• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Uppsala län. Ett omfattande snöoväder har lett till flera stora trafikolyckor på kort tid och det skapar en stor belastning på sjukvården. Region Uppsala uppmanar därför allmänheten att undvika att ge sig ut i trafiken. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Uppland.

Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska trupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska trupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Tresplitt från vänster: Volodymyr Zelenskyj, Bert Sundström och Vladimir Putin

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Territorier, garantier och pengar – hör Bert Sundström om Zelenskyjs och Putins krav för en fred i Ukraina. Foto: AFP/TT, VALERIY SHARIFULIN/SPUTNIK/KREMLIN POOL/POOL/TT, SVT

Kriget i Ukraina

Zelenskyj och JD Vance hade ett "bra samtal"

Den ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyj och USA:s vicepresident JD Vance har haft ett möte under fredagskvällen. Zelenskyj säger till Reuters att de hade ett "bra samtal".

– Det är vårt första möte, inte vårt sista. Vi behöver prata mer, arbeta mer och förbereda planen för hur vi ska stoppa Putin, säger presidenten.

Under samtalet ska Zelenskyj ha betonat att Ukraina vill ha säkerhetsgarantier från USA inför Trumps förhandlingar med Putin, skriver AP.

Vance säger efter mötet att USA strävar efter en varaktig fred.

– Vi vill uppnå en varaktig, bestående fred, inte den sorts fred som kommer leda till konflikter i östra Europa om bara ett par år, säger han.

Överblick

Europa kommer uteslutas från förhandlingar

De europeiska länderna kommer inte delta i fredsförhandlingarna mellan USA, Ryssland och Ukraina, uppger USA:s särskilda sändebud Keith Kellogg till Ryssland och Ukraina, rapporterar The Guardian.

– Det kanske skaver, men jag säger något som är helt ärligt, säger Kellogg enligt tidningen.

Enligt Kellogg kommer europeiska länder få möjligheten att konsultera förhandlingarna men kommer inte få en plats vid bordet.

Beskedet strider direkt emot det besked som vicepresidenten levererade i sitt tal under fredagen där han hävdade att Europa "självklart" kommer delta i förhandlingarna.

Det har tidigare cirkulerat uppgifter om att Trump och Putin planerat att utesluta Europa från förhandlingarna. Ukrainas president Zelenskyj har vid ett flertal tillfällen, senast under lördagen påpekat vikten av att Europa deltar i förhandlingarna.

– Europa måste besluta om sin egen framtid, säger Zelenskyj i tal på säkerhetskonferensen i München.

Markerad händelse

Kristersson: Ska träffa Zelenskyj i dag 

Statsminister Ulf Kristersson (M) kommer att träffa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på lördagen. Det berättar Kristersson för SVT Nyheter vid den pågående säkerhetskonferensen i München.

Tidigare under dagen har försvarsminister Pål Jonson (M) och utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) haft samtal med Keith Kellogg, USA:s särskilda sändebud för Ukraina och Ryssland.

Zelenskyj har vid konferensen sagt att det vore oacceptabelt om Putin och Trump inleder fredssamtal utan Ukraina och EU, något som det har cirkulerat uppgifter om kan ske.

Markerad händelse

Kristersson: Ryssland uppenbart största hotet

– I Hela Europa och inte minst i vår del av Europa så är det alldeles uppenbart att det är Ryssland som är det stora hotet mot våra länders demokrati och säkerhet, säger statsminister Ulf Kristersson (M) till journalister vid säkerhetskonferensen i München.

Uttalandet kommer efter talet som USA:s vicepresident JD Vance höll vid konferensen under fredagen, där han kritiserade Europa och lyfte oro över vad han kallar hotet inifrån.

Kristerssons uttalande om talet ligger i linje med vad utrikesminister Maria Malmer Stenergard sade under fredagen.

Danmarks statsminister: Nato och EU starkare nu än före kriget

Danmarks statsminister Mette Fredriksen konstaterar, i samma panelsamtal, att planen för Ukraina är att landet ska "vinna kriget".

– Det är inte lätt, det är inte vackert, det är inte trevligt, det är inte alla bra saker i världen, men det är nödvändigt, säger hon.

Fredriksen säger också att ”vi” är en del av Rysslands krig mot Ukraina och att Europas ekonomier måste stärkas och mer pengar läggas på försvarssäkerhet.

Hon ser inte vidare positivt på världsläget men anser att kriget har fört Europa samman, och gjort att unionen kanske är mer samlad och enad än någonsin tidigare.

– Men jag är väldigt optimistisk vad gäller Europa och europeiska unionen. Jag är också optimistisk när det kommer till Nato. Nato och EU är starkare nu än före kriget.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Kristersson och andra EU-ledare om Ukrainas framtid i Nato

Statsminister Ulf Kristersson medverkade vid lunchtid på lördagen i ett panelsamtal om europeiskt stöd till Ukraina, tillsammans med Danmarks statsminister Mette Fredriksen, Friedrich Merz, som förutspås bli Tysklands nästa förbundskansler, och Tjeckiens president Petr Pavel.

Merz konstaterar att det från det senaste Nato-toppmötet finns en överenskommelse som säger att Ukrainas framtid är i Nato.

– Om det ska ändras måste Nato gemensamt komma fram till det, sa han, och Kristersson fyllde senare i:

– Om Nato ett år drar slutsatsen att Ukraina är på en oåterkallelig väg mot Nato och året efter landar i att vi inte riktigt talade sanning... så får det en verkligen att ifrågasätta karaktären på beslutsfattande inom Nato.

De får medhåll av Fredriksen.

USA:s nye försvarsminister Pete Hegseth har sagt att man inte tror att ett medlemskap är "ett realistiskt resultat av en förhandlad uppgörelse" med Ryssland.

Markerad händelse

Zelenskyj: Europa måste delta i förhandlingar

Under sitt tal på säkerhetskonferensen och efteråt i en intervju med CNN:s Christiane Amanpour betonar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vikten av att Ukraina och Europa deltar i fredsförhandlingarna mellan Ryssland och Ukraina.

– Europa måste besluta om sin egen framtid, säger Zelenskyj i talet.

Det har tidigare cirkulerat uppgifter om att Putin och Trump talat om att fredssamtal skulle kunna inledas utan Ukraina och EU, något som Zelenskyj menar är oacceptabelt.

–  Vi kommer aldrig att acceptera avtal som slutits bakom vår rygg, utan vår medverkan, säger Zelenskyj.

Zelenskyj säger att det skulle vara "farligt" om Trump träffade Putin innan han träffade honom. Det är i nuläget oklart vem Trump kommer träffa först.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Jonson om Trump-administrationen: "Lite olika budskap"

Sveriges försvarsminister Pål Jonson (M) är på plats i München. På frågan från SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick, om hur ministern ser på budskapet i gårdagens tal från JD Vance, svarar han att det Sverige anser viktigast nu är att stötta Ukraina, så att landet kan "förhandla utifrån en styrkeposition".

– Yttrandefrihet råder som bekant i Europa och man får komma till konferensen och ge vilka tal som helst, men det jag har sagt från vår del är att stötta Ukraina. Det hela Nato står bakom är att det är Ryssland är det definierade militära hotet mot hela Nato, säger Jonson.

Han konstaterar att man har fått "lite olika budskap" från den nya amerikanska administrationen, men han tror att "konturerna" kommer att klarna under de närmsta dagarna.

Pål Jonson har redan träffat sin amerikanske dito, Pete Hegseth, och han och statsminister Ulf Kristersson (M) kommer nu att träffa Keith Kellogg, USA:s speciella sändebud till Ukraina.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Zelenskyj: Europa behöver egen militär styrka

Under sitt tal på säkerhetskonferensen i München betonade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vikten av att Europa nu behöver forma en gemensam militär styrka då hotet från Kreml ökar.

– Tiden är inne för att skapa en europeisk armé, säger Zelenskyj och upprepar budskapet flera gånger under talets gång.

Zelenskyj menar att det inte längre går att luta sig mot USA:s stöd då president Trump varit tydlig med att de framöver kommer fokusera på USA och inte Europa. En slutsats som han även drar efter vicepresidenten JD Vances tal under torsdagen.

- Vi kan inte utesluta risken att USA vägrar att samarbeta med Europa i frågor som hotar Europa, sade Zelenskyj under talet.

Se hela talet och intervjun med Zelenskyj på SVT Play

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Zelenskyj: Ryska trupper i Belarus i sommar

Under ett tal på säkerhetskonferensen i München varnade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj Europas ledare att Putin planerar skicka väpnade styrkor till Belarus i sommar.

– Vi har underrättelseuppgifter om att ryska trupper ska skickas till Belarus i sommar, sa Zelenskyj.

Zelenskyj fortsatte talet med att uppmana Europas ledare till att agera och väpna sig mot Ryssland.

– Jag uppmanar dig att agera för din egen skull, för Europas skull, era nationer, era hus och barn, säger Zelenskyj.

Han menar att det nu är dags för Europa att upprätta ett eget militärt försvar och bli självständiga från USA vars stöd han menar inte är oändligt.

Sverige i samtal med USA

Försvarsminister Pål Jonson (M) och utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) kommer under förmiddagen att ha ett samtal med Keith Kellogg, USA:s särskilda sändebud för Ukraina och Ryssland, i München där säkerhetskonferensen pågår.