Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Attacker mot Kiev och flera andra ukrainska städer – SVT Nyheter sänder live. Foto: ROMAN PILIPEY

Kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Rysk överste misstänkt för Butja-massakern gripen

Artiom Gorodilov, överste i ryska armén, greps i onsdags av den ryska säkerhetstjänsten FSB. Enligt ryska medier anklagas han för allvarliga korruptionsbrott.

I början av den ryska invasionen i februari 2022 ledde Gorodilov det regementet som, genom en utredning gjord av New York Times, befanns vara ansvariga för avrättningarna av civila i Butja, en förort utanför Kiev.

Gorodilov, som greps den 3 juli, åtalas av en rysk militärdomstol för att ha begått bedrägeri uppgående till minst en miljon rubel.

Sedan Sergej Sjojgu fick lämna sin post i maj i år, har en lång rad gripanden gjorts inom den ryska försvarsmakten.

Överblick

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Stort robotanfall mot Ukraina – flera döda

Under måndagen har Ryssland utfört robotanfall mot städer i Ukraina - däribland ett barnsjukhus i huvudstaden Kiev där sju personer dött och 25 skadats, enligt lokala myndigheter.

- Folk är under rasmassorna, antalet döda och skadade är för tillfället okänt, skriver Zelenskyj.

Förutom huvudstaden har Kryvyj Rih attackerats, där tio personer har dött och 31 är skadade, enligt stadens borgmästare.

I staden Pokrovsk har tre personer dött i anfallen, enligt regionens guvernör.

Även städerna Dnipro, Slovjansk och Kramatorsk har attackerats.

Enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj rör det sig om attacker med 40 ryska robotar.

Kriget möjlig orsak till ökning av psykisk sjukdom

Antalet som diagnostiserats med psykisk sjukdom ökade i Ryssland under 2023. Enligt en psykiatriker, som den oberoende ryska median iStories pratat med, kan återvändande soldater ligga bakom ökningen.

- Bara ett fåtal söker hjälp från psykologer, många börjar använda psykoaktiva substanser, säger psykiatrikern och fortsätter:

- Många kan inte hantera PTSD. Deras älskade lider då de återvändande dricker och beter sig aggressivt.

Försäljningen av antidepressiva ökar i Ryssland och nådde en topp i början av året enligt iStories.

Även diagnostiseringar som skjutits upp sedan pandemin kan ligga bakom ökningen.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Fem döda efter att civil bil körde på landmina

Fem personer, tre vuxna och ett femårigt barn och ett spädbarn, dog då deras bil körde på en landmina på en skogsväg i Kharkiv, skriver regionens guvernör på Telegram.

Bilen som personerna påstås ha åkt i är totalförstörd, enligt en bild som bifogas.

I oktober träffade SVT Lidiya Borova, som förlorade benet av en landmina, och svenska specialistofficeraren "Dalle" som utbildar ukrainska trupper om minröjning. Se reportaget i videon.

Polen: Flera flygplan säkrar polskt luftrum

Med anledning av "intensiv flygverksamhet" från Ryssland då de bombade i västra Ukraina under natten, skickade Polen upp flera flygplan, skriver den polska militären på X.

Det var både polska och allierade flygplan sändes upp för att säkra polskt luftrum.

Den senaste gången liknande rysk flygaktivitet observerades var mellan 21 och 22 juni, skriver polsk militär.

Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har Polen vid flera tillfällen aktiverat sina flygplan med anledning av rysk militär aktivitet.

Nytt brittiskt vapenpaket till Ukraina

Storbritanniens nye försvarsminister John Healey har besökt Odessa och där träffat Ukrainas president Zelenskyj och sin ukrainske motpart Rustem Umerov.

I samband med detta presenterades ett nytt militärt stödpaket till landet där bland annat artillerigranater, patroner och närmare 100 attackrobotar av modellen Brimstone ingår.

- Vi må ha en ny regering, men Storbritannien står enat bakom Ukraina, sa John Healey enligt ett pressmeddelande.

John Healey och Rustem Umerov i Odessa på söndagen. Foto: Igor Tkachenko/TT
Markerad händelse

Ryssland hävdar mindre framsteg vid Toretsk

Rysslands försvarsdepartement skriver på Telegram att militären tagit kontroll över den lilla byn Chigari, väster om Toretsk.

En talesperson för den ukrainska militären förnekade på söndagen att ryssarna gjort territoriella framsteg i området, skriver Kyiv Post.

Mycket våldsamma strider har pågått omkring Toretsk sedan ryssarna inledde en lokal offensiv där i juni. Ukrainarna håller fortfarande staden, men ryssarna ser ut att ha pressat sig allt närmare dess utkanter de senaste veckorna.

Markerad händelse

Uppgifter: Ammunitionslager träffat i drönarattack

Ryskt luftvärn ska under natten till söndagen ha förstört "flera drönare" över regionen Voronezh i västra Ryssland. Det enligt dess guvernör, Alexander Gusev, som skriver det på Telegram.

Spillror från drönarna ska därefter ha slagit ner i en lagerlokal i området kring Podgorensky där en brand brutit ut och oidentifierade sprängämnen detonerat.

Men enligt en källa till Reuters ska det röra sig om en direktträff mot ett ammunitionslager på 9 000 kvadratmeter. Samma källa säger även att det finns en "stor chans" för explosioner vid ryska militärindustriella anläggningar i framtiden.

Markerad händelse

Ökning av mord bland ryska soldater i Ukraina

Våldet mellan ryska soldater i de ockuperade områdena i Ukraina har skjutit i höjden, rapporterar Novaja Gazeta som granskat ryska rättshandlingar för 2023.

Minst 135 ryska soldater åtalades för mord under året, fler än antalet av veteraner begångna mord i hela Ryssland. Ett flertal andra rättsärenden berör misshandel, maktmissbruk och våld mot en överordnad.

Enligt tidningen är det verkliga antalet sannolikt mycket högre eftersom de ryska domstolarna i de delvis ockuperade regionerna Cherson och Zaporizjzja inte publicerar sina ärenden online.

Alkoholkonsumtion, droger och mental ohälsa pekas ut som det ökade våldets orsaker.

Markerad händelse

Le Pen: Vill sluta skicka långdistansvapen

Marine Le Pen, förre detta partiledare för det högernationalistiska partiet Nationell samling, säger till CNN att partiet har två röda linjer gällande Frankrikes stöd till Ukraina.

Enligt henne kommer en möjlig framtida premiärminister tillhörande partiet garantera att franska trupper inte skickas till Ukraina samt stoppa leveranserna av vapen med kapacitet att nå mål i Ryssland.

Frankrike har vid sidan av Storbritannien skickat långdistansrobotar av typen Storm Shadow/Scalp som under krigets gång gett Ukraina förmåga att attackera trupper och andra mål långt bakom frontlinjen.

Flera döda efter krock i västra Ukraina

I Rivneregionen i västra Ukraina har 14 personer dött, varav ett barn, efter att en lastbil och minibuss krockat, skriver den ukrainska statliga räddningstjänsten på Telegram.

Ytterligare en person skadades och enligt telegraminlägget ska skadorna vara livshotande.

Vad som föranlett krocken är i nuläget oklart men undersökningar görs på plats för att klargöra omständigheterna.