Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör experten. Så effektiva är ”sköldpaddskalen”. Foto: ”X”

Kriget i Ukraina

Zelenskyj i Bryssel – tecknat nytt säkerhetsavtal

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj befinner sig i Bryssel och har där undertecknat ett säkerhetsavtal med EU, rapporterar Reuters.

Avtalet innehåller flera delar och utlovar bland annat fortsätta vapenleveranser till Kiev, utbildning av ukrainska styrkor, hjälp med minröjning, samarbete inom försvarsindustriområdet och annat bistånd under flera år framöver.

"För första gången har samtliga 27 medlemsländer skrivit under ett löfte om att förse Ukraina med omfattande stöd", skrev Zelenskyj på X innan undertecknandet.

Europeiska rådets ordförande Charles Michel och Ukrainas president Zelenskyj. Foto: John Thys/TT

Överblick

Markerad händelse

Victor Orbán framme i Ukraina

Ungerns premiärminister har landat i Ukraina för att diskutera med landets president Volodymyr Zelenskyj. På deras möta ska de diskutera möjligheter för ett fredsavtal i kriget och relationen mellan Ungern och Ukraina.

Ungern tog i går över ordförandeskapet i EU och inom unionen är landet det som har närmast relationer med Ryssland. De har flera gånger motsatt sig EU:s och Natos stödpaket till Ukraina.

Orbán har även anklagat Ukraina för att behandla landets ungerska minoritet illa.

Det är första gången sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina som Orbán besöker landet.

Orbán och Zelenskyj träffades senaste i Bryssel 27:e juni. Foto: Ukrainska presidentstaben/TT
Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ryssland stormar Tjasiv Jar från Toretsk i söder

Anfallen mot södra delarna av regionen Donetsk och staden Toretsk har intensifierats. Det har öppnat upp en ny front mot den strategiskt viktiga staden Tjasiv Jar.

Genom frontanfall och artillerield på marken och bombanfall från luften har Tjasiv Jar pressats i över ett år. Den nya ryska strategin är nu mindre anfall från den nya frontlinjen vid Toretsk, i hopp om att omringa staden från flera fronter.

"Mindre grupper om upp till fem stridande försöker bryta sig genom. Fienden har rört sig från Toretsk mot Tjasiv Jar i flera dagar", säger en talesperson för ett militärförband till Suspilne.

I Toretsk evakuerar man nu civila, se mer i videon ovan.

Orbán till Ukraina: Första gången sen invasionen

Ungerns premiärminister Viktor Orbán ska besöka Ukraina på torsdag, rapporterar Financial Times.

Det är första gången sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina som Orbán besöker landet.

Orbán har setts som en bromskloss för stödet till Ukraina i både EU och Nato. Han är även en ut av de få västerländska ledarna som har träffat Rysslands president Vladimir Putin sedan krigets början.

Markerad händelse

Första leveransen av F-16 påbörjas snart

Nederländerna kommer snart att förse Ukraina med de första av 24 utlovade F-16-stridsflyg, rapporterar Reuters.

De nödvändiga tillstånden för att leverera flygen har beviljats skriver den avgående försvarsministern Kajsa Ollongren i ett brev till parlamentet inför den stundande regeringsövergången.

Hur många plan som kommer ingå i den första leveransen eller när den ska ske specificerades inte av Ollongren på grund av säkerhetsskäl.

Markerad händelse

Säkerhetspolisen: Flera gripna för kupplaner

Den ukrainska säkerhetstjänsten SBU skriver på Telegram att man slagit till mot ett flertal personer som misstänks för att ha planerat en väpnad kupp i landet.

Enligt myndigheten så ska personerna planerat för att med vapen i land storma parlamentet och störta landets politiska och militära ledning.

I planerna ska det ha ingått att arrangera en fest som täckmantel för kuppen. Bland de anklagade, som sägs komma från olika delar av landet, finns personer med anställning på icke-namngivna ukrainska myndigheter, enligt SBU.

Vapen och ammunition ska ha hittats i några av deras hem. De gripna, vars antal är oklart, sägs riskera 10 års fängelse.

De anklagade sägs ha velat skapa kaos i landet för att gynna den ryska invasionen. Foto: Ukrainas säkerhetstjänst SBU
Markerad händelse

Militären: Ökade ryska anfall på sydfronten

De ryska styrkorna i Zaporizjzjaregionen pressar på allt hårdare och har märkbart ökat sina aktiviteter de senaste veckorna, säger en talesperson för den ukrainska militären till Suspilne.

Enligt honom hade militären observerat ryska förberedelser för detta på förhand.

- Möjligen är detta den inledande fasen på deras offensiv som det pratats om under en lång tid. Det är svårt att säga i nuläget, säger han.

Ryssarna trycker enligt honom på som mest i riktning mot staden Orechov, norr om byn Robotyne där den ukrainska sommaroffensiven 2023 stannade av på grund av omfattande ryska fortifikationer och minfält.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ryssland tappar bomber på egen mark

De ryska framryckningarna i Ukraina kan delvis krediteras bombanfall från luften. Dessa bomber har dock landat på ryskt territorium 38 gånger från april 2023 till april 2024, visar ett läckt ryskt dokument som Washington Post tagit del av.

Majoriteten av bomberna har upptäckts av civila och i de flesta fall visste inte den ryska försvarsministern var de landat, skriver Washinton Post.

Bomberna ska oftast landa i regionen Belgorod. Där bombades ett bostadshus i maj. Då beskyllde Ryssland Ukraina men SVT går genom detaljerna som istället pekar på Ryssland själva i videon ovan.

Markerad händelse

ISW: Putin vill fortsatt utplåna Ukraina

Vladimir Putins taktik är att göra gradvisa framsteg, längre och längre in i Ukraina. Taktiken att småskaligt, men ofta, ockupera nya områden ska skapa narrativ för väst att en Ukrainsk vinst är onåbar, menar Institute for the Study of War.

För Ryssland är taktikens pris över 1000 skadade eller döda soldater varje dag, skriver New York Times. Enligt källor till tidningen rekryterar Ryssland dagligen lika många.

Väst måste skynda på med sitt stöd till Ukraina så att landet kan organisera en motoffensiv, för att motverka narrativet, enligt ISW.

Ukraina har sagt att en ny motoffensiv är aktuellt först nästa år. För tillfället ligger landet på defensiven.

Attack mot höghus i Kiev – flera skadade

Under söndagskvällen skadades sex person av rysk raket mot Ukrainas huvudstad Kiev, skriver stadens borgmästare på Telegram.

En äldre kvinna har förts till sjukhus efter attacken. Resterande fyra kvinnor och en 11-årig flicka fick hjälp på plats.

Ryssland hävdar kontroll över fler byar i östra Ukraina

De ryska försvarsdepartementet hävdar att Ryssland tagit kontroll över ytterligare två byar i Donetsk-området rapporterar AFP.

Det handlar dels om Novooleksandrivka, som uppges vara den by som ligger längst västerut i Donetsk att i sådana fall kontrolleras av ryska styrkor.

Ryssland hävdar även kontroll över Spirne som ligger längre norrut i Donetsk.

Ryssland har de senaste veckorna hävdat kontroll över flera byar i östra Ukraina.