Ett av de främsta argumenten när cannabis nu legaliseras och regleras på flera platser runt om i världen handlar om att slå undan benen på den organiserade brottsligheten genom att ta ifrån dem deras inkomster. Foto: TT

Cannabislegaliseringen hårt slag mot mexikanska karteller

Uppdaterad
Publicerad

Drogkartellerna i Mexiko har fått stora problem efter att flera delstater i USA legaliserat cannabis. Det säger Tom Wainwright, tidigare Mexiko-korrespondent för The Economist och författare till en bok om drogkartellernas ekonomi.

– Vissa karteller har tappat halva sin inkomst, säger Tom Wainwright som är Sverigeaktuell med sin bok “Narconomics” om likheterna mellan drogkarteller och multinationella företag. 

Ett av de främsta argumenten när cannabis nu legaliseras och regleras på flera platser runt om i världen handlar om att slå undan benen på den organiserade brottsligheten genom att ta ifrån dem deras inkomster. Pengar från den svarta ekonomin ska göras vita och det är stora summor det handlar om.

Totalt värderas den nordamerikanska marknaden för laglig, olaglig och medicinsk cannabis till drygt 53 miljarder dollar – mer än vad amerikanerna årligen spenderar på McDonalds och Starbucks tillsammans.

Hittar andra inkomstkällor

Enligt Tom Wainwright har legaliseringen av cannabis i flera amerikanska delstater skakat kartellerna i grunden. Även om den illegala försäljningen av cannabis fortfarande är stor så krymper den, vilket gjort att drogkartellerna förlorat stora inkomster.

Att Kalifornien på andra sidan gränsen nyligen också legaliserat cannabis kommer förvärra läget ytterligare tror han.

Redan nu finns tydliga tecken på att kartellerna tvingats hitta andra inkomstkällor. Bland annat har de börjat tillverka och smuggla andra droger, som heroin och metamfetamin.

En annan inkomstkälla som blivit viktigare för kartellerna är människosmuggling. Här finns en expertkunskap och uppbyggd infrastruktur efter decennier av drogsmuggling, bland annat via avancerade tunnelsystem mellan Mexiko och USA.

”Bör inte lämnas vind för våg till kriminella”

Legalisering av cannabis är ingen universallösning för att komma till rätta med den organiserade brottsligheten, säger Tom Wainwright, som ändå anser att det är ett viktigt redskap för brottsbekämpning.

– Den största fördelen med cannabislegaliseringen handlar om att bekämpa kriminella, att ta bort inkomsterna från några av världens farligaste gäng. Det finns en stor debatt om effekten på konsumenterna och om folkhälsan, men effekten på kriminaliteten är rätt tydlig.

– Folk säger att cannabis är en skadlig drog och då är det bästa svaret: Ja, och det är just därför drogen ska regleras av staten och inte bara som i dag, lämnas vind för våg till kriminella. 

Fakta: Laglig cannabis i USA

  • I USA är cannabis fortfarande olagligt på federal nivå, men nio delstater, plus Washington D.C., har legaliserat bruk och försäljning av cannabis. 30 delstater har legaliserat cannabis för medicinskt bruk. 
  • De delstater som har legaliserat cannabis är: Alaska, Kalifornien, Washington, Colorado, Vermont, Maine, Massachusetts, Nevada och Oregon.
  • Beräkningar visar att runt 121.000 människor var anställda inom den lagliga cannabisindustrin 2016. En siffra som förväntas växa till knappt 300.000 människor 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.