– Det är ett väldigt kraftigt resultat med tanke på att stödet varit ganska konsekvent åren innan, säger Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.
Samtidigt är han inte förvånad. Det är den första mätningen som görs efter krigsutbrottet mellan Hamas och Israel.
– Jag har tidigare hävdat att det finns en risk med hur EU och USA agerar gällande Gazakriget. Att många muslimska länder kommer vända sig mot Europa och kritisera oss för det de ser som dubbelmoral – och att stödet för Ukraina skulle kunna minska.
Skickade drönare
Turkiet var tidigt ute med att stötta Ukraina efter Rysslands fullskaliga invasion 2022. Landet sålde drönare och andra vapen till Ukraina, fördömde det ryska agerandet och har satt stopp för infart av ryska stridsfartyg till Svarta havet.
Samtidigt är landet beroende av rysk naturgas och försöker hålla sig på god fot med Vladimir Putin.
Kan påverka Erdogan
Opinionen kan få politiska konsekvenser, tror Paul Levin. I lokalvalen i mars 2024 förlorade president Erdogan många röster till ett islamistiskt parti. Troligen för att många ansåg att han inte var tillräckligt hård mot Israel.
Efter valet svarade han med att införa hårda handelssanktioner mot Israel.
– Man kan tänka sig att något liknande skulle kunna hända i Ukrainafrågan. Ett ras i opinionen kommer inte gör det mer sannolikt att han sluter sig bakom Ukraina, säger Paul Levin.
Se i vilka länder stödet tvärtom har ökat i klippet.
Topp 3: Här ökar och rasar stödet som mest
Störst ökning (Andel som stödjer vapenleveranser och ökningen i procentenheter):
- Montenegro 69 % (+17)
- Kosovo 91 % (+8)
- Danmark 91 % (+8)
Störst ras:
- Turkiet 42 % (-21)
- Malta 48 % (-13)
- Albanien 84 % (-9)
Källa: Standard Eurobarometer 101 (maj 2024)
Om undersökningen
- Runt 1000 personer har intervjuats ansikte mot ansikte i respektive land under april-maj 2024. I länder med färre än 1 miljon invånare görs 500 intervjuer.
- Undersökningen görs två gånger om året på uppdrag av EU-kommissionen.