En journalist med en mikrofon i handen rapporterar från en händelse medan en stor grupp människor arbetar och interagerar i bakgrunden. Den ena sektionen visar journalisten som står i fokus, och den andra sektionen visar en livlig miljö med personer som sitter på golvet och vid bord, upptagna med sina enheter och samtal.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Reporter Julia Lindvall, på plats i Baku, analyserar det nya förslaget till klimatavtal. Foto: SVT, Peter Dejong/AP/TT

Nya budet på klimatmötet COP29 – långt från fattiga ländernas krav

Uppdaterad
Publicerad

Ilska och besvikelse från deltagare från fattiga länder. Det var responsen på det nya budet är att den rika världen ska bidra med 250 miljarder dollar per år från 2035. Det är långt ifrån de 1 300 miljarder som de fattiga länderna kräver för att klara anpassningen till en varmare värld.

– Ett slag i ansiktet, säger Mohammed Adow från Power Shift Africa.

Efter nattmanglingar och frustration bland delegater och förhandlare över en långsam process kom vid lunchtid på fredagen ett nytt förslag till avtalstext på COP29.

Budet: Från dagens 100 miljarder dollar om året till 250.

Klimatmöte COP29

– Jag är så arg, det är löjligt, bara löjligt! Det känns som den rika världen vill att planeten brinner upp, säger Carlos Monterrey Gomez, klimatsändebud från Panama.

Inte bara bistånd

Pengarna föreslås komma från alla möjliga källor. Det vill säga inte bara bistånd utan även lån och privata investeringar.

– Det ogillas av utvecklingsländerna. Det är oklart om de rika länderna behöver betala så mycket mer än de gör idag, säger Julia Lindvall, SVT:s utsända på mötet.

Fattiga länder ser offentliga medel som mer förutsägbara och stabilare. De har krävt en stor andel direkt bistånd i förhandlingarna, krav som EU och andra rika parter försökt bromsa.

Första skrivningen om en summa

Tidigare på mötet har ingen summa föreslagits vilket upprört fattiga länder. Där stod bara ett ”X”. Givarländerna med EU i spetsen har först krävt formuleringar kring minskade utsläpp innan beloppen diskuteras. I texten nämns inte ”fossila bränslen”, men det finns en hänvisning till fjolårets beslut om vikten av ökade ambitioner.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmoukhtari (L) anser ändå att budet är ett framsteg.

– Jag är försiktigt positiv, men absolut inte nöjd, säger hon.

Inga krav på Kina

En stor stridsfråga har varit EU och USA:s krav på att Kina och Saudiarabien ska vara med och bidra, vilket de två länderna hittills har vägrat eftersom de vill fortsätta räknas till gruppen utvecklingsländer. I det nya avtalsförslaget ställs inga krav på dessa länder.

Har EU vikt ner sig där?

– Kraven på att de ska vara med och betala har varit ett förhandlingsbud, säger Romina Pourmoukhtari (L) till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmöte COP29

Mer i ämnet