Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så kan stridsflygplanet F-16 påverka kriget i Ukraina. Foto: BEVRT

Kriget i Ukraina

Zelenskyj vill ha Gripen – Sverige säger nej

Under torsdagens toppmöte i Bryssel har Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj bett Sverige om stridsflygplanet Jas 39 Gripen.

Enligt statsminister Ulf Kristersson (M) är ett utökat vapenstöd i form av sådana stridsflyg inte aktuellt just nu.

- Vi har ett mycket stort behov av de flygplan som vi har själva, säger han.

Utöver moderna stridsflyg har Zelenskyj också bett om långdistansrobotar, ammunition och artilleri.

Överblick

Markerad händelse

Ökning av mord bland ryska soldater i Ukraina

Våldet mellan ryska soldater i de ockuperade områdena i Ukraina har skjutit i höjden, rapporterar Novaja Gazeta som granskat ryska rättshandlingar för 2023.

Minst 135 ryska soldater åtalades för mord under året, fler än antalet av veteraner begångna mord i hela Ryssland. Ett flertal andra rättsärenden berör misshandel, maktmissbruk och våld mot en överordnad.

Enligt tidningen är det verkliga antalet sannolikt mycket högre eftersom de ryska domstolarna i de delvis ockuperade regionerna Cherson och Zaporizjzja inte publicerar sina ärenden online.

Alkoholkonsumtion, droger och mental ohälsa pekas ut som det ökade våldets orsaker.

Markerad händelse

Le Pen: Vill sluta skicka långdistansvapen

Marine Le Pen, förre detta partiledare för det högernationalistiska partiet Nationell samling, säger till CNN att partiet har två röda linjer gällande Frankrikes stöd till Ukraina.

Enligt henne kommer en möjlig framtida premiärminister tillhörande partiet garantera att franska trupper inte skickas till Ukraina samt stoppa leveranserna av vapen med kapacitet att nå mål inuti Ryssland.

Frankrike har vid sidan av Storbritannien skickat långdistansrobotar av typen Storm Shadow/Scalp som under krigets gång gett Ukraina förmåga att attackera trupper och andra mål långt bakom frontlinjen.

Flera döda efter krock i västra Ukraina

I Rivneregionen i västra Ukraina har 14 personer dött, varav ett barn, efter att en lastbil och minibuss krockat, skriver den ukrainska statliga räddningstjänsten på Telegram.

Ytterligare en person skadades och enligt telegraminlägget ska skadorna vara livshotande.

Vad som föranlett krocken är i nuläget oklart men undersökningar görs på plats för att klargöra omständigheterna.

Attack mot ukrainsk infrastruktur

Under natten ska kritisk infrastruktur i Sumy ha attackerats av drönare vilket ska ha gjort att flera omkringliggande byar ska ha blivit strömlösa. Det ska även ha orsakat störningar i vattenförsörjningen, rapporterar regionens militära administration på Telegram.

Den senaste månaden har attacker mot Ukrainas kritiska infrastruktur ökat. Ukrainas största privata energileverantör, DTEK, har tidigare varnat för att ukrainare endast kommer ha el 6-7 timmar per dag under den komma vintern eftersom ryska attacker gjort att tillgången på el har minskat kraftigt.

Det av den ukrainska militären övergivna så kallade kanalområdet i Tjasiv Jar. Endast ruiner återstår efter månader av strider. Foto: Ukrainas 24 brigad på Telegram

Lonski • Vad händer i Tjasiv Jar ?

Har ni inga nyheter från staden?

Hej! Vi har tidigare rapporterat om att den ukrainska armén dragit sig tillbaka från det så kallade kanalområdet i stadens östra delar. Bebyggelsen där ligger i ruiner efter månader av våldsamma strider och tung beskjutning. Ukrainarna har sagt att situationen för trupperna på platsen blev ohållbar på grund av logistiskproblem och för att deras försvarsställningar förstörts. Ryssarna har alltså tagit ett mindre steg framåt, men större delen av Tjasiv Jar kontrolleras fortfarande av Ukraina.

Markerad händelse

Mediazona: 120 000 ryska soldater dödade

Oberoende ryska Mediazona, som löpande under krigets gång använt sig av öppna ryska källor för att avgöra hur många ryska soldater som stupat i Ukraina, konstaterar nu att omkring 120 000 ryska soldater dödats sedan invasionen inleddes.

Siffran har tagits fram i samarbete med den ryska nyhetssajten Meduza. Tillsammans har de sammanställt data om överdödlighet utifrån officiella ryska arvsärenden.

Enligt dem har 39 000 ryska soldater dödats sedan årsskiftet. Deras beräkningar visar även att mellan 200 och 250 soldater stupar varje dag.

Kristersson kritiserar Orbáns resa till Ryssland

Ulf Kristersson ställer sig kritiskt till ungerska premiärministerns resa till Moskva, där han träffade Vladimir Putin på fredagen. Kristersson anser att Viktor Orbán använder sitt ordförandeskap på ett "ansvarslöst och illojalt" sätt.

"Det sänder en felaktig signal till omvärlden och är ett hån mot det ukrainska folket som slåss för sin frihet", skriver Kristersson på X och tillägger:

"Viktor Orbán står ensam i detta, han talar inte för den europeiska unionen och inte för oss övriga stats- och regeringschefer."

Markerad händelse

Tyskland: Levererat ytterligare Patriot till Ukraina

Ett tredje luftvärnssystem av typen Patriot har skickats till Ukraina från Tyskland, uppger den tyske ambassadören Martin Jaeger på X.

Att ytterligare ett varit på väg från landet har varit känt sedan i våras. Ukraina besitter nu minst fyra Patriotsystem, och fler är på väg.

Nederländerna meddelade i slutet av maj att ytterligare ett ska levereras framöver. Också Rumänien har beslutat att skicka ett av sina Patriotsystem till Ukraina.

Ukrainarna har sagt sig behöva minst sju sådana för att hantera de dagliga ryska luftattackerna, men helst över 20 stycken för att skydda hela landets yta.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Orbán besöker Putin - kritiseras av EU-länderna

Ungerns premiärminister Viktor Orbán träffar Vladimir Putin i Moskva. Ett besök som väcker stor kritik bland EU-ländernas ledare. Unionens utrikeschef Josep Borrell gick ut innan besöket och slog fast att Orbán inte på något vis för EU:s talan.

Samtidigt säger kommissionsordförande Ursula von der Leyen att det inte går att stoppa Putin genom att gå honom till mötes.

Orbán själv beskriver det som att fred inte uppnås "från en bekväm fåtölj i Bryssel"

Enligt Putin ska han och Orbán ha diskuterat olika lösningar på kriget i Ukraina.