Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska marktrupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska marktrupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

ALT-text: En person står framför ett minnesmonument dekorerat med blomsterarrangemang och flaggor. Monumentet är fyllt med bilder och minnessaker som hedrar de som fallit i kriget. Bakgrunden domineras av många färgglada flaggor och en stor mängd blommor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tror inte att fredsplanen tar oss närmare seger” – hör ukrainarnas tankar om Volodymyr Zelenskyjs plan för fred. Foto: Reuters

Kriget i Ukraina

Zelenskyj: Ska känna vad de gjort

Volodymyr Zelenskyj, Ukrainas president, säger att Ryssland måste "känna vad de gjort" – en indirekt kommentar till anfallet i Kurskregionen i Ryssland.

– Ryssland förde kriget till vårt land och bör känna vad de har gjort, sa Zelenskyj i sitt kvällstal, utan att direkt nämna offensiven.

Enligt den amerikanska tankesmedjan ISW har ukrainska styrkor "trängt igenom minst två ryska försvarslinjer" och erövrat över tio samhällen.

Överblick

Ryssland försvarar samarbete med Nordkorea

Ett samarbete mellan Ryssland och Nordkorea är i linje med internationell lag och hotar inte Sydkoreas säkerhetsintressen, uppger Rysslands ambassadör i Sydkorea, Georgy Zinoviev.

Sydkoreas utrikesminister kallade i protest till sig Zinoviev efter uppgifter om att Nordkorea skickat militär till Ryssland i syfte att strida mot Ukraina.

Samtidigt uppger Natos generalsekreterare Mark Rutte att han fört samtal med president Yoon Suk-yeol om hur banden kan stärkas mellan Sydkorea och Nato.

"Om Nordkorea skickar trupper till Ukraina för att strida på den ryska sidan skulle detta trappa upp konflikten betydligt", skriver Rutte på socialmedieplattformen X.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Kina kräver nedtrappning i Ukraina

Kina hoppas att alla parter arbetar för nedtrappning i Ukraina. Det uppger en talesperson för den kinesiska utrikesministern enligt nyhetsbyrån Reuters.

Uttalandet kommer efter de sydkoreanska underrättelseuppgifterna om att Nordkorea har sänt trupper till Ryssland som ska strida i Ukraina.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har Kina återkommande betonat att man förhåller sig neutral i kriget. Samtidigt har landets både militära och ekonomiska samarbeten med Ryssland fördjupats de senaste åren.

Hör den säkerhetspolitiska analytikern Katarina Engberg om Kinas roll i kriget i Ukraina.

Flera ryska drönare nedskjutna

Det ukrainska luftförsvaret har skjutit ner 59 ryska drönare under natten mot måndagen, uppger den ukrainska militären enligt nyhetsbyrån Reuters.

Luftförsvaret uppger samtidigt att man tappat kontakten med ytterligare 45 drönare som sannolikt kraschat på ukrainskt territorium. Omkring 10 ryska drönare ska fortfarande befinna sig i Ukrainas luftrum.

Markerad händelse

USA:s försvarsminister besöker Kiev

USA:s försvarsminister Lloyd Austin har anlänt till Kiev för ett besök.

"Jag är tillbaka i Ukraina, för fjärde gången som försvarsminister, för att visa att USA och det internationella samfundet fortsätter stå vid Ukrainas sida", skriver Austin på X under ett foto av sig själv vid järnvägsstationen i den ukrainska huvudstaden.

Markerad händelse

Nattliga drönarangrepp mot Kiev

Ryssland har avfyrat drönare mot Ukrainas huvudstad Kiev i flera omgångar under natten mot måndag, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

En person ska ha skadats i samband med attackerna. Drönarna ska enligt ukrainska myndigheter även ha orsakat skador på tak och fasader till flera bostadshus.

Det är andra natten i rad som den ukrainska huvudstaden attackeras.

- Ännu en natt med oro. Fienden minskar inte intensiteten i sina luftangrepp mot Ukraina, skriver Serhiy Popko, chef för Kievs militära administration på Telegram.

Enligt honom ska omkring 10 drönare på väg mot Kiev ha skjutits ner.

Drönare nedskjutna över Ryssland

Det ryska luftförsvaret hävdar att man skjutit ner 18 ukrainska drönare under natten till måndagen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

11 av drönarna sköts ner över regionen Rostov och resten över regionerna Bryansk, Kursk and Oryol, uppger Rysslands försvarsminister på Telegram.

Markerad händelse

Zelenskyj: "Tydliga bevis för nordkoreanska soldater"

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att det finns tydliga bevis för att Nordkorea skickat soldater till Ryssland och hänvisar till satellitbilder och videoklipp.

– Vi förväntar oss en normal, ärlig och stark reaktion från våra partner på detta, säger Zelenskyj och varnar för vad Ryssland kan tänkas ge Nordkorea i utbyte.

– Tyvärr kan instabiliteten och hoten växa avsevärt när Nordkorea börjar lära sig modern krigföring.

Markerad händelse

Många civila skadade i Ukraina under söndagen

Minst tolv civila, sju kvinnor och fem män, har skadats i en rysk attack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina sent på söndagskvällen, uppger ukrainska myndigheter.

Det är sju kvinnor och fem män, samtliga civila.

Bostadshus, en bensinstation och högspänningsledningar har träffats i tre olika stadsdelar, uppger borgmästaren Ihor Terechov. Elen har försvunnit i delar av staden.

Ryssland utförde attacken med glidbomber, enligt Ukrainas nationella polis, som uppger att bomberna riktades till synes slumpmässigt över staden och dess befolkning och inte mot militära mål.

Även Ukrainas huvudstad Kiev och staden Kryvyj Rih i centrala Ukraina har attackerats under natten. I Kryvyj Rih har tre personer och flera bostäder skadats i en robotattack, enligt Oleksander Vilkul, chef för den lokala militären.

I Kiev skadades en man i samband med att nedskjutna drönare störtat till marken, enligt stadens militärledning.

Även i Belgorodregionen i Ryssland har en man skadats i en ukrainsk drönarattack, enligt regionens guvernör Vjatjeslav Gladkov.

Nya flyganfall mot Kiev

Ukrainas luftförsvar har aktiverats efter ryska flyganfall mot den ukrainska Kiev. Det uppger stadens borgmästare Vitalij Klytjko, rapporterar Reuters.

"Stanna i skyddsrummen", skriver Klytjko på meddelandeappen Telegram.

Ryssland utförde liknande flyganfall mot Ukraina natten till söndagen.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Bengt Norborg på plats i Zaporizjzja: "Staden är pressad"

SVT:s team är tillbaka, nu i ett alltmer pressat Ukraina. I staden Zaporizjzja nere i södern där kriget kryper allt närmare - nu går fronten ca 40 kilometer från storstaden - befinner sig SVT:s Ukrainakorrespondent Bengt Norborg på plats.

– Staden är pressad nu, säger han.

Hör Bengt Norborg i videon ovan.