Live

Senaste nytt om konflikten i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden och milisgrupper som Hizbollah i Libanon, vilka stöds av Iran. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i den kringliggande regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden och milisgrupper som Hizbollah i Libanon, vilka stöds av Iran. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i den kringliggande regionen.

En ambulans står parkerad på en gata, omgiven av en folksamling.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bo Janzon, sprängämnesexpert, om hur personsökarna och radioenheterna förvandlats till vapen. Foto: Reuters.

Senaste nytt om Hamas, Israel och konflikten i Mellanöstern

USA: "Vill inte se en eskalering"

Efter två dagar av sprängningar i Libanon varnar Vita huset nu alla parter för att eskalera situationen.

- Vi vill fortfarande inte se en eskalering av något slag. Vi tror inte att lösningen på den nuvarande konflikten är ytterligare militära operationer, säger John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, enligt AFP.

John Kirby säger att det är för tidigt för att säga om händelserna i Libanon kommer att påverka möjligheterna till en vapenvila i Gaza.

Överblick

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Anhöriga efter attacken: Ska strida igen  

För två dagar sedan stod Zeinab på balkongen och såg sin man falla ihop nedanför. Han är medlem i shiarörelsen Hizbollah och bar den personsökare som plötsligt exploderade runtom i Libanon. Nästan 3000 skadades och Libanons sjukhus svämmar nu över. Många av de som bar sökarna var medlemmar i Hizbollah. Shiarörelsen har lovat hämnas dådet de ser Israel som den som ligger bakom. Zeinab, som väntar på att hennes man ska opereras utanför Beiruts universitetsjukhus AUB, säger att hon hoppas att hennes man ska bli frisk snart så att han kan delta i striderna. Det gör även hennes svärmor “Även om min son kommer att förlora sina ögon kan han fortsätta med sina händer”, säger hon.

Markerad händelse

Uppgifter: IDF tar in afrikanska asylsökande

Israel uppges rekrytera afrikanska asylsökande till uppdrag i Gaza, i utbyte mot löften om permanenta uppehållstillstånd. Det enligt uppgifter till tidningen Haaretz.  

En anonym källa berättar för tidningen om hur rekryteringsprocessen går till. Personen valde senare att inte gå med i militären, bland annat på grund av riskerna och den korta utbildningen.

Tillvägagångssättet har fått intern kritik som tystats ner, säger militärkällor till Haaretz.

Runt 30 000 afrikanska asylsökande bor i Israel, skriver tidningen.

Markerad händelse

Försvarsministern: Fortsätter operationer mot Hizbollah 

Hizbollahs högste ledare Hassan Nasrallah utlovade på torsdagen hämnd för de koordinerade attackerna som orsakat en våg av explosioner i Libanon de senaste dagarna. Han pekar ut Israel som skyldigt.

Israel har ännu inte kommenterat attackerna, men försvarsminister Yoav Gallant säger på torsdagskvällen att man kommer att fortsätta angripa Hizbollah och upprepar onsdagens budskap att en ny fas av kriget pågår.

“Hizbollah känner sig jagade och våra militära operationer kommer att fortsätta”, säger han under ett möte med flera IDF-chefer, rapporterar Times of Israel.

Markerad händelse

WHO: Vården i Libanon akut pressad

Tisdagen och onsdagens koordinerade attacker pressar Libanons redan bräckliga sjukvård mycket hårt. Det säger Världshälsoorganisationen WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus på en pressträff.

WHO donerar nu genom samarbete med runt 100 sjukhus blod och utrustning för akutvård till Libanon, säger han enligt BBC.

SVT Nyheter har pratat med sjuksköterskan Elie Msallem som jobbar på akutmottagningen på ett sjukhus i Beirut. Han vittnar om hur det vällde in patienter utan ögon och andra kroppsdelar på en redan full akutmottagning.

IDF: Två soldater dödade i attacker

Två israeliska soldater har dödats i Hizbollah-attacker nära gränsen mot Libanon. Det meddelar IDF på torsdagskvällen.

Enligt israelisk media dödades en av soldaterna i en drönarattack, och en soldat dödades när antitankvapen avfyrades från Libanon över gränsen till Israel.

Borrell fördömer attack med personsökare

EU:s utrikeschef, Josep Borrell, fördömer veckans attacker mot Hizbollah där kommunikationsutrustning exploderade i koordinerade attacker.

Han säger att vem det än är som ligger bakom så är syftet att "sprida terror i Libanon".

Även Spaniens utrikesdepartement fördömer attackerna och uppmanar till "återhållsamhet från alla aktörer" för att undvika eskalering av våldet.

FN och organisationen Human Rights Watch kräver att en utredning tillsätts och har sagt att det är av yttersta vikt att civila föremål inte görs till vapen.

Hizbollah-toppar ska ha använt andra personsökare

Ingen i toppskiktet av Hizbollah har använt den typ av personsökare som exploderade i tisdags, säger shiamilisen Hizbollahs högste ledare Hassan Nasrallah i sitt tal på torsdage – hans första ord efter attackerna.

Han medger att explosionerna inneburit ett hårt slag mot Hizbollah men att styret och kontrollen av gruppen inte påverkats.

Markerad händelse

Israel angriper mål i Libanon

Israels militär IDF skriver på Telegram att de just nu attackerar Hizbollah-mål i Libanon.

”Terroristorganisationen Hizbollah har förvandlat södra Libanon till en stridszon. I årtionden har Hizbollah beväpnat civila hem, grävt tunnlar under dem och använt civila som mänskliga sköldar”, skriver militären.

Under dagen godkände Israels militärchef Herzi Halevi Israels nya uttalade mål: att inleda "en ny fas i kriget" med syfte att evakuerade israeler ska kunna återvända till norra Israel.

Uttalandet från IDF sker samtidigt som Hizbollahs högsta ledare håller tal. Han säger i talet att militär eskalering från Israel inte kommer att leda till att evakuerade israeler kan återvända till sina hem i norr.

Markerad händelse

Hizbollahledaren: Kan ses som för krigsförklaring

Shiamilisen Hizbollahs högste ledare Hassan Nasrallah pekar ut Israel för de senaste två dagarnas attacker mot Libanon.

- Det kan ses som en krigsförklaring, säger han i ett tv-sänt tal - hans första ord efter attackerna.

Nasrallah hävdar att attackerna är det hårdaste slaget mot Hizbollah i gruppens historia, men att det inte kommer få organisationen att falla.
- Israel har korsat alla röda linjer, säger Nasrallah.

Ungefär samtidigt som talet började sändas meddelade IDF att man slår till mot Hizbollah-mål i Libanon.

Nasrallah säger att stödet till Gaza inte kommer att upphöra, oavsett konsekvenserna.

Hizbollahs högste ledare, Hassan Nasrallah Foto: AP

Förlänger stopp för flyg till Beirut 

På grund av den spända situationen i Mellanöstern förlänger Lufthansa flygbolagets tillfälliga stopp för avgångar till flera destinationer.

Stoppet för flyg till och från Beirut förlängs till den 26 oktober. Flyg till och från Tel Aviv Och Teheran stoppas fram till 24 september, meddelar bolaget på torsdagen.