskvällen att Biden kommer att ringa till ledarna för alla allierade länder som ingick i fångutväxlingen för att tacka.

Kreml: Tolv fångar benådades

Kreml uppger att totalt tolv fångar, inklusive tre amerikanska fångar, benådades av Putin i samband med fångutväxlingen. Utifrån ryskt perspektiv fattades beslutet för att att få hem ryska fångar, skriver den statligt kontrollerade nyhetsbyrån Ria.

I ett uttalande skriver Kreml att man är tacksam för alla länder som möjliggjorde fångutväxlingen och Belarus president Aleksandr Lukasjenko för att den tyske medborgaren Rico Krieger kunde ingå i utväxlingen.

Inga pengar i potten

Inga pengar inkluderades i överenskommelsen, meddelade USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan på kvällen.

Sullivan tillade att inga sanktioner hävdes för att underlätta avtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fångutväxling mellan Ryssland och väst

Mer i ämnet