Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här landar amerikanerna i Qatar efter att ha suttit fängslade i Iran – se bilderna i klippet. Foto: Reuters

Fångutbyte mellan USA och Iran: Fem släpps

Uppdaterad
Publicerad

Fem amerikaner som suttit fängslade i Iran släpps som en del av ett fångutbyte. I retur har lika många iranska fångar i USA benådats och Iran får tillbaka vissa frysta tillgångar, rapporterar AP.  Men att utväxlingen skulle innebära ökat hopp för svenskarna som sitter fängslade i Iran är långt ifrån säkert.

Det var på måndagseftermiddagen som bägge länderna bekräftade att de släppt fem fångar vardera. De amerikanska fångarna ska flugit med ett qatariskt flygplan från Teheran och landat i Doha.

”I dag kommer fem oskyldiga amerikaner som var fängslade i Iran äntligen hem”, skriver USA: president Joe Biden i ett uttalande.

Personer och pengar

Enligt Rouzbeh Parsi, chef för Mellanösternprogrammet på Utrikespolitiska institutet är den här typen av fångutväxlingar mellan USA och Iran något av ett standardförfarande:

– Det här är en klassisk grej – man byter ut personer och Iran får dessutom loss pengar som USA genom sina sanktioner har hållit fast i tredje land.

Enligt USA var de fem amerikanerna fängslade på felaktiga grunder och i uttalandet meddelar president Biden att nya sanktioner ska införas mot Iran till följd av detta.

De fem benådade iranierna har i sin tur anklagats för att ha försökt bryta mot exportsanktioner mot Iran.

Svensk parallell

Två svenskar är just nu fångar i Iran – EU-tjänstemannen Johan Floderus och forskaren Ahmadreza Djalali. Enligt Rozbeh Parsi skulle Sverige, rent teoretiskt, kunna försöka få dem fria i utbyte mot iranier som avtjänar straff i Sverige.

– Men då måste man först titta på den svenska lagstiftningen och se i vilken mån regeringen kan släppa någon som faktiskt är dömd. Hamid Noury, den person som den iranska regimen vill få ut, är dömd för folkrättsbrott, vilket gör det än mer komplicerat

USA ska också ge tillbaka iranska tillgångar på motsvarande 66 miljarder kronor som varit frysta i Sydkorea. Villkoret är att pengarna går till medicin, mat eller andra humanitära varor som är undantagna de  strikta sanktionerna.

AP skriver att den iranska regeringen ”i stora drag” har gått med på de villkoren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.