Klimatförändringarna står allt högre på företagsledarnas agenda och så även i Davos i år.
Förra årets upplaga kan ha varit ett olympiskt spel i självplågeri när de rikaste och mäktigaste i världen mötte Greta Thunbergs klimatvrede, och historikern Rutger Bregmans tankegångar om att rika skulle beskattas högre.
På weflive.com kan du följa nyheter och sociala medieflöden från Davos. Inom ämnesgruppen ”How to save the planet” nämns världens största kapitalförvaltare, Blackrock Inc allra mest. Dess vd, Larry Fink, gjorde nämligen ett vältajmat utspel när de inför toppmötet uppgav att de vill minska sin exponering mot kol.
”De nya gröna kraven gäller bara 500 av de 7000 miljarder dollar bolaget investerar”
Blackrock kanske är okänt för många men är en av Stockholmsbörsens största ägare. Bara i Norden förvaltar bolaget 500 miljarder kronor. För att förstå hur mycket pengar Blackrock Inc har makt över kan det vara värt att försöka visualisera sju tusen miljarder dollar. Om du skulle räkna 1000 miljarder dollar och räknar 60 sedlar i minuten tar det dig 31709 år – tillbaka till den svenska istiden ungefär. Att räkna alla Blackrocks pengar skulle alltså ta 221 963 år.
Missförstå mig rätt. Blackrocks utspel har stor betydelse och kan tvinga andra amerikanska fondjättar att försöka minska sin klimatpåverkan. Men hållbarhetsveteraner höjer ett varningens finger över vad de ser som så kallad ”greenwashing” – att få människor att tro att ditt företag gör mer för miljön än de verkligen gör. Vid en närmare genomlysning påverkar nämligen Blackrocks beslut bara de investeringar som Blackrock aktivt förvaltar – och dessutom bara bolag som har mer än 25 procent av sina intäkter knutna till kol. De nya gröna kraven gäller därför ”bara” 500 miljarder dollar av de 7000 miljarder dollar som bolaget investerar, enligt en uträkning som Financial Times gjort. Det allra mesta av förvaltarens pengar ligger i indexfonder och det gör att bolaget är storägare i flera stora fossila jättar som Exxon, Chevron och Glencore.
”Blackrock är inte ensamma om att vilja se sig som en klimatets riddare”
Samma Blackrock köpte också företagsobligationer i saudiska oljejätten Saudi Aramco i april i fjol och vd Larry Fink önskade då att de kunde få köpa mer. Och det samtidigt som det saudiska kungahuset direkt implicerades i mordet på journalisten Jamal Khashoggi. Det kan inte direkt beskrivas som att ligga i frontlinjen inom hållbara investeringar.
Men Blackrock är inte ensamma om att vilja se sig som en klimatets riddare. Andra kapitalförvaltare som exempelvis försäkringsjätten Zurich International har nyligen gjort liknande uttalanden.
”Det kallas Greenwashing”
Dessa uttalanden kommer inte bara ur tomma intet utan handlar om att pensionsfonder, företag och personer börja trycka på för att fondbolagen ska investera mer hållbart.
Så samtidigt som vi ser alltfler betydande finansiella aktörer predika klimatets lov och ta myrsteg mot mer hållbara investeringar lär vi också, särskilt under dagarna i Davos, se allt fler som vill stärka sitt bolags image och nära förknippas med att vilja rädda klimatet utan att egentligen ta några som helst steg i rätt riktning. Det kallas greenwashing.