Santos och Farcgerillans ledare Rodrigo Londino skrev under det det 310 sidor tjocka dokumentet i Bogota i dag, rapporterar AP, nästan två månader efter det att en folkomröstning förkastade den ursprungliga fredsöverenskommelsen.
Fredsavtalet syftar till att sätta punkt för den 52 år långa konflikten, som krävt över 200.000 liv och drivit miljoner på flykt. Det har arbetats fram snabbt sedan det första avtalet förkastades i en folkomröstning i oktober, efter fyra år av förhandlingar med Kuba som bas.
Kräver ny folkomröstning
Oppositionsledaren och förre presidenten Álvaro Uribe ledde rörelsen för att säga nej till den ursprungliga uppgörelsen. Nu krävde han genomgripande förändringar av texten. Han är rasande över att Santos avser att få avtalet ratificerat – godkänt – i parlamentet i stället för att hålla en ny folkomröstning.
Uribe har manat till gatuprotester och kan även komma att bojkotta parlamentets debatt om uppgörelsen.
Undertecknandet på torsdagen innebär att nedräkningen startar för den 7.000 man och kvinnor starka Farcgerillan att lägga ner vapnen och bilda ett politiskt parti.
Många av Colombias till stora delar konservativa befolkning är kritiska till uppgörelsen. De invänder mot att det nya avtalet, i likhet med det förra, inte innehåller några skrivningar om fängelse för Farcledare som begått krigsbrott, som kidnappningar och massakrer. Det finns heller inget hinder mot att de får inneha politiska poster.
Sparsmakad ceremoni
Själva undertecknandet skedde på nationalscenen Teatro de Cristóbal Colón i huvudstaden Bogotá inför mestadels lokala dignitärer och regeringstjänstemän. Ceremonin skiljde sig därmed påtagligt från det storslagna firandet i september när världsledare och FN-chefen Ban Ki-Moon bjöds in till kuststaden Cartagena.