Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör experten. Så effektiva är ”sköldpaddskalen”. Foto: ”X”

Kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Svenska kyrkan i Gammelsvenskby totalförstörd

I måndags skadades den svenska kyrkan i en brand efter ett ryskt anfall mot Gammelsvenskby i Chersonregionen.

Det uppger Sofia Hoas, ordförande för föreningen Svenskbyborna för SVT Nyheter.

"I tre dagar har Ryssland bombat byn kraftigt med kamikazedrönare som förstör och sätter eld på sina mål", skriver hon.

För några veckor sedan förstördes även den tysklutherska kyrkan i byn.

Hör Sofia Hoas berätta mer och se bilder från förödelsen i klippet ovan.

Överblick

Det av den ukrainska militären övergivna så kallade kanalområdet i Tjasiv Jar. Endast ruiner återstår efter månader av strider. Foto: Ukrainas 24 brigad på Telegram

Lonski • Vad händer i Tjasiv Jar ?

Har ni inga nyheter från staden?

Hej! Vi har tidigare rapporterat om att den ukrainska armén dragit sig tillbaka från det så kallade kanalområdet i stadens östra delar. Bebyggelsen där ligger i ruiner efter månader av våldsamma strider och tung beskjutning. Ukrainarna har sagt att situationen för trupperna på platsen blev ohållbar på grund av logistiskproblem och för att deras försvarsställningar förstörts. Ryssarna har alltså tagit ett mindre steg framåt, men större delen av Tjasiv Jar kontrolleras fortfarande av Ukraina.

Markerad händelse

Mediazona: 120 000 ryska soldater dödade

Oberoende ryska Mediazona, som löpande under krigets gång använt sig av öppna ryska källor för att avgöra hur många ryska soldater som stupat i Ukraina, konstaterar nu att omkring 120 000 ryska soldater dödats sedan invasionen inleddes.

Siffran har tagits fram i samarbete med den ryska nyhetssajten Meduza. Tillsammans har de sammanställt data om överdödlighet utifrån officiella ryska arvsärenden.

Enligt dem har 39 000 ryska soldater dödats sedan årsskiftet. Deras beräkningar visar även att mellan 200 och 250 soldater stupar varje dag.

Kristersson kritiserar Orbáns resa till Ryssland

Ulf Kristersson ställer sig kritiskt till ungerska premiärministerns resa till Moskva, där han träffade Vladimir Putin på fredagen. Kristersson anser att Viktor Orbán använder sitt ordförandeskap på ett "ansvarslöst och illojalt" sätt.

"Det sänder en felaktig signal till omvärlden och är ett hån mot det ukrainska folket som slåss för sin frihet", skriver Kristersson på X och tillägger:

"Viktor Orbán står ensam i detta, han talar inte för den europeiska unionen och inte för oss övriga stats- och regeringschefer."

Markerad händelse

Tyskland: Levererat ytterligare Patriot till Ukraina

Ett tredje luftvärnssystem av typen Patriot har skickats till Ukraina från Tyskland, uppger den tyske ambassadören Martin Jaeger på X.

Att ytterligare ett varit på väg från landet har varit känt sedan i våras. Ukraina besitter nu minst fyra Patriotsystem, och fler är på väg.

Nederländerna meddelade i slutet av maj att ytterligare ett ska levereras framöver. Också Rumänien har beslutat att skicka ett av sina Patriotsystem till Ukraina.

Ukrainarna har sagt sig behöva minst sju sådana för att hantera de dagliga ryska luftattackerna, men helst över 20 stycken för att skydda hela landets yta.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Orbán besöker Putin - kritiseras av EU-länderna

Ungerns premiärminister Viktor Orbán träffar Vladimir Putin i Moskva. Ett besök som väcker stor kritik bland EU-ländernas ledare. Unionens utrikeschef Josep Borrell gick ut innan besöket och slog fast att Orbán inte på något vis för EU:s talan.

Samtidigt säger kommissionsordförande Ursula von der Leyen att det inte går att stoppa Putin genom att gå honom till mötes.

Orbán själv beskriver det som att fred inte uppnås "från en bekväm fåtölj i Bryssel"

Enligt Putin ska han och Orbán ha diskuterat olika lösningar på kriget i Ukraina.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Rysk överste misstänkt för Butja-massakern gripen

Artiom Gorodilov, överste i ryska armén, greps i onsdags av den ryska säkerhetstjänsten FSB. Enligt ryska medier anklagas han för allvarliga korruptionsbrott.

I början av den ryska invasionen i februari 2022 ledde Gorodilov det regementet som, genom en utredning gjord av New York Times, befanns vara ansvariga för avrättningarna av civila i Butja, en förort utanför Kiev.

Gorodilov, som greps den 3 juli, åtalas av en rysk militärdomstol för att ha begått bedrägeri uppgående till minst en miljon rubel.

Sedan Sergej Sjojgu fick lämna sin post i maj i år, har en lång rad gripanden gjorts inom den ryska försvarsmakten.

Indiens premiärminister till Ryssland

Indiens premiärminister Narendra Modi kommer att besöka Ryssland den 8 juli, bekräftade premiärministerns kontor och Kreml den 4 juli.

Det blir Modis första resa till Ryssland sedan början av det fullskaliga kriget i Ukraina. Modi träffade Vladimir Putin i september 2022 vid toppmötet för Shanghai Cooperation Organization (SCO) i Uzbekistan.

Enligt Kreml kommer Modi och Putin att diskutera "utsikterna för den fortsatta utvecklingen av traditionellt vänliga rysk-indiska relationer, samt aktuella frågor på den internationella och regionala agendan."

Modi och Putin skakar hand vid ett möte i Uzbekistan 2022. Foto: Alexandr Demyanchuk/AP/TT

Slovakien ska öka elförsörjningen till Ukraina

Slovakien kommer att öka elexporten till Ukraina för att hjälpa till att stabilisera läget under höst- och vintermånaderna, sa Slovakiens president Peter Pellegrin den 4 juli under ett besök i Polen, rapporterar The Kyiv Independent.

Ryssland har de senaste månaderna intensifierat sina attacker mot Ukrainas infrastruktur och elnät. Som ett resultat av attackerna har Ukraina börjat genomföra rullande strömavbrott sedan den 15 maj.

- Sedan krigets början har vi redan exporterat mer än 40 000 megawatt el till Ukraina, och vi kommer att öka leveranserna under hösten och vintern, vilket förmodligen kommer att bli avgörande för Ukraina, sa Pellegrini.

Markerad händelse

Källa: Rysk ammunitionsfabrik attackerad

En ammunitionsfabrik i Ryssland har attackerats av Ukrainska drönare, uppger en militärkälla för nyhetsbyrån AFP.

Anläggningen ligger i staden Kotovsk i Tambovregionen i centrala Ryssland. Skadans omfattning på fabriken är oklar.

Fabriken har attackerats vid två tidigare tillfällen enligt militärkällan.