Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör experten. Så effektiva är ”sköldpaddskalen”. Foto: ”X”

Kriget i Ukraina

Ukrainsk drönarattack på ny mark – 90 mil bort

En drönarattack ska ha skett mot en flygbas i Nordossetien, ett område i Ryssland som Ukraina aldrig tidigare attackerat.

Nordossetiens guvernör, Sergey Menyailo, skriver att tre drönare har skjutits ner i området.

- Små skador och bränder har bekräftats, ingen större skada skedd, skriver Sergey Menyailo och uppmanar även allmänheten att inte sprida bilder på attacken.

Ryska försvarsdepartementet har bekräftat att drönare anfallit regionen.

Ukrainska Pravda skriver att ryska stridsplan brukar lyfta från en flygbas i området och källor inom ukrainska underrättelsetjänsten säger till tidningen Suspilne att det är en flygbas som har attackerats.

Överblick

Markerad händelse

Frivillig svensk soldat dömd i Ryssland

Den svenske frivillige soldat som i maj 2022 togs till fånga av ryska styrkor i Ukraina har dömts i sin frånvaro av en rysk domstol till 23 års fängelse, skriver Rysslands åklagarmyndighet på Telegram.

Svensken, som tillhörde Azovregementet, döms tillsammans med tre britter och en kroat för att enligt den ryska domstolen bland annat ha stridit i Ukraina som legosoldater, något de alla nekat till.

Under en rättsprocess i den numera annekterade så kallade Folkrepubliken Donetsk 2022 anklagades de för samma sak och riskerade därmed dödsstraff. Samtliga släpptes fria i ett fångutbyte i september samma år.

Tjeckien: Första granaterna har levererats

De första artillerigranaterna som köpts in genom det av Tjeckien ledda ammunitionsinitiativet för Ukraina har levererats, meddelar det tjeckiska försvarsdepartementet.

Enligt dem handlar det om "tiotusentals 155 mm-granater", finansierade av Tyskland som bidragit till initiativet med 180 000 granater totalt.

De 18 länderna som ingår i samarbetet har lovat Ukraina omkring en halv miljon artillerigranater innan årsskiftet.

Markerad händelse

Zelenskyj i Bryssel – tecknat nytt säkerhetsavtal

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj befinner sig i Bryssel och har där undertecknat ett säkerhetsavtal med EU, rapporterar Reuters.

Avtalet innehåller flera delar och utlovar bland annat fortsätta vapenleveranser till Kiev, utbildning av ukrainska styrkor, hjälp med minröjning, samarbete inom försvarsindustriområdet och annat bistånd under flera år framöver.

"För första gången har samtliga 27 medlemsländer skrivit under ett löfte om att förse Ukraina med omfattande stöd", skrev Zelenskyj på X innan undertecknandet.

Europeiska rådets ordförande Charles Michel och Ukrainas president Zelenskyj. Foto: John Thys/TT
Markerad händelse

Ryssland: 10 000 migranter tvingade till Ukraina

Alexander Bastrykin, Rysslands riksåklagare, säger att fler än 30 000 migranter som nyligen fått ryskt medborgarskap, men som inte velat registrera sig för tjänstgöring, "fångats in" och förts in i militärens register, skriver ryska Interfax.

10 000 av dessa har redan skickats till kriget i Ukraina, enligt honom.

"De frågar oss: Varför behöver vi dessa där? För att gräva skyttegravar och bygga fortifikationer", sa Bastrykin under en konferens i Sankt Petersburg på torsdagen enligt Meduza.

Ryska medier rapporterade redan i höstas att polisen utfört en rad räder mot främst migranter från Centralasien, personer som sedan ska ha tvingats in i armén.

Markerad händelse

Sydkorea inför sanktioner mot ryska aktörer

Sydkorea har beslutat att rikta sanktioner mot en rad ryska aktörer som landet menar har transporterat vapen och annat militärt materiel mellan Ryssland och Nordkorea.

Också fyra ryska fartyg, som enligt Sydkorea fraktat raffinerad olja till Nordkorea, omfattas av sanktionerna.

"All handel med vapen och militär utrustning mellan Ryssland och Nordkorea är ett klart brott mot säkerhetsrådets resolutioner och utgör ett allvarligt hot mot freden och stabiliteten inte bara på den koreanska halvön utan i hela världen, inklusive Europa", skriver Sydkoreas utrikesdepartement i ett pressmeddelande.

Uppgifter: Ikea öppnar i Kiev igen

Ukrainska Forbes skriver med hänvisning till källor att möbeljätten Ikea beslutat att återigen öppna sitt varuhus i Kiev.

Företaget lämnade landet efter Rysslands fullskaliga invasion 2022, men ska enligt källorna i maj ha bestämt sig för att återvända. Detta i ljuset av att andra företag, till exempel H&M, redan gjort detta.

"I nuläget kan vi inte säga när vi kommer att öppna vårt varuhus i Ukraina igen. Vår främsta prioritet inför ett återöppnande är säkerheten för våra medarbetare och kunder. Vi måste också säkerställa att vi har alla andra operativa aspekter på plats i landet, inklusive leveranser av produkter", skriver Ikeas presstjänst till SVT Nyheter.

Första möte med människorättsrepresentanter

Under tisdagen hölls för första gången ett möte mellan ryska och ukrainska människorättsrepresentanter, rapporterar TT.

Mötet mellan parterna hölls vid en utväxling av tillfångatagna soldater. Syftet var bland annat att dokumentera om fångarna utsatts för brott mot mänskliga rättigheter, enligt TT.

Det var den 50:e fångutväxlingen sedan krigets början, men för första gången möttes människorättsrepresentanter från båda sidor.

Markerad händelse

Guvernör: Fortifikationer i Donetsk nästan klara

I mars meddelade president Zelenskyj att man påbörjat arbetet med att täcka 2 000 kilometer av fronten med trefiliga fortifikationer för att försvara mot kommande ryska offensiver.

På onsdagen uppgav Vadym Filashkin, Donetskregionens guvernör, att den bakre, tredje linjen, av försvarsverken där nu nästan är färdiga, skriver Suspilne.

I april uppgav Ukrainas regering att man vid det laget lagt motsvarande tio miljarder kronor på bygget av fortifikationer. Dessa består bland annat av bunkrar, takbelagda skyttegravar, draktänder och minfält. Ju närmare frontlinjen de byggs desto simplare är de på grund av risken att utsättas för rysk beskjutning.

En nybyggd ukrainsk skyttegrav i Charkivregionen i april. Foto: Evgeniy Maloletka/TT
Markerad händelse

Pentagon: Håller ett öga på Nordkorea i Ukraina

Den sydkoreanska tv-kanalen TV Chosun skrev i dagarna, med hänvisning till en källa i den sydkoreanska regeringen, att Nordkorea snart kommer att skicka militära ingenjörer till fronten i Ukraina, skriver Reuters.

General Pat Ryder, presstalesperson för Pentagon, säger att USA "håller ett öga" på utvecklingen.

- Om jag vore Nordkoreas militär så skulle jag ifrågasätta att skicka mina styrkor för att bli kanonmat i ett olagligt krig mot Ukraina, säger han vid en pressträff.

Förra veckan ingick Ryssland och Nordkorea i ett nytt försvarsavtal. Nordkorea har enligt USA och Sydkorea bistått ryssarna med över en miljon artillerigranater under kriget.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukraina: Kraftig ökning av ryska gasattacker

Den ukrainska militären har upprepade gånger anklagat Ryssland för förbjudna gasattacker vid fronten. På tisdagen uppgav den ukrainska militären att man registrerat totalt 715 gasattacker i maj månad, en ökning med 271 fall jämfört med april.

Bara i maj sägs 215 ukrainska soldater ha vårdats för skador orsakade av de kemiska stridsmedlen som är förbjudna enligt Genèvekonventionen.

Attackerna utförs oftast med så kallade K-51-granater, laddade med tårgasliknande ämnen. Hör mer om detta i klippet ovan.

Ryssland har tidigare nekat till anklagelserna och har själva anklagat Ukraina för att ha använt gas i strid.