Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ryska försvarsministeriet har erövrat samma by fem gånger. Se hur lögnen sprids och hur SVT verifierar att det är falskt. Foto: Telegram

Kriget i Ukraina

Marins öppnande för stridsflygplan tonas ned på hemmaplan

Under Sanna Marins besök i Kiev under fredagen fick den finländska statsministern svara på frågor om huruvida Finland är redo att skicka stridsflygplan till Ukraina.

Hon svarade då att Finland är villigt att föra diskussioner om att skicka sina stridsflygplan av typen Hornet när dessa tas ur bruk och ersätts av den nyinköpta amerikanska typen F-35. Men Marins uttalande tycks ha överraskat hennes kollegor på hemmaplan, rapporterar Svenska Yle.

Finlands president Sauli Niinistö säger att diskussioner om att skicka stridsflygplan till Ukraina aldrig har varit på tapeten.

– Det har inte varit tal om saken med någon, säger Niinistö till den finska nyhetsbyrån STT.

Inte heller Antti Kaikkonen, Finlands försvarsminister, kände till att Marin skulle föra stridsflygsleveranser på tal.

- Marin har inte diskuterat idén med mig på förhand, säger han till iltaleht.

Överblick

Första möte med människorättsrepresentanter

Under tisdagen hölls för första gången ett möte mellan ryska och ukrainska människorättsrepresentanter, rapporterar TT.

Mötet mellan parterna hölls vid en utväxling av tillfångatagna soldater. Syftet var bland annat att dokumentera om fångarna utsatts för brott mot mänskliga rättigheter, enligt TT.

Det var den 50:e fångutväxlingen sedan krigets början, men för första gången möttes människorättsrepresentanter från båda sidor.

Markerad händelse

Guvernör: Fortifikationer i Donetsk nästan klara

I mars meddelade president Zelenskyj att man påbörjat arbetet med att täcka 2 000 kilometer av fronten med trefiliga fortifikationer för att försvara mot kommande ryska offensiver.

På onsdagen uppgav Vadym Filashkin, Donetskregionens guvernör, att den bakre, tredje linjen, av försvarsverken där nu nästan är färdiga, skriver Suspilne.

I april uppgav Ukrainas regering att man vid det laget lagt motsvarande tio miljarder kronor på bygget av fortifikationer. Dessa består bland annat av bunkrar, takbelagda skyttegravar, draktänder och minfält. Ju närmare frontlinjen de byggs desto simplare är de på grund av risken att utsättas för rysk beskjutning.

En nybyggd ukrainsk skyttegrav i Charkivregionen i april. Foto: Evgeniy Maloletka/TT
Markerad händelse

Pentagon: Håller ett öga på Nordkorea i Ukraina

Den sydkoreanska tv-kanalen TV Chosun skrev i dagarna, med hänvisning till en källa i den sydkoreanska regeringen, att Nordkorea snart kommer att skicka militära ingenjörer till fronten i Ukraina, skriver Reuters.

General Pat Ryder, presstalesperson för Pentagon, säger att USA "håller ett öga" på utvecklingen.

- Om jag vore Nordkoreas militär så skulle jag ifrågasätta att skicka mina styrkor för att bli kanonmat i ett olagligt krig mot Ukraina, säger han vid en pressträff.

Förra veckan ingick Ryssland och Nordkorea i ett nytt försvarsavtal. Nordkorea har enligt USA och Sydkorea bistått ryssarna med över en miljon artillerigranater under kriget.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukraina: Kraftig ökning av ryska gasattacker

Den ukrainska militären har upprepade gånger anklagat Ryssland för förbjudna gasattacker vid fronten. På tisdagen uppgav den ukrainska militären att man registrerat totalt 715 gasattacker i maj månad, en ökning med 271 fall jämfört med april.

Bara i maj sägs 215 ukrainska soldater ha vårdats för skador orsakade av de kemiska stridsmedlen som är förbjudna enligt Genèvekonventionen.

Attackerna utförs oftast med så kallade K-51-granater, laddade med tårgasliknande ämnen. Hör mer om detta i klippet ovan.

Ryssland har tidigare nekat till anklagelserna och har själva anklagat Ukraina för att ha använt gas i strid.

USA:s och Rysslands försvarsminister i samtal

USA:s försvarsminister Lloyd Austin och Rysslands försvarsminister Andrej Belousov har pratat i telefon.

Austin betonade vikten av att upprätthålla kommunikationsvägar, trots Rysslands anfallskrig mot Ukraina, enligt Pentagons talesperson Pat Ryder.

Ryssland säger att samtalet skedde på USA:s initiativ.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ryssland och Ukraina genomför fångutväxling

Ukraina och Ryssland har genomfört en fångutväxling om 180 krigsfångar. Det enligt det ryska försvarsdepartementet.

På deras Telegram skriver de att 90 ukrainska krigsfångar har lämnats över till Ukraina i utbyte mot 90 ryska krigsfångar och att utväxlingen genomfördes med hjälp av medling från Förenade Arabemiraten.

Även Ukrainas president bekräftar att fångutväxlingen skett. På sitt Telegram skriver han: "I dag återvände ytterligare 90 personer hem från ryskt fångenskap".

"Vi minns allt vårt folk i ryskt fångenskap. Vi fortsätter att arbeta för att var och en av dem ska befrias"

Markerad händelse

Förhandlingar om ukrainskt EU-medlemskap igång

I dag meddelades det att anslutningsförhandlingarna för ett ukrainskt och moldaviskt EU-medlemskap formellt är igång.

Ukrainas förhandlingar inleddes vid en regeringskonferens i Luxemburg och några timmar efteråt inleddes även Moldaviens förhandlingar.

Belgiens utrikesminister Hadja Lahbib, vars land i nuläget innehar EU:s ordförandeskap, säger att det är en historisk dag för Ukraina och EU.

– Med beslutsamhet och engagemang är vi övertygade om att Ukraina kan få dem till ett framgångsrikt slut. Ukrainas och dess medborgares framtid ligger inom Europeiska unionen, sa hon.

Det väntas däremot ta flera år innan ett EU-medlemskap kan bli verklighet.

Markerad händelse

Teleunionen ska granska satellitstörningar

FN-organet "internationella teleunionen" (ITU) kommer granska klagomål från Ukraina och flera europeiska länder, däribland Sverige, om satellitstörningar som påverkat navigationstjänster och tv-program, rapporterar Reuters.

Ukrainas klagomål till FN-organet rör elva dokumenterade fall av störningar under de tre senaste månaderna som påverkat dussintals tv-program. I klagomålet uppmanas även ITU att "vidta alla möjliga åtgärder för att stoppa Rysslands ingripanden".

Frankrike, Sverige, Nederländerna och Luxemburg har också skickat in klagomål om "skadliga störningar" i sina satellitnätverk, utan att ange vem som var ansvarig.

Markerad händelse

Arresteringsorder utfärdad för ryska försvarstoppar

Den internationella brottmålsdomstolen (ICC) har utfärdat en
arresteringsorder för Rysslands före detta försvarsminister Sergei Sjojgu och generalstabschef Valery Gerasimov.

Domstolen anklagar den före detta försvarsministern och generalstabschefen för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten, i form av omänskliga handlingar.

Enligt arresteringsordern misstänks de bland annat för attacker mot civila mål i Ukraina, i form av "missilangrepp utförda av den ryska försvarsmakten mot Ukrainas infrastruktur".

Sergei Sjojgu och Valery Gerasimov
Den före detta försvarsministern och generalstabschefen som begärts häktade av ICC på tisdagen. Bild: Vyacheslav Prokofyev/TT/AP
Markerad händelse

Europadomstolen: Ryssland kränker mänskliga rättigheter

Sedan den ryska annekteringen av Krim 2014 har Ryssland gjort sig skyldigt till åtskilliga brott mot mänskliga rättigheter, det slår Europadomstolen fast på tisdagen.

Den ryska regeringen har brutit mot stadgar rörande rätten till liv och religionsfrihet, yttrandefriheten och förbudet mot omänsklig och nedvärderande behandling, enligt domstolen i Strasbourgs (ECHR) dom.

Ryssland exkluderades från Europarådet efter den fullskaliga invasionen av Ukraina 2022, vilket innebär att landet inte längre är tvungna att följa Europakonventionen. ECHR kan dock fortfarande behandla händelser som skett innan Ryssland uteslöts.