Live

Senaste nytt om kriget i Gaza

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har Israel svarat med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har Israel svarat med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De kom hit och satte eld på parkeringen” – Abdul Hamid Najjars by attackerades av bosättare. Hör hans berättelse samt röster från en illegal israelisk bosättning. Foto: Pernilla Edholm

Senaste nytt om Hamas och Israel

USA har skickat tusentals bomber till Israel

Biden-administrationen har sedan kriget i Gaza inleddes skickat stora mängder ammunition till Israel, däribland 14 000 MK 84-bomber och tusentals missiler. Det skriver Reuters med hänvisning till två amerikanska tjänstemän som tagit del av en uppdaterad lista över vapenleveranser.

Även om tjänstemännen inte ger någon tidslinje för leveranserna, tyder totalsummorna på att det inte har skett någon större nedgång i USA:s militära stöd till Israel. Detta trots internationella uppmaningar om att begränsa vapenleveranserna.

Innehållet i transporterna verkar överensstämma med vad Israel skulle behöva för att fylla på gällande antalet vapen som används i kriget i Gaza, enligt experter.

Vita huset har avböjt att kommentera.

(TT)

Överblick

Markerad händelse

Flera palestinska fångar släppta

Israel har släppt 55 palestinska fångar, rapporterar palestinska medier. En av dem är Abu Salmyia, chefen för sjukhuset i al-Shifa, som togs till fånga i november.

I ett videoklipp som publicerats efter frigivningen hävdar han att "Israel griper alla, inklusive sjukvårdspersonal" och vittnar om att flera fångar dött från tortyr, skriver Haaretz.

Frigivningen av Salmyia har väckt stor ilska hos flera israeliska politiker. Oppositionsledaren Benny Gantz säger att "den regering som släpper de som skyddat de som utförde 7 oktober-attacken (...) är inte kapabel att leda detta krig". Israel anklagar nämligen Hamas för att ta skydd på sjukhusen, däribland al-Shifa.

En man som hållits som fånge välkomnas hem efter frigivningen. Foto: Bashar Taleb/AFP/TT
Markerad händelse

IDF: Flera raketer har skickats mot Israel

Israels militär har identifierat att omkring 20 raketer har avfyrats från området kring Khan Yunis i Gaza, skriver man på Telegram. Raketerna ska ha skickats mot samhällen i Israel som gränsar till Gazaremsan. Enligt IDF sköts flera av raketerna ner och ingen skadades i attacken.

IDF svarade på attacken genom att beskjuta området kring avfyrningsplatsen, enligt uttalandet. Islamiska jihads beväpnade gren har tagit på sig attacken, skriver The Guardian.

Markerad händelse

USA: Vi har förstört tre av Huthis drönarfartyg

Under det senaste dygnet har amerikansk militär förstört tre drönarfartyg, tillhörande Huthirebellerna, i Röda havet. Militären skriver att skeppen ansågs vara en direkt fara för amerikanska och allierade trupper.

Huthirebellerna, som stöds av Iran, har sedan 7 oktober 2023 utfört attacker mot handelsskepp i Röda havet.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Tusentals ultra-ortodoxa i protest i Jerusalem

Under söndagen har stora protester hållits i Jerusalem, rapporterar ABC news.

Protesterna ska vara mot att ultra-ortodoxa judiska män nu behöver göra värnplikt i den israeliska militären.

Enligt ABC ska tiotusentals män samlats i ett ultra-ortodoxt område i Jerusalem för att sedan röra sig mot centrum, där det blev våldsamt.

ABC rapporterar att stenar kastats mot polisen, som i sin tur använt vattenkanoner mot folkmassan.

Hör Anders Persson, Israelkännare, förklara varför gruppen tidigare undantagits i videon ovan. Från 31 mars 2024.

Befäl för Islamiska jihad dödad på Västbanken

Under söndagen rapporterade den palestinska nyhetsbyrån Wafa att en befälhavare för Islamiska jihad dödades i en drönarattack mot Nur Shams flyktingläger på norra Västbanken.

Islamiska jihad, som bekräftade dödsfallet, beskriver honom som en av grundarna, enligt AFP.

Lokala hälsomyndigheter uppger att ytterligare fem personer skadades.

Israels militär, IDF, skriver på X att befälhavaren dödades i en attack mot ett hem som enligt IDF användes av flera Islamiska jihad-medlemmar.

Enligt IDF var mannen skyldig till flera skjutningar mot civila och israeliska soldater.

Markerad händelse

Israeliska trupper avancerar i Gaza

Israels militär har avancerat in i Shejaiya i Norra Gaza och i Rafah. Enligt nyhetsbyrån Reuters säger lokal sjukvårdspersonal att minst sex personer har dödats och flera hem har förstörts.

Israeliska militären (IDF) säger själva att det är beväpnade stridande man har dödat, och att man lokaliserat vapen och militär infrastruktur.

Markerad händelse

Nödlager fylls upp - når inte Gazaborna

Den flytande pir som använts för att få in förnödenheter i Gaza har tagits bort på grund av dåligt väder.

Istället har förnödenheterna flyttats till ett lager på fastlandet, rapporterar AP.

Men eftersom lastbilar som ska köra ut till Gazaborna attackerats står de nu stilla. Det gör att lagret blir överfyllt, enligt AP.

Hamas: Ingen framgång i samtal om vapenvila

Osama Hamdan, talesperson för terrorgruppen Hamas, uppger under en presskonferens att det inte har varit någon framgång i samtalen om vapenvila med Israel, rapporterar Reuters.

Han uppger samtidigt att Hamas är positivt inställda till ett förslag om vapenvila som innebär ett slut på kriget.

Enligt uppgifter till Axios har USA förslagit förändrade formuleringar i en del av förslaget för att nå samsyn mellan parterna.

Men en israelisk tjänsteman uppger för Times of Israel att Israel är "fast beslutna" att följda de ursprungliga villkoren i avtalet.

Israel har tidigare framhållit att de endast kan acceptera tillfällig vapenvila fram till att Hamas försvinner.

Iran: "Utplånande" krig om Israel attackerar Libanon

Iran säger att man, tillsammans med allierade, kommer att konfrontera Israel med ett "utplånande" krig, om landet attackerar Libanon.

Oron för ett krig i gränsområdet har stigit sedan beskjutningen mellan Israel och den Iranstödda shiamilisen Hizbollah i Libanon intensifierats under den senaste månaden.

Irans konsulat i New York skriver på X att man "bedömer den sionistiska regimens propaganda om att angripa Libanon som psykologisk krigföring" och att:

"Om den ger sig in på fullskalig militär aggression kommer ett utplånande krig att följa. Alla alternativ, inklusive alla motståndsfronters fulla inblandning, ligger på bordet."

Foto: Hussein Malla/AP/TT

IDF: "Kommer fortsätta operation i Shujayea"

Den israeliska militären säger att man kommer fortsätta sin "operativa verksamhet mot terrormål" i Shejaiya-området, i norra Gaza:

"IDF-trupper kommer fortsätta verka i området och strider nu både ovan och under jord. Under gårdagen eliminerade trupperna ett stort antal terrorister och lokaliserade ett vapenlager i en skola i området", skriver de på Telegram.

Samtidigt rapporterar Al Jazeera att flera palestinier dödats och skadats i attackerna, och FN:s humanitära organ OCHA uppskattar att runt 60 000 till 80 000 människor har tvingats fly från området under de senaste dagarna.

Rök över stadsdelen Shejaiya i norra Gaza, en stor förödelse med rasade byggnader.
Foto: Omar Al-Qattaa/AFP/TT