En tvådelad bild med suddiga fordon med kanon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför bygger Ryssland om stridsvagnar till ”sköldpaddor” Foto: ”X”

Därför bygger Ryssland om stridsvagnar till ”sköldpaddor”

Uppdaterad
Publicerad

De har synts en tid nu på slagfältet i Ukraina – ryska stridsvagnar täckta av stora plåtskal. Skämtsamt har de i sociala medier kallats för ”sköldpaddsstridsvagnar”. Men faktum är att ombyggnaden fyller en funktion.

Det var i mitten av april som de började synas, de så kallade ”sköldpaddsstridsvagnarna”. Sedan dess har de blivit en allt vanligare syn. Trots att sikten i fordonet är begränsad och rörligheten för kanonen hindras. Det handlar om att få ett bättre skydd mot drönare.

– Anledningen till att vi ser den här utvecklingen är att det stora hotet inte längre kommer från artilleri eller kryssningsrobotar, utan från små drönare, säger David Hambling, brittisk journalist och författare, specialiserad på krigföring med drönare.

Kriget i Ukraina

Drönare överallt

Mängden drönare på slagfältet ökar allt mer. Framförallt Ukraina har kraftigt ökat produktionen av de här små, snabba racingdrönare, så kallade FPV-drönare.

– Ukraina uppger att de tillverkar över 100 000 FPV-drönare per månad och på ryska sociala medier kommer rapporter om hur ryska förband utsätts för ett stort antal drönarattacker varje dag. De här drönarna finns överallt, konstaterar David Hambling.

Bara Ryssland

Hittills är det bara Ryssland som använder sig av den här typen av skal som skydd till sina stridsvagnar. Enligt David Hambling har man däremot kunnat se hur ukrainarna förstärkt sina stridsvagnar med extra paneler, även på moderna stridsvagnar som som de fått av länder i väst.

– Det tyder på att de inte heller tycker att de har ett tillräckligt bra skydd mot drönare. Alla letar efter ett svar mot det här nya hotet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet