oljekälla

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverige jobbar för Parisavtalets mål genom EU:s gemensamma klimatmål. Se de viktigaste punkterna i klippet. Foto: Sue Ogrocki

Därför hålls klimattoppmöten – och därför är de viktiga

Uppdaterad
Publicerad

Klimattoppmötet COP28 går in i slutskedet. I snart två veckors tid har världsledare diskuterat hur FN-länderna ska bromsa den globala uppvärmningen. Det har de gjort årligen sedan 1994. Men varför hålls mötena, och vad innebär avtalen som jobbas fram där? SVT:s klimatkorrespondent svarar på fyra frågor.

Erika Bjerström har bevakat FN:s klimattoppmöten sedan 2007.

När diskussionerna på COP28 nu går in på sluttampen väntas snart ett nytt avtal. Ambitionen är att ett sådant skrivs efter varje klimatmöte. Det mest kända, och viktigaste, är Parisavtalet från 2015.

Klimatmöte COP29

Varför är just Parisavtalet så viktigt?

– Det är själva fundamentet till att länderna lovar att göra något för att bromsa klimatförändringarna. Det var historiskt när det skrevs eftersom att då var alla länder överens om att ta forskarnas resultat på allvar – att vi håller på att steka den här planeten med våra koldioxidutsläpp, säger Erika Bjerström.

Vad händer om ett land bryter mot Parisavtalet?

– Avtalet är inte konstruerat så att det bygger på sanktioner. Stora utsläppsländer, som USA, är noga med att man inte ska lägga någon skuld på enskilda länder. Det har funnits krav från länder i tredje världen att länder ska betala pengar om de bryter mot målen i avtalet, men där har USA sagt nej.

Varför håller FN årliga klimatmöten?

– Klimatkrisen är ett problem som drabbar oss alla men som vi också alla är skyldiga till i varierande grad. Det är länderna överens om och det måste vi därför hantera tillsammans.

Om man kan bryta mot klimatavtalen utan att sanktioneras – vad fyller då de här mötena för funktion?

– Man kan se på FN-förhandlingarna som ett slags golv – man är överens om grunden. Sedan är det upp till varje land att vara modiga och gå före, annars händer ingenting. Men nu när det är så polariserat i världen så är det här det enda mötet där alla världens länder sitter ner och pratar med varandra. Jag tycker det är ganska vackert att man är överens om att vi har ett gemensamt problem och att vi bara kan lösa det tillsammans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmöte COP29

Mer i ämnet