Trumps tullar
Kristersson vill förhandla om tullarna
Statsminister Ulf Kristersson (M) vill se lägre tullar som han menar både gynnar svenska och amerikanska företag. Han säger även att det viktigaste nu är att EU agerar tillsammans för att förhandla om tullarna.
– Vi vill förhandla ner tullar, om det inte är möjligt så kommer EU svara på ett begåvat sätt, inte för att starta ett handelskrig, men för att visa att vi har betydande makt över handelsfrågor, säger Kristersson till SVT Nyheter.
Kristersson tror även att man ska ta Trumps ord om att EU har liggande tullar på 39 procent på amerikanska varor med en nypa salt.
– USA väljer nog lite de siffror som passar dem, säger Kristersson.
Överblick
Så ser Donald Trumps tullpaket ut
President Donald Trump har presenterat sitt stora tullpaket, vilket har beskrivits som det mest aggressiva i modern tid.
USA kommer att införa specifika tullar mot 60 länder, som får olika procentsatser men en grundtull på minst 10 procent.
EU får tullar på 20 procent på varor.
Trump har även infört tullar på 25 procent på alla utlandsbyggda fordon, vilket började gälla redan på torsdagen. Ytterligare tullar på bildelar införs den 3 maj.
Kina – som redan har drabbats av 20-procentiga tullar – kommer att åläggas ytterligare 34 procent vilket innebär en ny tullsats på 54 procent, enligt CNN och andra amerikanska medier.
Tullarna ska börja gälla den 9 april.
Trump om tullarna: Medicin
USA:s president Donald Trump liknar de handelstullar han infört mot stora delar av världens länder med "medicin" – och säger att förra veckans börsfall visar att den fungerat.
– Ibland måste man ta medicin för att fixa något, säger Trump till reportrar ombord på presidentplanet, på väg tillbaka till Washington efter sin golfhelg i Florida.
Många världsledare har hört av sig och sökt en lösning kring tullarna under helgen, säger Trump.
Börsras i Tokyo och Hongkong
Hongkongbörsens Hang Seng rasade drygt 9 procent i den inledande måndagshandeln.
I Kina har börserna delvis hållit stängt på grund av helgdag – så först när börsen öppnade på måndagen kunde de kinesiska investerarna handla i den nya verkligheten.
I Hongkong rasade Hang Seng-indexet runt 9 procent i den tidiga måndagshandeln. Shanghais och Shenzhens kompositindex föll samtidigt 4,4 procent respektive 5,5 procent.
Japans valuta yen stärks mot dollarn, medan börserna i Tokyo fortsatte att rasa efter förra veckans nedgångar. Nikkei 225-indexet var ned drygt 7 procent vid öppning och hade återhämtat sig till omkring minus 6 procent efter ett par timmar. (TT)
Experter: Nedgången fortsätter vid börsöppning
Förra veckan var de sämsta börsdagarna på flera håll i världen sedan pandemin. Så även på Stockholmsbörsen. Experter som nyhetsbyrån TT pratat med tror på fortsatt nedgång när börserna öppnar på måndag.
– I fredags var skräckindex på paniknivå. Det tyder ju på att det är svårt att se att det här ska försvinna när vi öppnar på måndag, säger Mattias Persson, chefsekonom hos Swedbank till nyhetsbyrån.
Han hänvisar till New York-börsens så kallade skräckindex Vix som mäter marknadens oro.
– Allt fler börjar se att sannolikheten för recession i USA växer för varje dag som går.
"Jag tror vi behöver se någon ny typ av förhandling där det som kommer ut är lägre nivåer på tullarna." Hör sparekonomen Frida Bratt om när börsen kan stabiliseras.
Starmer: "Världen som vi känner den är borta"
Storbritanniens premiärminister Keir Starmer skriver en text i The Telegraph om tullarna.
"Först var det försvar och nationell säkerhet. Nu är det den globala ekonomin och handeln. Gamla föreställningar kan inte längre tas för givna. Världen som vi känner den är borta."
Han skriver om kriget i Ukraina, och att Storbritannien hela tiden samarbetat internationellt för Storbritanniens bästa. Samma principer ska gälla nu, skriver han.
"Den omedelbara prioriteringen när det gäller tullar att behålla lugnet och kämpa för det bästa avtalet."
USA:s finansminister avfärdar recessionsrisk
USA:s finansminister Scott Bessent avfärdar "antagandet" att tullarna skulle leda till recession. Det säger han i en intervju med NBC News.
– Vi får de här kortsiktiga marknadsreaktionerna då och då. Marknaden underskattar konsekvent Donald Trump, säger finansministern.
Enligt Bessent arbetar Trumpadministrationen med att bygga långsiktiga ekonomiska förutsättningar för välstånd.
– Jag tror att den tidigare administrationen styrde kursen mot finansiell kollaps.
Han säger också att över 50 länder hört av sig och vill förhandla om tullarna, rapporterar TT.
– Vi kommer att behöva se vad länderna erbjuder och om det är trovärdigt.
Tre vinnande faktorer för svenska företag
Handelskonflikten mellan USA och resten av världen har fått börser att störtdyka och företag att börja fundera på bästa möjliga strategi framåt. Men finns det även bolag som gynnas av tullkaoset?
Henrik von Sydow, omvärldsstrateg på Carnegie Investment Bank, reder ut vad svenska företag har att ta ställning till.
Fransk minister om tullar: En jordbävning
Donalds Trumps tullar mot EU riskerar att trycka upp arbetslösheten och slå hårt mot tillväxten, varnar Frankrikes premiärminister Francois Bayrou i en intervju med tidningen Le Parisien.
– Det är en överhängande risk för jobben. Trumps beslut är extremt allvarligt för Frankrike och ännu mera skadligt för USA. Det är en jordbävning, säger han.
Frankrikes export av vin samt lyxprodukter från företaget LVMH gör att landet i hög grad drabbas av tullarna.
Frankrike har ett BNP-mål på tre procent, men nu riskerar tillväxten att minska med 0,5 procent enligt premiärministern.
Ovisst om spelkonsol i USA – förbeställning stoppas
Nintendo har beslutat att stoppa förbeställningen av företagets nya spelkonsol Nintendo switch i USA, rapporterar BBC. Skälet är osäkerhet kopplat till tullarna, men företaget uppger att planen alltjämt är att släppet ska ske i början av sommaren.
Den europeiska marknaden ska inte påverkas, enligt BBC.
Så kan Trumps tullar påverka svensk ekonomi – tre scenarier
Trumps besked är att de höga, nya tullarna börjar gälla i veckan.
Hur stor effekten blir för svenskarna återstår att se – men i ett värsta scenario blir vi fattigare.
– Det allra bästa som kan hända är att de här tullarna antingen inte införs eller blir väldigt väldigt kortvariga, säger Magnus Åhl, chef för enheten för realekonomisk analys på Konjunkturinstitutet.