I april 2023 startade kriget mellan Sudans armé och den paramilitära gruppen RSF. Sedan dess har 11 miljoner människor tvingats på flykt och krislarmen avlöst varandra.
– Det är det ställe i världen där flest människor svälter. Där flest människor är fördrivna och måste fly. Där flest människor är i akut behov av nödhjälp, säger Jan Egeland, generalsekreterare för NRC, Norwegian Refugee Council.
Svårjobbat för hjälparbetare
Han är bestört över att kriget i Sudan inte får större uppmärksamhet.
– För visst är vi överens om att ett barns liv är lika mycket värt i Sudan som i norra Sverige eller i Mellanöstern. Då borde 24 miljoner svältande människor betyda något, säger Egeland
Sudan är ett svårjobbat land för hjälparbetare och i dagarna rapporterades det att ett flyktingläger för en halv miljon personer just fått sin första hjälpkonvoj på flera månader.
– Vi får inte visum och vi får ofta inte tillåtelse att resa. Vi har nått fram men det är mycket krävande och mycket farligt, säger Egeland.
Vad som främst behövs är mer pengar och fler hjälpinsatser med mer personal, menar han.
”Vi ska till Europa”
Ett land som Sverige har en viktig roll att spela, tycker Egeland – främst genom att höja det humanitära biståndet.
– Om man inte önskar ett stort antal flyktingar till Sverige så är det logiskt att ge stöd och bistånd där de nu är, säger Egeland och fortsätter:
– Jag har pratat med många ungdomar här som flytt. De säger: 'Vi ser inte något hopp här eller vågar åka tillbaka. Vi ska till Europa och du hade gjort samma sak i vår situation.'
Hör Egelands vittnesmål från Sudan i videon ovan: ”Det är otroligt svårt att träffa de här mammorna som nu är änkor och inte har mat till sina barn”.