Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska marktrupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s direktrapportering om kriget.

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska marktrupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s direktrapportering om kriget.

Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kan kriget i Ukraina ta slut? Hör en militärstrateg, en statsvetare och en fredsförhandlare ge exempel på tre olika potentiella scenarier. Foto: TT

Kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Putin: Vi har vapen för att attackera Europa

Sveriges och Finlands anslutning till Nato tvingar Ryssland att förstärka sin militära närvaro i landets västra delar, hävdar den ryska presidenten Vladimir Putin i dagens linjetal.

Västvärlden försöker att förgöra Ryssland som outtröttligt slåss för sin suveränitet. Det är återigen budskapet när presidenten håller sitt årliga tal till nationen.

Hotet från USA och väst skapar en "reell risk" för kärnvapenkrig, hävdar Putin och betonar att landets kärnvapen står redo att användas vid behov. Han lyfter Frankrikes president Emmanuel Macrons utspel nyligen om att skicka markstyrkor från Nato till Ukraina.

- Konsekvenserna för ett sådant intrång kommer att bli tragiska. De ska veta att vi också har vapen som kan attackera europeisk mark, säger han.

(TT)

Överblick

Ukraina: Fem dödade i Donetskregionen

Fem uppges ha dödats och fyra skadats på lördagen, i ryska anfall mot östra Ukraina, enligt guvernören Vadym Filashkin på Telegram.

"Totalt besköt ryssarna befolkade områden i Donetskregionen 22 gånger under dagen. 2 082 personer, varav 282 barn, evakuerades från frontlinjen," skriver han.

Tre män uppges ha dödats i Kostiantynivka och två i Toretsk.

Personer i Tjeckiens huvudstad bildar en ukrainsk flagga av blå och gula paraplyer. Foto: Martin Divsek/EPA/TT
Personer i Tjeckiens huvudstad bildar en ukrainsk flagga av blå och gula paraplyer. Foto: Martin Divsek/EPA/TT

MI6-chefen: För tidigt att sia om Kursk

Ännu är det för tidigt att säga hur länge ukrainska styrkor kan hålla sig kvar i Kursk, säger Richard Moore, chef på brittiska underrättelsetjänsten MI6, under ett event i London.

– Jag tycker att det är djärvt och modigt av ukrainarna att försöka ändra spelreglerna. Och jag tror att de på vissa sätt har ändrat narrativet, säger han i ett klipp från BBC.

Richard Moore menar att Putin fortsätter pressa på, by för by, och egentligen inte är intresserade av några förhandlingar.

– Genom att gå in och ta Kursk har ukrainarna verkligen fört kriget hem till vanliga ryssar, säger MI6-chefen.

Zelenskyj: Vi bygger underjordiska fabriker

Under lördagen träffar president Volodymyr Zelenskyj Italiens premiärminister Giorgia Meloni. I samband med mötet berättar presidenten att Ukraina trappar Ukraina upp sin egen vapenproduktion.

– Vi bygger underjordiska vapenfabriker så att ukrainska soldater kan försvara sig själva, även om materiel från våra partner försenas, säger Zelenskyj efter mötet enligt TT.

Presidenten säger även att Ukraina utvecklat nya drönare och robotar.

Ukraina: Tre döda i Kostiantynivka

Tre dödades och ytterligare tre skadades i samband med ryskt artilleri i Kostiantynivka i östra Ukraina, uppger guvernören Vadym Filashkin enligt Reuters.

Under natten ska Ukraina också skjutit ner 58 av 67 långdistansdrönare, skriver Reuters.

Markerad händelse

Ryssland hävdar kontroll över fem byar i Donetsk

Ryssland har tagit kontroll över byarna Kirovo, Ptyche, Skuchne, Karlovka, Zavitne och Zhuravka i östra Donetskregionen, det säger Igor Konashenkov, talesperson för ryska militären i ett framträdande på fredagen.

Det finns inga oberoende uppgifter som bekräftar uppgifterna. Övertagandet ska ha skett mellan den 31 augusti och 6 september.

Igor Konashenkov, talesperson för ryska militären.
Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Experten: Så kan långdistansvapen hjälpa

Flera nya stödpaket lades under fredagen fram till Ukraina, men inte det landet helst efterfrågar: Vapen som når långt in på ryskt territorium.

Avsaknaden av långdistansrobotar gör det enkelt för Ryssland att skydda viktiga mål, som flygfälten för landets strategiska bombflyg, konstaterar Oscar Jonsson, doktor i rysk krigföring.

– Att inte ha den här räckvidden är för Ukraina som att slåss med en hand bakom ryggen i en boxningsmatch, säger han i Aktuellt.

Hör Oscar Jonsson om hur långdistansvapen skulle hjälpa Ukraina i kriget.

Markerad händelse

Nya miljardpaket till Ukraina

Flera nya stödpaket till Ukraina har presenterats på fredagen. På plats i Tyskland meddelade USA:s försvarsminister Lloyd Austin att landet kommer att leverera ett försvarspaket värd 250 miljoner dollar (drygt 2,5 miljarder kronor) i form av bland annat luftvärn och ammunition.

Storbritannien meddelar samtidigt att luftvärnssystem av typen LMM till ett värde av 162 miljoner pund (nästan 2,2 miljarder kronor) ska börja levereras senare i år.

Tysklands försvarsminister Boris Pistorius utlovade ett tiotal artilleripjäser till ett sammanlagt värde av 150 miljoner euro (1,7 miljarder kronor).

Zelenskyj vill se långdistansvapen

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj framförde under fredagen kritik mot väst och de vapen som utlovats men ännu inte kommit landet till del.

- Antalet luftvärnssystem som inte levererats är betydande, sa Zelenskyj, under ett möte med försvarsministrar på flygbasen Ramstein i Tyskland.

Presidenten framförde att Ukraina behöver vapen som har kapaciteten att nå ända in i ryskt territorium.

- Vi måste få Ryssland motiverade att jobba för fred.
Ukraina har fått utökad rätt att använda donerade vapen mot Ryssland, men bland annat USA tvekar kring möjligheten för Ukraina att med avancerade vapen anfalla djupt inne i Ryssland.

USA:s försvarsminister Lloyd Austin bredvid Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på fredagens samtal på flygbasen Ramstein där ett 50-tal försvarsministrar deltog. Foto: Andreas Arnold/DPA via AP/TT

Zelenskyj på plats på flygbasen i Ramstein

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är i Tyskland. Där kommer han delta under den så kallade kontaktgruppens möte på flygbasen Ramstein, skriver TT.

Kontaktgruppen väntas diskutera Ukrainas behov av mer långdistansvapen för att hejda Rysslands intensiva robot- och drönaranfall. Zelenskyj hoppas också få tillstånd att använda västvapen längre in i Ryssland.

På mötet deltar även Sveriges försvarsminister Pål Jonson är med.

Efter mötet i Tyskland ska Zelenskyj resa vidare till Italien för överläggningar med premiärminister Giorgia Meloni, enligt AFP.