COP28 – FN:s klimatmöte i Dubai

Experterna är eniga: Mötet är det viktigaste sedan Parisavtalet skrevs 2015. Här kan du följa SVT:s liverapport från COP28.

Experterna är eniga: Mötet är det viktigaste sedan Parisavtalet skrevs 2015. Här kan du följa SVT:s liverapport från COP28.

Senaste nytt om klimatmötet COP28

Bjerström: Oljan existensiell för Saudiarabien

Saudiarabien är nu det främsta hindret för att klimattoppmötet i Dubai ska nå en överenskommelse. För dem är inkomsterna från oljan en existentiell fråga. Det står för hälften av landets BNP och säkrar också kungafamiljens politiska grepp över landet.

Saudiarabien har flera sätt att sabotera förhandlingarna, rapporterar de med insyn i förhandlingarna. De håller långa tal, de avbryter och marscherar ut. De vägrar sitta vid samma
bord som de som kräver en utfasning av olja. De dyker ner på varje ord i utkastet som nämner att olja, naturgas och kol leder till uppvärmning av planeten.

I senaste utkastet till avtal finns en svagare formulering att länder” kan” välja att ” reducera” användning av olja och kol. Frågan är om Saudiarabien ens kan acceptera den.

De saudiska förhandlarna tycker att utsläppen är problemet, inte användning av oljan. De förespråkar tekniska lösningar där koldioxiden fångas in och lagras. På COP28 i Dubai har
de presenterat planer på en anläggning för koldioxidrening, så stor att den skulle kunna ta hand om Sveriges samlade utsläpp. Kostnaden är dock astronomisk.

Kvällsvy från värdlandet Förenade Arabemiraten
Reporter Johan Zachrisson Winberg och fotograf Cornelia Schauermann.

Hej då från Dubai

Nu säger reporter Johan Zachrisson Winberg och fotograf Cornelia Schauermann i Dubai snart hej då - och det blir inga ytterligare inlägg här. Tack alla ni som har ställt frågor - vi har svarat i mån av tid.
Titta gärna på Rapport i SVT1 och Aktuellt i SVT2, som har det senaste från Johan och Cornelia samt flera intressanta gäster ikväll.

Och så går det förstås att ta del av flödet nedan, där finns många kommentarer och perspektiv!

Åke Hedberg • Varför talar man inte om och räknar med det givna alternativet till de fossila bränslena, alltså fusionskraft?

Hej Åke! Många drömmer om fusionskraft och några genombrott har ju gjorts nyligen, men de flesta tycks bedöma att det är långt kvar tills det kan bli ett realistiskt alternativ.

Östen • Kan bara konstatera att den galna globala hypnosen är ett faktum, i Sverige kan vi inte göra mycket mer. Så sluta straffa invånarna här! Jag kommer använda oljan till sista droppen, arbeta aktivt emot klimathysteri, köra med spillolja, åka bil så skitigt jag kan, och framför allt flyga så billigt och skitigt så långt jag kan.

Hej Östen! Många svenskar vill gärna ställa om, enligt opinionsundersökningar, men många tycker också att det är svårt. Så här gick det för vår reporter när hon provade:
SVT testar att koldioxidbanta

BJÖRN • Är det inte märkligt att den svenska politiska debatten i princip bara handlar om att Sverige ska göra så mycket mer inom landet?
Vi är ju en liten promille av vad de de stora utsläppsländerna genererar och visst kan vi vara en förebild men våra små förbättringar kommer ju inte synas i det stora globala

Hej Björn! Här kan du se vad våra partiledare tycker om den saken:

Partiledarna svarar: Spelar det någon roll vad Sverige gör?

Rafael • Jag undrar vad är fossil fri?

Hej Rafael! Det brukar definieras som energikällor som inte baseras på kol, olja eller gas. Dessa källor innehåller koldioxid som lagrats under årmiljoner och i fri form bidrar till att värma upp atmosfären.
Sedan är det ju ett faktum att "fossilfria" produkter ofta orsakar koldioxidutsläpp när de produceras. Till exempel kan man säga att kärnkraften är fossilfri, men att bygga ett kärnkraftverk orsakar i sig utsläpp om man ska vara riktigt noggrann.

Sista rapporteringen är inte alltid så glamorös.

COP28 packar ihop

Förhandlarna har åkt hem och snart har alla 70 000 deltagare på konferensen lämnat. Men en och annan tapper journalist fortsätter rapportera.

Kennerth Landerborn • Deltar Ryssland i Cop 28 ?

Hej Kenneth! Ja, Ryssland deltar på klimattoppmötet. Putin var på besök själv i Dubai i början av mötet, vilket väckte stor ilska hos ukrainska klimataktivister.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ö-nationer mycket kritiska till processen

En grupp bestående av små ö-nationer, däribland Samoa och Marshallöarna, uttrycker skarp kritik mot processen på FN:s klimattoppmöte.

Enligt Anne Rasmussen, huvudförhandlare för gruppen, var de inte ens i rummet när avtalet klubbades igenom.

– Vi hörde applåder och blev väldigt förvirrade. Avtalet klubbades utan att vi var i rummet, säger hon i ett anförande.

Hon riktar också skarp kritik mot avtalets innehåll:

– Vi upprätthåller business as usual, säger hon.

Efter sitt anförande fick Rasmussen stående ovationer som varade i flera minuter.

Tina Stege, klimatsändebud från Marshallöarna, uttrycker även hon upprörda känslor när SVT:s team träffar henne i korridoren.

– Det är chockerande, säger hon.

Enligt The Guardian skulle inte ögruppen Aosis ha röstat nej till avtalet. De ifrågasätter inte heller att avtalet antogs.

Tage • Vi är så glada 😎 nu blir det fossilfritt allt kommer att drivas med batteri.Lycka till

Hej Tage! Ja, vi får se hur det går med utvecklingen av olika tekniker. Avtalet öppnar för tydligare satsningar på kärnkraft och förnybart. Det finns en fond för klimatomställning, även om inte alla är överens om hur den ska finansieras. Och så betonas koldioxidinfångning som ett sätt att få ned utsläppen.