Vid lunchtid på fredagen kom ett nytt förslag till avtalstext på COP29. Budet: Från dagens 100 miljarder dollar om året till 250.
– Jag är så arg, det är löjligt, bara löjligt! Det känns som den rika världen vill att planeten brinner upp, säger Carlos Monterrey Gomez, klimatsändebud från Panama.
Inte bara bistånd
Pengarna föreslås komma från alla möjliga källor. Det vill säga inte bara bistånd utan även lån och privata investeringar.
– Det ogillas av utvecklingsländerna. Det är oklart om de rika länderna behöver betala så mycket mer än de gör idag, säger Julia Lindvall, SVT:s utsända på mötet.
Fattiga länder ser offentliga medel som mer förutsägbara och stabilare. De har krävt en stor andel direkt bistånd i förhandlingarna, krav som EU och andra rika parter försökt bromsa.
Första skrivningen om en summa
Tidigare på mötet har ingen summa föreslagits vilket upprört fattiga länder. Där stod bara ett ”X”. Givarländerna med EU i spetsen har först krävt formuleringar kring minskade utsläpp innan beloppen diskuteras. I texten nämns inte ”fossila bränslen”, men det finns en hänvisning till fjolårets beslut om vikten av ökade ambitioner.
Klimat- och miljöminister Romina Pourmoukhtari (L) anser ändå att budet är ett framsteg.
– Jag är försiktigt positiv, men absolut inte nöjd, säger hon.
Inga krav på Kina
En stor stridsfråga har varit EU och USA:s krav på att Kina och Saudiarabien ska vara med och bidra, vilket de två länderna hittills har vägrat eftersom de vill fortsätta räknas till gruppen utvecklingsländer. I det nya avtalsförslaget ställs inga krav på dessa länder.
Har EU vikt ner sig där?
– Kraven på att de ska vara med och betala har varit ett förhandlingsbud, säger Romina Pourmoukhtari (L) till SVT.
Fredagens bud ska ha omarbetats under natten och väntas presenteras någon gång under lördagen.