Personalbrist vid väskhanteringen, ett flertal inställda flyg och ”oändligt” långa köer till säkerhetskontrollen. Så har läget sett ut på flygplatsen London Heathrow de senaste veckorna, rapporterar flera brittiska medier.
Endast 49 procent av alla flyg till och från flygplatsen har varit i tid sedan i början av juli.
För de som reser via Bryssel-Zaventems flygplats är läget ännu värre: där har 72 procent av flygen varit försenade i juli. Andra flygplatser med ett stort antal förseningar är Frankfurts internationella flygplats, Charles de Gaulle-flygplatsen i Paris och Lissabons flygplats – samtliga med över 60 procent försenade flyg hittills den här månaden, enligt Bloomberg.
Strejker och personalbrist
Flygbolaget British Airways markpersonal röstade i juni ja till strejk, men efter att flygbolaget gick med på att höja de anställdas löner blev strejken aldrig av, skriver The Sunday Times.
Personal på Charles de Gaulle i Paris gick ut i strejk den 9 juni. Nästan en månad senare avblåstes strejken efter att en lösning nåtts mellan fackförbundet CGT och flygplatsens ägare.
Anställda vid lågprisflygbolagen Easyjet och Ryanair i Spanien har strejkat sedan i juni med krav på högre löner och bättre arbetsvillkor. Ryanair-piloter i Frankrike och Belgien har meddelat att de kommer att strejka mellan den 23 och 24 juli, rapporterar Reuters.
Anledningen är enligt fackförbundet CNE att flygbolaget inte respekterar lagstiftningen.
– Sedan de senaste strejkerna har Ryanairs lednings attityd blivit ännu mer föraktfull och arrogant, säger Didier Lebbe, CNE:s ständiga sekreterare, till The Brussels Times.
I juni meddelade Ryanair att man förhandlat fram arbetsavtal som täcker 90 procent av personalen i Europa och att man inte förväntade sig omfattande störningar i sommar, rapporterar Reuters.
Även flygbolag som Turkish Airlines, Lufthansa och Wizz Air har ställt in flyg under sommaren, på grund av strejker och personalbrist.