Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör experten. Så effektiva är ”sköldpaddskalen”. Foto: ”X”

Kriget i Ukraina

Fredag den 28 juni evakuerades boenden från Toretsk i Donetskregionen till säkra områden. Här ses poliser från "White Angels-enheten" hjälpa en äldre kvinna att gå in i en skåpbil under en evakueringen.

Fredag den 28 juni evakuerades boenden från Toretsk i Donetskregionen till säkra områden. Här ses poliser från "White Angels-enheten" hjälpa en äldre kvinna att gå in i en skåpbil under en evakueringen.
Foto: Evgeniy Maloletka/AP

Överblick

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ryssland hävdar kontroll över område i strategiskt viktiga Tjasiv Jar

Det ryska försvarsdepartementet uppger att ryska styrkor har tagit kontroll över ett distrikt i staden Tjasiv Jar som ligger drygt en mil väst om Bachmut, rapporterar Reuters med hänvisning till rysk statlig media.

Staden, som ligger på en höjd, har under en längre tid varit föremål för hårda strider och anses vara strategiskt viktig eftersom den fungerar som ett fäste i Donetskregionen.

Tjasiv Jar har tidigare pekats ut som ett viktigt mål för Ryssland för att kunna avancera mot de större städerna Kramatorsk och Slovjansk.

I maj träffade SVT:s team stadens borgmästare Serhii Chaus, hör hans beskrivning av läget då i videon ovan.

Enkätstudie: Européer oeniga om hur kriget ska sluta

En ny opinionsundersökning i Ukraina och 14 andra länder i Europa, visar att stödet för att bistå med militärt stöd till Ukraina inte har påverkats av ryska framsteg i striderna.

Däremot har övriga européer och ukrainare olika åsikter om vad syftet med det fortsatta stödet är, skriver tankesmedjan Europeiska utrikesrådet (ECFR) som ligger bakom studien.

Ukrainare vill i större utsträckning ha mer vapen och ammunition för att vinna kriget, medan majoriteten av övriga européer vill att Kiev ska hamna i en bättre förhandlingsposition för att avsluta kriget.

I enkätstudien tillfrågades nära 20 000 personer om kriget i Ukraina. Sverige var ett av de länder som deltog.

Uppgifter: Nato överens om 40 miljarder euro till Ukraina

Natoländerna har kommit överens om att bistå Ukraina med 40 miljarder euro för militärt stöd under det kommande året, uppger två diplomatkällor för Reuters.

Biståndet är en del av ett större stödpaket till Ukraina som kommer att godkännas under toppmötet i Washington mellan den 9 och 11 juli, enligt Reuters.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Svenska kyrkan i Gammelsvenskby totalförstörd

I måndags skadades den svenska kyrkan i en brand efter ett ryskt anfall mot Gammelsvenskby i Chersonregionen.

Det uppger Sofia Hoas, ordförande för föreningen Svenskbyborna för SVT Nyheter.

"I tre dagar har Ryssland bombat byn kraftigt med kamikazedrönare som förstör och sätter eld på sina mål", skriver hon.

För några veckor sedan förstördes även den tysklutherska kyrkan i byn.

Hör Sofia Hoas berätta mer och se bilder från förödelsen i klippet ovan.

Markerad händelse

Fem döda och 39 skadade efter ryskt anfall

I ett luftanfall mot staden Dnipro har fem personer dödats, skriver president Zelenskyj. Attacken ska ha skett med robotar och drönare vilka bland annat träffade ett köpcentrum, enligt regionens guvernör Serhiy Lysak

Ytterligare 39 personer skadades i attacken, säger Lysak till RBC.

Luftförsvaret ska ha skjutit ner fem robotar och sex drönare som riktades mot regionen i anfallet, skriver befälhavaren för Ukrainas luftförsvar Mykola Oleschuk.

I ett inlägg om attacken uppmanar Zelenskyj världen att skicka moderna luftvärnssystem till Ukraina.

"Världen kan försvara liv", skriver han.

Ett köpcenter träffades i attacken. Foto: Mykola Lukashuk, borgmästare/Telegram

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Uppgifter: Ryssland och Kina utvecklar drönare

Ryska och kinesiska företag utvecklar attackdrönare som liknar de iranska "Shahed"-drönarna, vilka används mot Ukraina, säger insatta europeiska källor till Bloomberg.

Företagen ska ha diskuterat detta 2023 och startade utveckling och tester i år för att förbereda försändelser till Ryssland, skriver Bloomberg.

Kina har hittills inte stöttat Ryssland med dödliga vapen och president Xi Jinping har menat att Kina är neutrala i kriget.

Drönarproduktion hade enligt många nationer brutit neutraliteten och kan leda till sanktioner.

Sommaren 2023 förklarade SVT:s utrikesreporter Karl Fridh Kleberg varför Ryssland använder iranska drönare. Hör det i videon.

Markerad händelse

Zelenskyj nekar ungerska fredsförslaget

Ungerns premiärminister och EU:s nuvarande ordförande Viktor Orbán är i Ukraina. Efter att ha mött Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj meddelade Orbán att han:

- Frågade presidenten om han kunde skynda på ett fredsavtal genom att göra upp om vapenstillestånd.

Zelenskyj ska ha avfärdat förslaget, enligt hans biträdande delegationschef Ihor Zhovkva.

- Presidenten lyssnade på honom men svarade med att återge Ukrainas position - klart, tydligt och välkänt, säger Zhovka på nationell tv, skriver Kiev Independent,

Zelenskyj har tidigare sagt att det hade blivit fredssamtal "i morgon" om Ryssland lämnar ukrainskt territorium.

Ungern och Ukraina är inte överens om fredsplanerna. Foto: Ukrainska presidentstaben/TT
Markerad händelse

Källor: Ukraina för korrupt för att gå med i Nato

På en Nato-konferensen i Washington, den 9 till 11 juli, väntas medlemsnationerna ställa krav på att Ukraina måste bli mindre korrupt om de vill bli medlemmar, säger en källa på det amerikanska utrikesdepartementet till The Telegraph.

Källan säger att de är nöjda över alla reformer Ukraina infört de senaste två åren, men att mer behöver göras när det kommer till korruption.

- Detta är en prioritet för många av oss runt bordet, säger källan.

Ukraina ansökte om medlemskap i Nato 30 september 2022 och Storbritannien samt europeiska länder vill skriva en "garanti" på att ansökan någon gång accepteras, något som USA blockerar, enligt The Telegraph.

USA ska skicka nytt stödpaket till Ukraina

USA kommer snart att presentera ett nytt militärt stödpaket till Ukraina av ett värde på över 2,3 miljarder dollar, enligt landets försvarsminister Lloyd Austin, skriver Reuters.

Paketet innehåller bland annat luftvärn och pansarvärnsvapen.

USA har sedan invasionen 2022 skickat ett stort antal vapensystem och mängder av ammunition till Ukraina. Amerikanernas militära stöd har hittills uppgått till över 52 miljarder dollar, enligt USA:s utrikesdepartement.

Markerad händelse

Zelenskyj: Ryssarna förlorar sex gånger fler än vi

President Volodymyr Zelenskyj hävdar i en intervju med The Philadelphia Inquirer att ryssarnas förluster är sex gånger högre än de ukrainska på nord- och östfronten.

- De är fler än vi och vi tar hand om de våra mer, säger Zelenskyj vars uppgifter inte har verifierats.

Ryssarna har i flera månader tryckt på i flera riktningar på östfronten och i Charkivregionen. Vågor av soldater uppges skickas in för att överväldiga de ukrainska försvararna.

Västkällor uppgav nyligen för NYT att ryssarna förlorar omkring 1 000 soldater om dagen, förluster som fylls på med uppemot 30 000 nya rekryter varje månad.

Läs mer om Rysslands påstådda förluster här.

Ryska soldater avfyrar artilleri på en icke-namngiven plats i Ukraina den 25 juni. Foto: Rysslands försvarsdepartement/TT