Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska marktrupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska marktrupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Splitbild på reporter Oscar Schau till vänster och Rysslands president Vladimir Putin och Nord Koreas ledare Kim Jong-Un till höger

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Detta vet vi om Nordkoreas inblandning i kriget i Ukraina Foto: Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Kriget i Ukraina

Zelenskyj presenterar "segerplanen"

- Den första punkten är en Natoinbjudan, säger president Zelenskyj i ett tal till parlamentet.

Ukrainas "segerplan" innehåller fem punkter och tre hemliga bilagor.

Punkt två gäller förstärkning till försvaret och att allierade tillåter sina långdistansvapen att användas på ockuperat territorium och mot militära mål i Ryssland.

Zelenskyj vill också att ett "omfattande icke-nukleärt strategiskt avskräckningspaket" sätts in på ukrainsk mark.

I den fjärde punkten ber man om hjälp från EU och USA med att skydda viktiga ekonomiska resurser, som ukrainska metaller.

Slutligen talar presidenten om tiden efter kriget, då han menar att Ukrainas erfarna militär kan bidra till Natoalliansen.

Överblick

Nato: Ska diskutera segerplanen med Ukraina

När Natos försvarsministrar möts i Bryssel kommer Ukrainas segerplan att diskuteras.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är inbjuden att delta i EU-ländernas toppmöte som inleds i morgon. Men om han även kommer att besöka Natohögkvarteret är ännu oklart.

Ukrainas "segerplan" innehåller fem punkter och tre hemliga bilagor. Den första punkten är att Ukraina ska bli inbjuden till ett Natomedlemskap.

Ukraina: Vill ha Natoinbjudan innan USA-valet

Ukraina vill ha en Natoinbjudan innan USA:s president Joe Biden lämnar Vita huset, enligt Nataliia Galibarenko, Kievs Nato-ambassadör, till Reuters.

- Det hade varit en politisk signal att ge Ukraina en inbjudan just nu, säger hon.

- Vi tror att det kan bli en del av arvet från den nuvarande amerikanska administrationen.

Det amerikanska presidentvalet i november skapar oro i Ukraina, eftersom att USA har varit den största leverantören av militärt stöd i kriget mot Ryssland.

Ukrainas president Zelenskyj och Natochefen Jens Stoltenberg. Bild: Mark Schiefelbein/AP/TT

Zelenskyj bjuden till EU-toppmöte för att presentera "segerplanen"

Ukrainas president Zelenskyj är inbjuden till torsdagens EU-toppmöte i Bryssel, skriver EU:s ordförande Charles Michel på X.

Enligt Michel väntas den ukrainske presidenten tala om den senaste utvecklingen i kriget mellan Ryssland och Ukraina och presentera sin så kallade ”segerplan”.

Planen ska redan ha presenterats för flera världsledare, samt presidentkandidaten Donald Trump, under de senaste veckorna.

Zelenskyj har inte meddelat huruvida han kommer att delta vid EU-mötet.

Pål Jonson om nordkoreanska soldater: "Oerhört kritiska"

Enligt underrättelseuppgifter ska den ryska militären ha upprättat en bataljon för nordkoreanska medborgare som snart kan komma att sättas in i Kurskregionen, något som Sveriges försvarsminister säger att man är "oerhört kritisk mot", i TV4:s Nyhetsmorgon.

- Att Nordkorea så ogenerat stödjer Ryssland i dess krigföring mot Ukraina och det får vi också ta med oss i kalkylen, säger försvarsminister Pål Jonson.

Obligatorisk evakuering av Kupjansk

Ukrainska myndigheter har beordrat en obligatorisk evakuering av Kupjansk, i Charkivregionen, och närliggande områden. Det meddelar regionens guvernör Oleh Syniehubov på Telegram.

Enligt guvernören kan man inte garantera el- vatten- och värmeförsörjningen i området, efter tung rysk beskjutning.

”Alla reparatörer hamnar omedelbart under rysk beskjutning,” skriver han.

Ryska styrkor ockuperade Kupjansk i början av invasionen i februari 2022, men återtogs av ukrainska trupper senare samma år.

Volodymyr, 69, visar sitt förstörda hem i en grannby till Kupjansk. Bilden är tagen i mars 2024. Foto: Sergey Kozlov/EPA/TT

Nio ryska robotar mot Ukraina – flera civila dödade

Det senaste dygnet har fem civila ukrainare dödats i ryska attacker, rapporterar The Kyiv Independent. Dödsoffer rapporteras från Cherson och Mykolajiv, bägge städer i södra Ukraina.

Enligt lokala myndigheter i Mykolajiv ska hamnstaden ha anfallits med ryska robotar av typen S-300. Flera byggnader, däribland ett restaurangkomplex, har fått skador. På bilder syns en marknad insvept i kraftiga lågor efter attacken.

Ytterligare över 30 civila uppges det senaste dygnet ha skadats på olika håll i Ukraina.

Under natten mot tisdagen sägs Ryssland ha avfyrat nio robotar och 17 drönare mot Ukraina. Tolv av drönarna sköts ned av luftvärnet, skriver TT.

Våg av bombhot spåras till ryska ip-adresser

Hundratals ukrainska skolor, företag, myndigheter och medier tog under måndagen emot bombhot via mejl och evakuerades.

Enligt den ukrainska polisen utgjorde inget av hoten något verkligt hot. Majoriteten av dem har kunnat spåras till ryska ip-adresser och mycket tyder enligt polisen på att det rör sig om en hybridkrigsoperation orkestrerad av Ryssland.

Fler än 2 000 larm kom in under dagen, enligt polisen.

Markerad händelse

Uppgifter: Nordkoreansk styrka bildad i Ryssland

Den ryska militären har upprättat en bataljon för medborgare i Nordkorea som snart kan komma att sättas in i Kurskregionen, uppger en militär underrättelsekälla för den stora ukrainska onlinetidningen Liga.net.

Enligt källan så är styrkan idag omkring 3 000 man stark, men hur många av dessa personer som är nordkoreaner framgår inte. Bataljonen sägs vara en del av Rysslands 11:e luftburna brigad.

Uppgiften kommer i ljuset av en rad uttalanden från både Ukraina och Sydkorea som gör gällande att Nordkorea med soldater snart kan komma att bli direkt inblandade i kriget på Rysslands sida.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Militären: Toretsk liknar en "ökenplanet"

Slaget om Toretsk pågår med våldsam intensitet. Ryssarna kontrollerar i dagsläget ungefär hälften av staden och avancerar allt djupare in i centrum.

Inte ett enda hus står oskadat, säger en talesperson för Ukrainas militär på nationell tv.

- Staden ser ut som en ökenplanet. Det finns inget skydd för civila eller soldater och detta gör tyvärr att fienden kan ockupera nya områden, men på bränd mark, säger hon enligt Kyiv Independent.

Hör mer om läget i Toretsk och på östfronten i videon.