Live

Senaste nytt om konflikten i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har Israel svarat med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden och milisgrupper som Hizbollah i Libanon, vilka stöds av Iran. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har Israel svarat med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden och milisgrupper som Hizbollah i Libanon, vilka stöds av Iran. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Carl Fridh Kleberg, SVT:s utrikesreporter, i Israel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Carl Fridh Kleberg, SVT:s utrikesreporter, om demonstrationerna i Israel. Foto: SVT

Senaste nytt om Hamas och Israel

Bosättare sköt palestinier på Västbanken

Israeliska bosättare har skjutit ihjäl en palestinier och skadat tre i Betlehem på Västbanken. Samtidigt har fem palestinier dödats i en israelisk attack mot flyktinglägret Nur Shams nära staden Tulkarm, också den på Västbanken. Båda uppgifterna kommer från de palestinska hälsomyndigheterna.

Israeliska militären säger att syftet med attacken var en räd mot ett tillhåll för väpnade grupper inne i flyktinglägret. Militären uppger också att de utredde misstänkt bilkidnappning av en kvinna, en kidnappning som senare avskrevs.

Palestinier anklagar regelbundet israeliska styrkor för att se på och tillåta när våldsamma bosättare att attackerar dem och deras hem.

Överblick

Markerad händelse

Över 560 000 barn vaccinerade mot polio i Gaza

I Gaza har världshälsoorganisationen WHO nu vaccinerat 560 000 barn under tio år mot polio, skriver organisationens generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus på X.

"Det här är en enorm framgång", skriver han bland annat.

I slutet på augusti började WHO sin massvaccination mot den fruktade sjukdomen, sedan det första poliofallet på 25 år upptäckts i Gaza.

Tedros Adhanom Ghebreyesus skriver i sitt inlägg att den första omgången av vaccinationskampanjen avslutades under torsdagen.

Israel och Hamas har enats om eldupphör i åtta timmar om dagen i de områden vaccinationen pågått.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Massiv förstörelse på norra Västbanken

Israeliska styrkor har under den senaste tiden utfört attacker på norra Västbanken i städerna Tubas, Jenin och Tulkarm, rapporterar Reuters. Soldater från såväl Hamas, islamiska Jihad och Fatah ska finnas i städerna.

Under torsdagen ska israeliska styrkor ha dragit sig tillbaka från ett flyktingläger i Tulkarm och lämnat efter sig massiv förstörelse i form av raserade byggnader och förstörd infrastruktur.

– Det är den största attacken sedan invasionerna började, säger Nabil Amr, boende i Tulkarm.

Markerad händelse

Hamasledaren tackar Hizbollahledaren

Ledaren för terrorstämplade Hamas, Yahya Sinwar, tackar Hizbollahledaren Hassan Nasrallah för hans stöd i kriget mot Israel, rapporterar nyhetsbyrån AP.

I ett brev kallar Sinwar bland annat kriget för "ett av de mest hedrande för det palestinska folket".

Sinwar skriver också att han vill att stridandet fortsätter tills "ockupationen är besegrad", rapporterar The Times of Israel.

Sedan Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 har den terrorstämplade shiamilisen Hizbollah attackerat israeliska militära poster, vilket lett till intensiv eldväxling med hundratals döda.

Hamasledaren Yahya Sinwar.
Hamasledaren Yahya Sinwar. Foto: Adel Hana/AP/TT
Markerad händelse

Tre personer dödade i israelisk räd i Libanon

Tre personer, varav ett barn, har dödats och ytterligare tre skadats i en israelisk flygräd i en by i södra Libanon på torsdagskvällen, uppger Libanons hälsodepartement.

En källa nära Hizbollah uppger för AFP att en av de dödade var "en krigare" för den Iranstödda rörelsen medan de andra två benämns som civila.

Tidigt på fredagsmorgonen uppger Hizbollah via Telegram att man avfyrat en serie raketer som svar på attacken.

Den israeliska militären IDF säger i ett uttalande att man observerat omkring 20 projektiler som avfyrats från libanesiskt territorium och att ingen av dessa ska ha orsakat några större skador. (TT)

Markerad händelse

FN: Palestinska ekonomin i fritt fall

Gazas ekonomi har minskat till en sjättedel av sin storlek sedan före den 7 oktober, enligt en rapport från FN:s handels och utvecklingsorgan.

På Västbanken har arbetslösheten nästan tredubblats och är nu cirka 33 procent.

Palestinier framför ett delvis förstört hus i flyktinglägret Nur Shams på Västbanken
Palestinier framför ett delvis förstört hus i flyktinglägret Nur Shams på Västbanken, den 12 september. Foto: Nasser Nasser/AP Photo
Markerad händelse

IDF: Militär enhetschef lämnar efter 7 oktober

Israels militär (IDF) meddelar att Yossi Sariel, chef för en elitunderrättelseenhet kommer säga upp sig efter misslyckandet att förhindra Hamas terrorattack mot Israel 7 oktober förra året, rapporterar AFP.

Sariel är chef för den hemliga enheten 8200 som ansvarar för att avkoda och analysera olika underrättelser.

Enligt israeliska medier ber Sariel om ursäkt för att han inte ha lyckats "fullfölja det uppdrag vi anförtrotts" i sitt avskedsbrev.

Det har tidigare rapporterats att enheten hade underrättelseinformation som varnade för Hamas förberedelser för attacken. Det ska även funnits information om att Hamas övade för att ta gisslan.

Markerad händelse

Israel återkallar Al Jazeeras presskort

Israel har återkallat presslegitimation för Al Jazeera-journalister som arbetar i landet, tillkännager Israel rapporterar AFP.

Enligt Israel grundar sig beslutet i att medieföretaget enligt dem sprider "falskt innehåll" som kan hota israeliska soldater.

Det är möjligt att arbeta som journalist i Israel utan presskort men det är då näst intill omöjligt at få tillgång till bland annat parlamentet.

Al Jaazera har förnekat Israels anklagelser och menar att Israel istället försöker rikta in sig på mediebolagets anställda i Gaza.

Tidigare i år förbjöds kanalen i Israel.

Markerad händelse

Vaccininsats i Gaza lyckad i första fas

Vaccininsatsen mot polio i krigshärjade Gazaremsan har gått som planerat, bedömer Världshälsoorganisationen (WHO). Nio av tio barn under tio år har fått den första av två vaccindoser.

Efter att det första poliofallet på 25 år bekräftades inleddes en stor vaccinationsinsats förra veckan, riktad mot över 640 000 barn i Gaza.

För att göra vaccinationen möjlig har det varit lokala "humanitära pauser" i striderna. En andra fas i insatsen är tänkt att ske om ungefär fyra veckor, då barnen ska ges en andra vaccindos.

Palestinier lämnar vaccinationskliniken. Foto: Omar al--Qattaa/AFP
Palestinier lämnar vaccinationskliniken. Foto: Omar al--Qattaa/AFP

Turkiet utreder död aktivist

Turkiet har inlett en utredning om en turkisk-amerikansk aktivists död. Kvinnan tros ha blivit skjuten av israeliska trupper på Västbanken och Turkiet kommer att begära internationella arresteringsorder, meddelade Ankara på torsdagen.

Kvinnan dödades förra fredagen under en protest mot judisk bosättningsutvidgning på Västbanken. Turkiets UD menar att
hennes död var avsiktlig men Israel har sagt att det är högst troligt att deras trupper avfyrade skottet som dödade henne men att hennes död var oavsiktlig.

Markerad händelse

WHO evakuerar 100 patienter från Gaza

WHO meddelade på torsdagen att de evakuerat nästan 100 personer, inklusive dussintals barn, från Gaza till Förenade Arabemiraten och uppmanade till att regelbundna medicinska transporter ska återupptas, skriver Reuters.

"Detta var den största evakueringen från Gaza sedan oktober 2023," sa Richard Peeperkorn, WHO:s representant och hänvisade till en operation som ägde rum på onsdagen.

"Gaza behöver medicinska korridorer. Vi behöver ett bättre organiserat och hållbart system," tillade han och nämnde att över 10 000 Gazabor väntar på överföring.